E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAnayasa Mahkemesi’nden sendika üyeliğine destek kararı---

Anayasa Mahkemesi’nden sendika üyeliğine destek kararı

Anayasa Mahkemesi’nden sendika üyeliğine destek kararı
16 Kasım 2017 - 04:33 borsagundem.com

Sendikaya üye olmak istedikleri için işten çıkarılan 2 kişinin bireysel başvurusu AYM'de haklı bulundu

Anayasa Mahkemesi (AYM) Birinci Bölümü Anıl Pınar ve Ömer Bilge adlı işçilerin sendikaya üye olmayı düşündükleri için işten çıkartıldıkları iddiasıyla yaptıkları bireysel başvuruyu haklı buldu.

AYM, iki işçinin sendikal haklarının ihlal edildiğine ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. AYM’nin bu kararı sendikal özgürlüğü genişletiyor. Sendikaya üye olmayı düşündükleri ve bunun için girişimde bulundukları için işten çıkarılan diğer işçiler için örnek niteliği taşıyor. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan karara göre, “Performans değil”, sendikal çalışmaları nedeniyle işten çıkarıldıklarını savunan iki işçi, Manisa İş Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme işçilerin sendikaya üye olmasının engellenmesi için işten çıkarıldıklarına karar verdi. Temyizde, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi kararı bozdu ve başvuruculara bir yıllık brüt ücretleri tutarında tazminat ödenmesine yönelik hükmü de ortadan kaldırdı. Bu kararın ardından iki işçi AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, mahkemenin delil ve olguların değerlendirmesi sonucu elde ettiği ve hükmünün gerekçesiz şekilde bozulduğunu kaydetti. Sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna hükmeden AYM, Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine oybirliği ile karar verdi.  (Hürriyet / Oya Armutçu)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)