E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriApple en değerli şirket ünvanını kaybedebilir---

Apple en değerli şirket ünvanını kaybedebilir

Apple en değerli şirket ünvanını kaybedebilir
11 Eylül 2023 - 13:02 borsagundem.com

Analistler, Apple’ın en değerli şirket koltuğunu kaybedebileceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple, ilk olarak 2011 yılında elde ettiği dünyanın en değerli şirketi ünvanını o günden bu yana büyük ölçüde korumayı başardı. Ancak Needham analistleri, bunun yakın gelecekte değişebileceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Apple’ın dünyanın en değerli şirket ünvanını kaybetmesi yakın gelecekte mümkün gözüküyor. Bu fikirde olan analistler, öngörülerini üretken yapay zekaya bağlıyor.

Apple koltuğunu kaybedebilir

Barron’s’tan Adam Clark’ın haberine göre, analistler, Apple ilk olarak 2011 yılında dünyanın en değerli şirketi oldu ve o zamandan beri bu ünvanını korudu. Ancak Needham'daki analistler bunun yakında değişebileceğini söylüyor.

Needham'dan Laura Martin, paylaştığı bir araştırma notunda, Amazon, Google'ın ana şirketi Alphabet ve Microsoft'un Apple'ın 3 trilyon dolara yakın piyasa değerlemesinden daha büyük bir büyüme gösterebileceğini yazıyor. Firma, üretken yapay zekanın büyümesinin iPhone üreticisini rakipleri karşısında gölgede bırakabileceğini söylüyor.

Martin, “Üretken yapay zeka, medya ve internet şirketleri için rekabetin temelini yeniden tanımlayacak. Bugün kaybedenleri seçmek zor çünkü henüz çok erken. Ancak, büyük dil modellerine (Large Language Models - LLM) ev sahipliği yapan satıcıların açık bir şekilde kazananlar olduğuna inanıyoruz” diyor.

LLM’ler ve hamle avantajı

Martin'in tezinde Apple göreceli olarak kaybeden tarafta yer alıyor çünkü bulut bilişim platformu aracılığıyla LLM’lere erişim sunan kendi işletmesi yok. Martin, Apple yapay zeka alanına girse bile mevcut liderlerin elde ettiği ilk hamle avantajı nedeniyle muhtemelen kaybedeceğini söylüyor. Geç katılanların ‘mahkum’ olduğunu, çünkü yapay zeka müşterilerinin sağlayıcılarını değiştirmeyi ve olası modeller oluşturmak için artan veri giderlerini maliyetli bulacağını söylüyor.

Martin şöyle yazıyor: “Microsoft, Amazon ve Google’ın LLM'leri yalnızca en düşük maliyet yapılarına ve ilk hamle avantajlarına sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda bulut müşterisi başına ortalama kullanım değeri, LLM'leri üzerinde oluşturulan uygulamaların yapışkanlığı nedeniyle hızla artacak.”

Yapay zeka devrimi 10 yıl içinde gerçekleşecek

Martin, Apple'ın mutlak bir kaybeden olacağını söylemiyor. Ancak Apple'ın rakipleriyle aynı oranda büyümeyeceğini söylüyor. Ona göre iPhone üreticisi, iki milyardan fazla cihazdan oluşan kendi ekosistemini başarıyla savunabilir. Martin aynı zamanda Apple'ın içerik işini kurmak için Walt Disney'i satın almasını da savunuyor.

Needham, Apple'ı ‘Satın Al’ olarak derecelendiriyor ve 195 dolarlık bir hedef fiyatı bulunuyor. Hisseler yakın zamanda 180 dolar civarında işlem gördü.

Apple'ın yapay zeka hedefleri sorulduğunda CEO Tim Cook, şirketin teknolojiye yatırım yaptığını ve bunu ürünlerine dahil ettiğini ancak genel olarak hedefleri hakkında kamuoyuna açıklama yapmaktan kaçındığını söylüyor.

Martin, Amazon, Alphabet ve Microsoft'un Apple'ı ne zaman geride bırakacağına dair bir zaman çizelgesi belirtmedi ancak medya ve internet sektörlerinde yapay zeka odaklı devrimin muhtemelen gelecek 10 yıl içinde gerçekleşeceğini ve içerik üretiminin iyileştirilmesi nedeniyle bu süreçte maliyetlerin yüzde 20 ila yüzde 30 oranında düşeceğini söylüyor.

Yatırımcılar Apple hisselerinde satışı abartıyor mu?

 

Apple’ın piyasa değerinden iki günde 200 milyar dolar silindi

 

'Çin' iddiaları Apple'a iki günde 200 milyar dolara mâl oldu

 

Apple hisselerinde 'Çin' düşüşü

 

Apple hisselerindeki düşüşü iPhone 15 mi sonlandıracak?

 

Morgan Stanley: Microsoft'un piyasa değeri Apple’ı yakalayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)