E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Artık para politikasındaki “dönüş hızını” takip edeceğiz'---

'Artık para politikasındaki “dönüş hızını” takip edeceğiz'

'Artık para politikasındaki “dönüş hızını” takip edeceğiz'
06 Temmuz 2023 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, 'Artık para politikasındaki ılımlı dönüşü değil “dönüş hızını” takip ediyor olacağız.' denildi.

Yurtiçinde haziran ayında tüketici fiyatları aylık bazda %3,9 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise %1,4 puan düşerek %38,2 seviyesine geriledi. Yıllık çekirdek enflasyon %46.6’dan % 47.3’e yükselirken, diğer yandan üretici fiyatları haziranda aylık %6,5 arttı ve ÜFE’deki yıllık değişim %40,42 seviyesine geriledi. ÜFE’de aylık trend yukarı yönlü hareketine devam ederken , TÜFE’deki aylık bazdaki artışa bakıldığında Mayıs ayında doğalgaz fiyatlarının yansıtılmamasının geçici etkisi sonrası tekrar hareketlenen TÜFE’nin hala katı olduğu görülüyor. Haziran ayında manşet rakamlar ve çekirdek göstergelerdeki iyileşmeye rağmen önümüzdeki aylarda hem ücretlerdeki artış ve Ortodoks politikalara kademeli dönüş sonrası TL’nin değer kaybetmeye devam etmesi enflasyon oranlarını yukarı itmeye devam edebilir. Bu nedenle artık para politikasındaki ılımlı dönüşü değil “dönüş hızını” takip ediyor olacağız.

Amerika tarafında yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesinde Haziran ayı toplantısına ait FED tutanakları piyasada gerginliğin dozunu artırdı. Geçen ay faiz oranlarını sabit tutmayı kabul etmelerine rağmen, FED yetkililerinin büyük çoğunluğunun ABD para politikasında daha fazla sıkılaştırma beklediğini göstermesi Powell’ın açıklamalarını teyit eder nitelikte olsa da finansal piyasalarda huzursuzluk yaratmaya yetti. FED’in şahin yüzünü zaten görmüştük fakat Haziran ayı faiz duraklamasının geçici olduğunun altı tekrar çizilmiş oldu. Piyasa beklentileri ise 26 Temmuz’da faiz oranlarını 25 baz puan artırma ihtimalini %89 olarak fiyatlıyor.

Asya’da ise piyasalar FED’in şahin duruşundan hoşnut olmazken aynı zamanda Çin ve ABD arasında tırmanan bir ticaret savaşı da piyasalarda etkisini sürdürdü.

MSCI’nin en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi dünya endeksi %0.7 düşerken diğerleri de negatif seyri takip ettti.  Hong Kong’un Hang Seng’i %0,9 düşerken, Çin , %0.2 daha geriledi. Avustralya’nın hisse senedi endeksi %1 düştü ve Tayvan hisseleri (TWII) %0,7 geri çekildi.

Petrol fiyatları , Suudi Arabistan ve Rusya’dan gelen üretim kesintileri ve ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüşle birlikte Çin’deki talep durgunluğu ile ilgili endişeleri dengelendiğinden dolayı ham petrol Asya ticaretinde çok az değişti.

Brent ham petrol, 2 sent düşüşle 76,63 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü, Brent’in hafta başındaki kazançlarını yakalamak için çarşamba gününü %2,9 yukarıdan kapandıktan sonra varil başına %0,2 artış gösterdi.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) “Fiyat Gelişmeleri” raporu, haftalık para ve banka istatistikleri ve reel efektif döviz kuru verileri takip edilecek. Yurt dışında Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, ABD’de ADP özel sektör istihdamı, JOLTS ve hizmet sektörü PMI verileri öne çıkıyor.

Goldman Sachs: Avrupalı hedge fonlar ABD bankalarındaki riskleri azaltıyor

 

En fazla para çıkışı olan hisseler 05/07/2023

 

En fazla para girişi olan hisseler 05/07/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı06 Temmuz 2023 12:21

    KKM  43 veriyor bir an önce altından tl den kaçıp kkm gemek lazım.

  • Lütfen 2 tasarruf 06 Temmuz 2023 09:58

    Bu kadar doviz niye önem veren a dan z ye kadar zam gelirse ses cikmazsın lükfen biraz milletvekilleri maas ögretmen maas olsun emekli 2 den fazla maas iptal olsun biraz 1 sene yapın lütfen. Kul hakkı unutmayın ölum var ben hakkım helal etmiyorum

  • Mucise Reis : )06 Temmuz 2023 09:20

    ilk faiz artışı sizlere nasıl bir dönüş sinyali verdi ? sonrasında yapılan kaçamak açıklamalar ve sıyasetin soylemleri düşünüldüğünde U dönüş hısı eski politikaya donebilir mi? :D boş bir haber yazısı... yazanı öpelim alnından :D