E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın fiyatları enflasyon hakkında ne söylüyor?---

Altın fiyatları enflasyon hakkında ne söylüyor?

Altın fiyatları enflasyon hakkında ne söylüyor?
13 Aralık 2023 - 15:59 borsagundem.com

Uzmanlar, altının mevcut fiyatını haklı çıkarmak için enflasyonun çok daha yükselmesi gerekeceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fiyatının yükselişi ve gelcek öngörülerinin de yükseliş yönlü olması, enflasyonun bundan sonra daha da kötüleşmesi gerektiği anlamına geliyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, altın ve enflasyon arasında kurulan korelasyona göre, altının ortalama altın/TÜFE oranında işlem görmesi durumunda, altının külçe ons başına 1.190 dolardan işlem görüyor olması gerekiyor. Ancak durum böyle değil; bu da altının mevcut fiyatını haklı çıkarmak için enflasyonun çok daha kötü olması gerektiğini ortaya koyuyor.

‘Altın İkilem’

MarketWatch'tan Mark Hulbert’in haberine göre, enflasyon, altının son zamanlarda tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselişini haklı çıkaracak kadar yüksek değil. Duke Üniversitesi Finans Profesörü Campbell Harvey ve TCW Group'un eski emtia portföy yöneticisi Claude Erb tarafından yürütülen araştırmadan çıkarışlan sonucun gösterdiği de tam olarak bu. İkili, ’Altın İkilem’ başlıklı çalışmalarını bundan 10 yıl önce Financial Analysts Journal'da yayımlamıştı.

Araştırmacılar, çalışmalarına Roy Jastram'ın ‘Altın Sabiti’ adlı kitabında meşhur ettiği temel fikirle başlıyor, yani ‘altının uzun süre satın alma gücünü koruduğu' fikriyle; bir başka deyişle, uzun vadede altının gerçek fiyatı sabit kalacaktır. Bu nedenle, altının gerçek, yani enflasyona göre düzeltilmiş fiyatı kısa sürelerde yükseldiğinde, eninde sonunda tekrar düşme ihtimali yüksektir. Aynı şekilde altının reel fiyatı önemli ölçüde düştüğünde eninde sonunda tekrar yükselecektir.

Harvey ve Erb, bu öngörüleri, altın fiyatının ABD Tüketici Fiyat Endeksi'ne ortalama oranına dayalı bir model halinde geliştiriyor. Modellerinde, altının gerçek fiyatı üzerinde çekimsel bir etki yaratan da bu oran olarak öne çıkıyor: “Oran bu ortalamanın çok altında olduğunda altının değeri düşük oluyor ve reel olarak artması bekleniyor. Oran bugün olduğu gibi bu ortalamanın çok üzerinde olduğunda ise altının aşırı değerlenme nedeniyle düşmesi bekleniyor.”

Erb, 1975 yılından bu yana altının fiyatının Tüketici Fiyat Endeksi'ne ortalama oranının 3,9'a 1 olduğunu söylüyor. Bu, şu anki 6,5'e 1 oranından çok daha düşük bir oran olarak öne çıkıyor. Altının ortalama altın/TÜFE oranında işlem görmesi durumunda külçenin ons başına fiyatının 2.000 dolar yerine 1.190 dolar olması gerekiyor.

Aşırı değerli üç tarih

Altının tarihsel fiyatını ve 1975 yılından bu yana her ay için altının gerçeğe uygun değerine ilişkin benzer hesaplamalara bakıldığında, altının enflasyona göre bugün olduğundan daha fazla aşırı değerlendiği üç tarih yer alıyor: 1980'lerin başı, 2011 ve 2020 sonları-2021.

Harvey ve Erb'in çalışması, bu üç olayın ikincisinden kısa bir süre sonra, 2012 yılında akademik çevrelerde yayılmaya başladı. Sonraki üç yıl içinde altının gerçek fiyatı neredeyse yarı yarıya düştü. Bu araştırmanın anlamı, altın yatırımcılarının en azından önümüzdeki yıllarda altının kaderinin benzer olacağı ihtimaline hazırlıklı olmaları gerektiği.

Altının değeri nasıl ölçülüyor?

Altın fiyatının enflasyonun bir fonksiyonu olduğu varsayımına katılmamak da elbette mümkün. Ancak Harvey ve Erb'in analiz ettiği diğer modellerin hiçbiri, altın/TÜFE modelinden daha iyi sonuç vermiyor ve birçoğu çok daha kötü performans gösteriyor.

Peki altın, genel anlamda ne tür bir yatırım aracı olarak biliniyor? Altın, dövizdeki devalüasyona karşı bir önlem olarak biliniyor. Altın, düşük reel (yani enflasyona göre düzeltilmiş) getirisi olan varlıklara karşı cazip bir alternatif olarak kabul ediliyor. Altına, jeopolitik stres dönemlerinde yatırımcılar tarafından güvenli bir liman olarak başvuruluyor. Altının elde tutulması gerekiyor çünkü dünya bir altın standardına doğru ilerliyor. Altın ‘yetersiz’ yani arzı kısıtlı bir emtia olduğu için mutlaka değer kazanacağı kabul ediliyor ve giderek daha fazla yatırımcı portföylerinin bir kısmını altına ayırmaya karar veriyor.

Altının enflasyona göre bu kadar aşırı değerli hale gelmesine şaşırmamak gerekiyor. Sadece altın değil, tüm varlıklar aşırı değerlenme ve düşük değerlenme dönemleri arasında geniş dalgalanmalar yaşıyor. Bu dönemin ise altının aşırı değerlendiği zamanlardan biri olduğu görülüyor.

Altında Fed öncesi temkinli seyir

 

'Altın fiyatları darbe alabilir'

 

Altındaki rekor ralliye uzmanlar ne diyor?

 

Mike Novogratz: Fed’in faiz indirimi Bitcoin, altın ve gümüşe yarayacak

 

ABD'de enflasyon beklentilere paralel gerçekleşti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)