E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 2021 yılında yatırımcıları üzebilir---

Altın 2021 yılında yatırımcıları üzebilir

Altın 2021 yılında yatırımcıları üzebilir
30 Aralık 2020 - 17:06 borsagundem.com

Korona virüs süreciyle birlikte rekor seviyede yükselen altın düşüşüyle birlikte ne kadar çok yatırımcıları cezbetse de gelecek yıl gerçekleşmesi muhtemel ekonomik toparlanma altın yatırımcılarını mağdur edebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altının ağustos ayından aralık ayının ortasına kadar %11 düşmesiyle birlikte bu düşüşün daha fazla getiri için bir duraklama olduğuna dair ya da altının efsanevi boğa piyasasının sonuna geldiğine dair iki ayrı görüş oluştu.,

MarketWatch yazarı Michael Brush yatırımcıların altından kaçması için bir ortam oluştuğunu belirtiyor. Altın korona virüsün oluşturduğu endişeler ve ekonomideki kötü gidişat sonucu oluşan korku nedeniyle 2020’de en parlak dönemlerinden birini geçirdi.

Şimdiyse doğal sürü bağışıklığı ve aşılarla birlikte virüs geleceğe ilişkin yok olma eğilimi gösteriyor. Muazzam miktarlardaki ekonomik teşvikler ekonominin 2021’in ortasında hızlı bir şekilde toparlanacağını ve virüsün merkezi ABD’de muhtemelen %6’lık bir büyüme göstereceğini anlatıyor.

Altın yatırımcıları genellikle korkutucu piyasa ortamlarından korunma amacıyla bu yolu tercih eder. Piyasalar için en korkutucu iki gündemin yavaş yavaş yok olmasıyla birlikte Brush’a göre altın da değer kaybedecek.

MarketWatch yazarı yanılabileceğini belirtmekle birlikte açık görüşlü olduğunu bu sebeple de diğer uzmanlara aynı soruyu nasıl cevapladığına kulak verdiğini belirtiyor.

6 milyar dolar değerindeki varlığı yöneten Sprott Altın Varlıkları Fonu, Sprott Fiziksel Altın ve Gümüş Servet Yönetimi ve Sprott Altın Madencileri Borsa Yatırı Fonu gibi birçok fonu bulunan Sprott firmasının para yöneticileri bu Brush’un altına ilişkin sorularına altın yatırımcıları yönünden ışık tutuyor. Fonları gereği mümkün olabilecek en iyi durumu sunma konusunda eğilimli olsalar da Sprott analistleri oluşabilecek olumsuz durumlara karşı kendilerini korumak için gerekli uzmanlığa da sahip.

Michael Brush, Sprott’un yıl sonu altın analizlerine kulak verdiğinde altının bir sınırda olduğu fikrinin ortaya çıktığını belirtiyor. Brush altına ilişkin bazı boğa piyasası argümanlarını dile getiriyor:

Altın paradır ve bir değer olarak saklanır

Sprott Varlık Yönetimi Küresel Satışlar Genel Müdürü Edward Coyne altının bu amaçla satın alındığını belirtiyor. Coyne’ye göre diğer yatırımcılar da bu sebeple altın alacak ve fiyatları yukarıya itecek.

Brush’a göre bu argümanı çürütmek oldukça kolay

Eğer 1980 Ocak ayında 850 dolarlık altın almış olsaydınız 1999 Ağustos ayında 255 dolara satarak %70 zarar etmiş olacaktınız. Buna karşın aynı dönemde S&P 500 Endeksi %1.100 oranında yükseliş gösterdi. Yani fırsat maliyetiniz göz yaşartıcı cinsten olacaktı.

Altın yatırımcıları altının kısa vadede dalgalanma yaşamasına karşın yüzlerce ve hatta binlerce yıl boyunca değerini koruduğunu belirtirler. Ancak Brush buna karşılık kimsenin uzun vadeyle ilgilenmediğini belirterek John Maynard Keynes’in ünlü sözüne yer veriyor: “Uzun vadede hepimiz ölüyüz.”

Altın yatırımcılarının bu konuda savundukları bir diğer düşünce ise altının sürekli geri döndüğü. MarketWatch yazarı 2013 yılından 2015 yılına kadar %38 düştüğünü fakat sonrasında geri geldiğini beliriyor. Ancak Brush’un burada altını çizdiği nokta birçok insanın %40’lık düşüş sırsında yatırımlarını tutmakta zorlanacağı yönünde. Zira altındaki düşüşle birlikte satışla kayıplardan kurtulma baskısı muazzam seviyelere ulaşabilir.

Reel faiz oranlarının uzun süre negatif seviyede kalması

Sprott’un Protföy Yönetimi Başkanı Maria Smirnova altının tahvil gibi diğer “güvenli” varlıklarla rekabet ederken oluşturduğu fırsat maliyetinden faydalanacağını belirtiyor. Eğer reel faiz oranları (faiz oranlarından enflasyon çıkarılarak elde edilir) düşük ya da negatif olursa tahvil yerine altın tercih eden yatırımcılar hiçbir şey kaybetmiyor. Bunun yanında tarihsel açıdan bakıldığında faiz oranlarının negatif olduğu tarihlerde altın fiyatları oldukça iyi değerleniyor.

Smirnova konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda modern tarihin en büyük resesyonuyla karşı karşıyayız ve en büyük siyasi yanıtla mücadele ediyoruz. Bu küresel bir trend. Bizim görüşümüze göre bu süreç devam edecek. Hükümetler şu anda negatif faiz oranları üzerinden oranları aşağıda tutmaya çalışıyor. Tüm bunlar altın için iyiye işaret. Altının gelecekteki durumu için heyecanlıyız” ifadelerinde bulundu.

Brush bu ifadelerde birkaç yanlış nokta bulunduğunu belirtiyor. Marketwatch yazarına göre öncelikle açıklamadaki resesyon kısmı yanlış. Atlanta ABD Merkez Bankası dördüncü çeyrek için %11’lik büyüme tahmin ediyor ki bu resesyonun tam zıttı bir durum. Brush’a göre Smirnova salgın konusunda haklı olsa bile bunun şartların değişmesi halinde hızla yeni bir hal alabileceğini ve 2021’de de bunun böyle olacağını belirtiyor.

Leuthold Stratejisti ve Ekonomisti Jim Paulsen, ekonomiye verilecek dev teşviklerin GSYİH büyümesini gelecek yıl %6'ya yükselteceğini öngörüyor. Bu da ABD Hazinesi'nin getirilerini enflasyondan daha fazla yükseltecek zira FED tahvil alımlarıyla uzun vadeli verimleri yapay olarak bastırmayı durduracak. Enflasyon da ekonomideki tüm diğer boş kapasite sayesinde aşırı yükselmeyecek. Altının lehine olan negatif verimler de kaybolmuş olacak.

Paulsen, "GSYİH büyümesinin gelecek yıl %6 olması halinde FED'in 10 yıllık Hazine veriminin yükselmesine izin vermeme politikasında devam etmesinin hiçbir yolu yok" diyor. Ekonomist, "FED, 2020'de yaptığı bazı yorumlara kilitlenip kalmayacak, hepimizin yaptığı gibi, melodisini değiştirecektir" ifadelerine yer verdi.

Bitcoin 30 bin dolara yaklaştı

 

Gram altın doların peşinden gidiyor

 

Pandeminin dünya ekonomisindeki 10 kalıcı etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet kilic01 Ocak 2021 01:12

    ALTININ 10 YILLIK HIKAYESINE BAKIN NE DEMEK ISTEDIGIMI ANLAYACAKSINIZ.

  • Vatandaş01 Ocak 2021 00:22

    2021 altın yatırımcısı üzülür

  • Ghyt31 Aralık 2020 14:46

    Bunu yazan babayı alır

  • İnal31 Aralık 2020 12:43

    Böyle diyorlarsa ben yükseliş beklerim

  • Mehmet kilic31 Aralık 2020 11:38

    BEN SATMAYACAGIM 10 SENE ÖNCE ALDIM ALMAYADA DEVAM EDECEGIM.

  • Afyonlu30 Aralık 2020 23:03

    Korona biter altında hikaye bitmez! Para bolluğu olur ons yükselir gerginlikler çıkar ons yükselir! Savaşta gerçek tek değişim aracıdır barışta süstür! Teknolojinin vazgeçilmezidir çünkü öziletkenliği iyidir korozyon tutmaz! Yani Altın düşmez ve birde gördüğü fiyatı asla unutmaz 2100$/ons

  • Bir yorum30 Aralık 2020 20:40

    Altın asla düşmez!  Ancak dolara endeksli altın düşecek gibi görünse de  2-3 yıl içerisinde  hiç bir metalin ulaşamayacağı rakamları görecektir.  

  • Altın gerçektir30 Aralık 2020 20:20

    Bol pata altını her zaman daha değerli hala getirir ekonomiler 2021 tılının ikinci yarısından sonra normale dönerse altın ons bazından her gün yüzde 1 civarı yükselen trende girip 2300 dolara yükselebilir

  • Karagülle30 Aralık 2020 17:26

    Altın bundan sonra hiç kimsenin tahmin edemeyeceği rakamları görecek

  • Karagülle30 Aralık 2020 17:24

    borsalar balon olmuş.dünya kuraklığın ve açlığın pençesinde.piyasaya trilyon dolarlar pompalanmış.pandeminin ne okacağına dair bir öngörü yok.amerikan doları rezerv para özelliğini yitiriyor.altın yatırımcısına sattıramadınız değil mi.