E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yatırımı için doğru adres kuyumcu mu, maden hisseleri mi?---

Altın yatırımı için doğru adres kuyumcu mu, maden hisseleri mi?

Altın yatırımı için doğru adres kuyumcu mu, maden hisseleri mi?
26 Mart 2024 - 18:12 borsagundem.com

Altının son dönemdeki güçlü performansına yatırım yapmak isteyenler önemli bir ayrımla karşı karşıya. Tarihsel verilere göre altın madeni hisseleri yatırımcılar için ciddi bir alternatif oluşturuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Külçe altın son üç yıldır altın madeni şirketlerinden çok daha iyi performans gösteriyor. Yakın zamanda ons başına 2.200 doların üzerine çıkan fiziksel altın fiyatı, altın ve maden şirketlerini içeren Philadelphia Altın/Gümüş Endeksi’ne göre üç yılın en yüksek performansını gösterdi.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu tablo altın madenciliği hisselerine yatırım yapanlar için iyi haber. Zira tarihsel göstergelere göre maden şirketlerinin altının fiziksel fiyatından önemli ölçüde geride kaldığında takip eden süreçte altın madeni hisseleri yüksek performans gösteriyor.

Hulbert tarihsel eğilimleri analiz etmek için altın ve altın madenciliği hisseleri arasında önemli ayrımlar olduğu dönemlere dikkat çekti. Borsa yazarı 1980'lerden bu yana maden hisseleri ve fiziksel altın arasındaki fiyat değişimlerine odaklandı

Hulbert'e göre fiziksel altın ve maden şirketleri arasında iki ana model göze çarpıyor. Bunlardan birincisi pek şaşırtıcı değil: İki varlığın ayrışması zamanla kendiliğinden çözülüyor. Yani hem altının hem de altın madeni hisselerinin uzun vadeli eğilimleri benzer. Bu nedenle trendler farklılaştığında bu büyük ihtimalle kısa veya orta vadeli fenomenden başka bir anlam taşımıyor.

İkinci modelse göreyse ayrışma genellikle altın madeni hisselerinin özellikle iyi veya kötü performans gösterdiği dönemlerde yaşanıyor. Hulbert fiziksel altının, altın ve altın madenciliği hisseleri arasında performans farklılığına neden olduğu anlamlı bir model bulamadığını belirtiyor.

Ünlü borsa yazarına göre bunun iki anlamı var: Maden hisseleri fiziksel altından daha iyi performans gösterdiği dönemlerin ardından altın yükselişe geçmiyor. Aksine iki değer arasındaki ayrışma maden hisselerinin değer kaybetmesiyle aşılıyor. Benzer şekilde altın hisseleri son birkaç yıldır olduğu gibi altının gerisinde kaldığında altın daha kötü performans göstermiyor. Maden hisseleri yükselişe geçerek altını yakalıyor.

Hulbert’e göre bu ayrışma şimdiden dengelenmeye başladı. Geçtiğimiz aydan 20 Mart tarihine kadar olan dönemde Philedelphia Altın Gümüş Endeksi’nin getirisi külçe altının getirisinin iki katıydı: sırasıyla %12,5’e karşı %6,3.

Hulbert önümüzdeki haftalarda altın üzerine yatırım yapmak isteyenler için madencilik hisselerinin daha uygun olduğunu düşünüyor. Borsa uzmanı tek tek maden hisselerine yatırım yapmak yerine yatırım stratejinize uygun altın madenciliği fonlarının tercih edilmesini öneriyor.

Altının kilogram fiyatında son durum

 

Goldman Sachs: Altın 2300 dolar seviyesine hazırlanıyor

 

Altın ABD enflasyon verileri öncesi rekora yakın seyretti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)