E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltınla tahvilin çekişmesi sürüyor---

Altınla tahvilin çekişmesi sürüyor

Altınla tahvilin çekişmesi sürüyor
06 Ekim 2021 - 08:32 borsagundem.com

Altın fiyatları, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin Fed'in varlık alımı tartışmalarına başladığı 16 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye tırmanmasıyla düştü.

Altın fiyatları, ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükseliş ve dolardaki kuvvetlenmeyle beraber yükselişinden sonra yeniden geriledi.

ABD hizmet sektörünün ana göstergelerinden olan ISM Hizmet Endeksi’nin beklentilerin üzerinde bir yükseliş kaydetmesi de altındaki düşüşte etkili oldu. Endeks Eylül’de 61,9 olarak açıklanırken ekonomistlerin beklentisi endeksin 59,9 seviyesinde olacağı yönündeydi. Endeksin beklentilerin üzerinde gelmesi ekonominin büyümeye devam edip etmeyeceğine yönelik endişeleri giderirken Fed’in varlık alımı azaltımı takvimine sadık kalacağına dair beklentileri de artırdı. Varlık alımlarının başlamasıyla faizsiz bir varlık olan altın üzerindeki baskı artabilir.

Altının son dönemdeki yükselişi büyük oranda enflasyon artarken büyümenin yavaşlayacağına dair endişelerin ağır basmasıyla gerçekleşmişti. ABD’de devam eden borç tavanı tartışması da piyasalardaki belirsizliği artırarak altının yükselişine zemin sağlamıştı.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,46 seviyesinden yüzde 1,56’ya çıkararak Fed'in varlık alımı tartışmalarına başladığı 16 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Bloomberg Dolat Spot Endeksi yüzde 0,2’den fazla yükselişle 1.163 seviyesine ulaştı.

Fed’in varlık alımı azaltımına dair mesajlarıyla geçen hafta perşembe gününü 5 ayın en düşüğünde kapatan ons altın, yeni haftaya istihdam piyasası görünümünden destek bularak girmişti. Çarşamba günü tahvil faizlerindeki yükseliş ve dolardaki güçlenmeyle birlikte düşüş kaydeden ons altın, 1.752 dolar seviyesinde bulunuyor.

Ağustos ve Eylül ayının büyük kısmını dar bir fiyat aralığında geçiren gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen Dolar/TL ’deki yükselişle bu dar bantı yukarı yönlü kırmıştı. 500 TL civarında yatay bir seyir izleyen gram altın, Temmuz ortasından bu yana en yüksek seviyelerde bulunuyor.

 

Suudiler, Asya'ya yönelik petrol fiyatını düşürdü

 

Asya-Pasifik endeksleri karışık seyirde

 

SEC: ABD kripto paraya yasakçı değil düzenleyici olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)