E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPanik satışlarından sonra borsaya nasıl geri dönülür?---

Panik satışlarından sonra borsaya nasıl geri dönülür?

Panik satışlarından sonra borsaya nasıl geri dönülür?
27 Eylül 2021 - 11:49 borsagundem.com

Sert borsa düşüşleri sırasında gerçekleşen panik satışları genellikle yatırımcıların borsalardan soğumasına neden oluyor. Ancak uzmanlar yatırımcılar için en büyük hatanın panik satışından sonra yatırıma geri dönmemek olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Panik satışları genellikle hisse senetleri piyasaları dip yaptığı zamanlarda gerçekleşir ve hisselerinden vazgeçen yatırımcılar genellikle daha sonra bu kararlarından pişman olurlar. CNBC’nin haberine göre Massachusetts Teknoloji Üniversitesi’nin (MIT) en son araştırmasında asıl sorununsa bu korku halinin ardından borsalara tekrar geri dönmek olduğu belirtiliyor.

MIT Araştırmacısı Chi Heem Wong panik satışlarının öngörülebilir olduğunu söyleyerek borsaların volatilitesi yüksek olduğu dönemlerde yatırımcıların çekilme eğişimi olduğunu belirtiyor. Araştırmaya göre 45 yaşın üzerinde evli ve çocuklu olan ve ‘harika bir yatırım tecrübesi ve bilgisi’ olduğunu söyleyen yatırımcılar borsa diplerinde satış dalgasına kapılmaya daha eğilimli.

Wong konuyla ilgili açıklamasında, “Bazı spesifik özelliklere sahip insanların panik yaparak daha diğerlerinden daha fazla satışa geçme eğiliminde olduğu bilgisi zaman içerisinde oldukça tutarlı” ifadelerine yer verdi.

Araştırma, bazı yatırımcıların neden fevri satışlara daha yatkın olduklarını incelemese de başka bir endişe verici eğilim buldu: Panik satıcısı yapan birçok kişi nakde döndükten sonra yeniden yatırım yapmıyor. Araştırma raporuna göre önceki piyasa dipleri sırasında varlıklarını panikle satan yatırımcıların %30'undan fazlasının 31 Aralık 2015 tarihinden bu yana borsaya geri dönmediğini ortaya koydu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre panikle satışa geçen yatırımcıların geri dönmemesi kayıpların büyümesine neden oluyor. Zira borsadan ayrılıp tekrar geri dönmeyen yatırımcılar hisse senetlerinin toparlanma süreçlerini kaçırıyorlar. Bank of America’nın başka bir araştırmasına göreyse borsalardaki en iyi getiriler büyük düşüşlerin sonrasında gerçekleşiyor.

BoA’nın araştırmasına göre 1930'dan bu yana, S&P 500 Endeksi’nde her on yılda bir en iyi performansın görüldüğü 10 günü kaçırmak toplam %28'lik bir getiriyi kaçırmak anlamına geliyor. Araştırmaya göre inişler ve çıkışlar sırasında yatırımlarını koruyanlarsa %17,715’lik bir getiri sağladılar.

Varlık danışmanlığı şirketi Experience Your Wealth’in Kurucusu Yeminli Mali Danışman Jake Northrup konuyla ilgili açıklamalarında, “Yapabileceğiniz en kötü şey, yanlış zamanda satış yapma hatasının sizi gelecekte bazı kazanımlara katılmaktan alıkoymasına izin vermektir” dedi.

Panik satışları neden gerçekleşiyor?

Uzmanlar, borsaya yeniden girmek için bir plan hazırlamadan önce, panik satışının neden gerçekleştiğini araştırmanın şart olduğunu söylüyor. Northrup, panik satışı yapan yatırımcıların ilk olarak karar verirken içerisinde oldukları düşünce süreçlerini, duygularını ve bundan neler öğrenebileceğini düşünmek isteyebileceğini söyledi.

Mali danışman, “Daha derinlere inmek gerekirse sizi etkileyen volatilite miydi? Eğer öyleyse belki de risk toleransınıza daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor olabilir” dedi. Northrup’a göre piyasalardaki hızlı değişimleri hazmedemeyen yatırımcılar varlık tahsislerini yeniden gözden geçirmek isteyebilir ve bazı durumlarda daha az hisse yatırımına yönelmeyi de düşünebilir.

Northrup yatırımcıların temel değerlerinde, hedeflerinde ve yatırım amaçlarında bir değişiklik olup olmadığını kendilerine sorması gerektiğini belirtiyor. Eğer bu sorunun cevabı hayırsa yatırımcıların stratejilerini değiştirmelerine gerek kalmayabilir.

ABD merkezli servet danışmanlığı şirketi Waddell &Associates Servet Stratejisti Yeminli Mali Danışman Teresa Bailey, satışlar sırasında panikleyen birinin yakın vadeli bir ihtiyacı olabileceğini ve bunun korkularını arttırmış olabileceğini belirtiyor.

Borsalara tekrar nasıl girmeli?

Piyasaya geri dönmek uzun vadede bir getiri sağlasa da uzmanlar panik satışları yapan yatırımcıların genellikle ne zaman yeniden yatırım yapacakları konusunda endişeli hissettiklerini söylüyor.

Bailey borsalarda ne zaman satışa geçileceği ve ne zaman hisse senetlerine geri dönüleceği kararının zor olduğunu belirterek, “İki kez düşünmek zorundasınız” ifadelerine yer veriyor. Mali danışman, “Genellikle ikinci kez hata yapmak istemediğiniz için geri dönme konusunda duygularını daha da güçlenir” dedi.

Bailey, bazı panik satıcılarının borsalara yeniden girmeden önce varlıkların tekrar düşmesini beklediğini ve bunun da sadece piyasa dışındaki zamanlarını uzatabileceğini söyledi. Ancak, kısa vadeli bir olaya dayanarak yatırımlar nakde çevrildiyse borsalara yeniden geri dönmek oldukça önemlidir.

Piyasalara dönüş için uygulanan en yaygın stratejiyse zaman içerisinde belli aralıklarla dolar maliyet ortalaması almaktır. Araştırmalar, daha erken bir toplu yatırım yapmanın daha yüksek getiri sunabileceğini gösterse de dolar maliyeti ortalaması duygulara dayanarak yeniden yatırım yapma kararı verilmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Northrup konuyla ilişkili açıklamasında, “Eğer bir yatırımcı panik satışı yapmışsa yatırım konusunda çok duygusal olma eğilimine sahip olduğu düşünülebilir. Volatiliteye maruz kalmaktan kaçınan ve daha elde etmesi muhtemel kazançları elinden kaçıran birisi için bu gerçekten çok zor olabilir” dedi.

Bailey, yatırımcıların dolar-maliyet ortalamasını toplu bir yaklaşımla birleştirebileceğini ve bunun için profesyonel bir rehberliğe ihtiyaç duyabileceğini de belirtti. Mali danışman, örneğin sekiz ila 10 hafta boyunca her hafta yeniden yatırım yapılabileceğini, bu dönemde piyasa dibe batarsa bu dönemde daha büyük bir miktar hisse senetlerine dağıtabileceklerini söyledi. Söz konusu yatırım taktiği yeniden yatırım takvimini hızlandırabilir ve hisse senetleri daha düşük bir noktadan yakalanabilir.

Ancak mali danışmanlar stratejilerden bağımsız olarak yatırımcıların önceki hatalarından ders almaya çalışmalarını ve uzun vadeli yatırım planlarına bağlı kalmaları gerektiğini belirtiyor. Bailey, “Veriler eğer yatırım yapamaya devam ederseniz zamanla birikimlerinizin yükseleceğini gösteriyor” dedi

 

Dolarda kritik seviyeler!

 

Borsa İstanbul'da negatif ayrışma bitti mi?

 

Yabancıların gözü Japon borsasında

 

.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Günaydın derler sonra 27 Eylül 2021 19:23

    Panik satışları KY korur. Türkiye seçimlere gidiyor. Ekonomi zaten mafiş. . Borsa ilk düşünülecek yatırım aracı değildir.

  • www27 Eylül 2021 17:19

    Panik yapılacak bir durum yok borsada. Düştükçe alınır , gün gelir yükselir, o zaman da satılır

  • Gerçekleri konuşalım27 Eylül 2021 18:07

    Ne zaman üstad, ne zaman. Bu ayda halkbankasında -%10 zarar yazdım. Nasıl çıkacağım ben bu tahtadan. Her yer olmuş şeytan tuzağı. İşimiz zor. Nasıl bir düzenektir anlam veremiyorum. Binlerce çalışanı olan kurumların umurunda değil. Biride artık milletim milletim demesin millet soyuldu haberi yok. Önlem yok. Hersey güllük gülistanlık. Allah kimsenin tekelinde değil. O bizimde rabbimiz asla hakkımı helal etmiyorum. Ne istediysek vermediniz. Canımızı yaka yaka paramızı aldınız maalesef.