E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlmanya'da sağlık sistemi krizin eşiğinde!---

Almanya'da sağlık sistemi krizin eşiğinde!

Almanya'da sağlık sistemi krizin eşiğinde!
19 Aralık 2022 - 13:00 borsagundem.com

Birçoğu solunum yolu hastalıkları olan çok çeşitli hastalıklar Almanya'nın sağlık sisteminin çöküşüne sebep oldu. Ülke salgın vakalarının dışında, personel eksikliği ve ilaç sıkıntısı sorunlarla da mücadele ediyor.


Ülkede artan grip vakaları, özellikle çocukları etkileyen RSV solunum yolu virüsü salgını, artan Kovid-19 vakalarının dışında, personel eksikliği ve ilaç sıkıntısı konusunda büyük sorunlar yaşanıyor.

Alman Tabipler Birliği, bazı ilaçları temin etmekte yaşanan sıkıntıya dikkat çekerek, halkı ecza dolaplarındaki kullanılmayan ilaçları değerlendirerek, birbirine yardım etmeye çağırdı.

Federal İlaç Enstitüsü, eczanelere şu anda 311 tıbbi ürünün verilemediğini duyurdu.

Pandemi döneminde başlayan tedarik zincirindeki aksaklıkların aşılamadığını tersine arttığını ifade eden yetkililer, ilaç eksikliğini hemen hemen her alanda baş gösterdiğini duyurdu.

Antibiyotikler, kanser, diyabet ve tansiyon düşürücü ilaçlar ve İbuprofen gibi Almanya’da yaygın olarak kullanılan ağrı kesiciler söz konusu listede yer alan ilaçlardan bazıları.

Voa Türkçe'deki habere göre; İlaç krizine gerekçe olarak Hindistan ve Çin gibi Doğu Asya ülkelerinden yapılan teslimatların yetersizliği gösteriliyor. Pek çok Alman ilaç şirketi yüksek maliyetler nedeniyle ilaç üretimlerini son yıllarda bu ülkelere taşımıştı. Almanya 2021 yılında sadece Çin’den yaklaşık 3 milyar euro değerinde tıbbi ve eczai ürün ithal etti. Ancak korona virüsü nedeniyle Çin’de fabrikaların kapanması sonrasında ilaç tedariği durma noktasına gelirken, tedarik zincirindeki sorunlar aşılamadı.

ÇOCUK HASTANELERİ DOLDU TAŞTI

Bu arada, eczanelerde bulunamayanlar arasında çocuklar için öksürük kesici şurupların da yer aldığı belirtilirken, ağırlıklı olarak küçük yaştaki çocukları etkileyen solunum yolu virüsü RSV durumu daha da kritik bir hale getiriyor.

İki yaşın altındaki çocukları etkileyen respiratuvar sinsityal virüs (RSV) nedeniyle birçok çocuk hastanesinin yoğum bakım ünitelerinin kapasiteleri dolmuş durumda. Bazı hastanelerin maksimum hasta sayısına ulaşması nedeniyle, çocuk hastaların daha uzak başka hastanelere nakledildiği, bazı acil durumda ameliyat edilmesi gereken çocukların üç gün bekletilmek zorunda kaldığı belirtiyor.

Ebeveynleri isyan ettiren bu durum, Almanya’da sağlık sisteminde, özellikle de hastanelerde yıllardır yaşanan olumsuz gidişatın sonucu olarak yorumlanıyor.

HASTANELERDEKİ EKONOMİK SIKINTILAR, PERSONEL AÇIĞI ALARM VERİYOR

Hastanelerdeki ekonomik sıkıntılar ve buna bağlı olarak yaşanan personel açığı alarm verici düzeyde.

Almanya’daki her beş hastaneden dördünde yoğun bakım servisleri de dahil olmak üzere farklı birimlerde eleman açığı bulunduğu sendikalar ve sağlık uzmanları tarafından yıllardır gündeme getiriliyor.

Sayılar sağlık sektöründe 300 bin açık olduğunu ortaya koyuyor. Alman Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği’nin verilerine göre, sadece doktor açığı 6 bin 300 civarında, önlem alınmaması durumunda açığın 2030’a kadar 10 bine çıkacağı tahmin ediliyor. Doktor, hemşire ve sağlık çalışanı açığının büyümesi, sağlık sistemi için yabancı iş gücünün taşıdığı önemi gözler önüne seriyor.

Eski Başbakan Angela Merkel döneminde 2020 yılında yürürlüğe giren ve halen geçerli olan Nitelikli İşgücü Göçü Yasası’na göre, AB ülkeleri dışından doktor ve diğer sağlık personeli Almanya’ya gitmeden önce ülkede yerleşik bir firmayla iş sözleşmesi imzalamaları durumunda, hemen çalışabiliyor.

Yasa herhangi bir iş sözleşmesi olmadan çalışmak veya iş aramak için Almanya’ya gelişe de olanak sağlıyor. Söz konusu vasıflı elemanlar, somut bir iş teklifi olmadan, iş aramak için Almanya’ya gidip geçici oturum izniyle 6 aya kadar kalabiliyor.

Şu anda görev başında olan koalisyon hükümeti de yabancı göçmenlerin ülkeye gelişini kolaylaştırarak sağlık ve diğer sektörlerde giderek büyüyen işgücü açığını kapatmayı hedefliyor.

Alman Hastaneler Birliği, sağlık personelinde yüzde 9 ila 10 düşüş olduğunu belirterek "Bu da neredeyse her on çalışandan birinin hasta olduğu anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlar ayrıca sağlık sisteminde çalışmak üzere yeterli kalifiye personelin yetişmediğine dikkat çekerek, her yıl emekli olan yüz binlerce personelin yerinin doldurulamadığına işaret etti.

Pandemide alarm veren Almanya'nın sağlık sistemi, her geçen gün kötüye gidiyor. Hastanelerde acile kabul süreleri her gün uzuyor. Doktor ve bakıcı kadrosundaki açık, hastalara eksik ya da yanlış tedavi uygulanmasına neden oluyor. Enerji krizi nedeniyle iflasın eşiğine gelen hastanelerden şikayetler yükseliyor. Durumun farkında olan Almanya, acil önlem arıyor.

"ACİL KALP AMELİYATI OLMASI GEREKEN ÇOCUK ÜÇ GÜN BEKLEMEK ZORUNDA KALIYOR"

Alman Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği (Divi), çocuk yoğun bakım ünitelerinde "felaket durum" ile karşı karşıya kalındığını açıkladı. Açıklamada, "Yeni doğan bir bebek fiilen dolu olan çocuk hastanesine yatırılırsa, acilen kalp ameliyatı olması gereken üç yaşındaki çocuk, üç gün beklemek zorunda kalıyor" denildi. Hannover'den uzman doktor Michael Sasse, "Çocuklar artık onlara bakamadığımız için ölüyor" dedi.

Almanya Yoğun Bakım ve Acil Durum Derneği (DIVI), ülkedeki RVS virüsü salgını nedeniyle birçok çocuk hastanesinin yoğum bakım ünitelerinin kapasitelerinin dolduğuna dikkat çekti. Profesör Gerd Horneff ise çocuk doktorlarının yükünün çok ağırlaştığını söyledi.

Yoğun bakım ünitelerinde yaşanan yoğunluktan dolayı hastaların 100 kilometreden daha uzak başka hastanelere nakledildiği, bazı acil durumda ameliyat edilmesi gereken çocukların üç gün bekletilmek zorunda kalındığı belirtildi.

Aşırı kalabalık hasta odaları nedeniyle çocukların günlerce acil serviste kaldığına da işaret eden Sasse, "Durum zaten vahimdi. Son solunum yolu enfeksiyon dalgası durumu daha da kötüleştirdi" dedi.

ÇOCUK YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI OLMASI GEREKENDEN YÜZDE 40 DAHA DÜŞÜK

Öte yandan personel eksikliği nedeniyle çocuk yoğun bakım yatak sayısının olması gerekenden yüzde 40 daha düşük seviyede bulunduğu da açıklandı. Duruma kısa sürede çözüm bulunması ise beklenmiyor.

Alman Bakıcılık Meslekleri Birliği (DBfK) de dün sağlık sistemindeki duruma dikkat çekmek için açıklama yaptı. DBfK Başkanı Christel Bienstein, reform yapılmazsa ülkede hemşirelik bakımının artık sürdürülemez hale geleceğini söyledi. Hastanelerde tam zamanlı 200 bin hemşire ve bakıcı sıkıntısı olduğuna işaret eden Bienstein, "Özellikle hastanelerde güvenli ve kaliteli bakım artık pek mümkün değil" dedi.

Alman ordusunun tankları dökülüyor

 

Almanya'ya bak! Devlet düşmanlarına karşı sert duruş sürecek

 

Almanya Sağlık Bakanı'ndan korkutan itiraf: Hastaneler iflas edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Halo19 Aralık 2022 22:51

    Etme bulma dünyası almanya

  • ışın özdemir19 Aralık 2022 22:02

    Vah adamlara alışkın değillerkibizim gibi.İlaç bulamamaya üç beş aya randevu almaya.Birde sağlık çalışanı dövdülermi aynı biz (6) 

  • x19 Aralık 2022 21:22

    muafelet sehir hastanelerine ne gerek vardi diyordu demekki gerek varmis bu muhafete allah firsat vermesin ulkeyi batirirlar

  • ışın özdemir19 Aralık 2022 22:06

    5 hastane kapatıp bir hastaneye toplarsan parayıda biz ingilize ödersek çok güzeldir demi.sağlık bakanı dahi karşıçıktı reisiniz susturdu

  • acacu19 Aralık 2022 17:04

    Biz doktor bulamıyoruz, ardından almanya da doktor bulamıyor, sonra biz ilaç bulamamaya başlıyoruz, ardından hemen almanya da ilaç bulamamaya başlıyor. Cb haklıymış bunlar gerçekten kıskanıyor, taklit ediyor bizi. 

  • Mucise Reis : )19 Aralık 2022 16:00

    Türkiye den bir kaç hastane satın alıp, 10 bin atanamayan  işsiz hemşire... 5 bin karın tokluna çalışan doktor alabilirler. :D dert etmesinler hiç... Kadroya girmeyen binlercr yetişmiş personelde alabilirler... :D Paraları varsa neden olmasın :D

  • AHMET ÖZBİLEN19 Aralık 2022 14:35

    Bizim çocukları gönderelim yalnız 10 000 euro maaş isteriz bakın.

  • xyz19 Aralık 2022 14:34

    Bizde de mevcut hükümet ikidardan gitsin aynı şey bizde de olacaktır.