E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivAlman otomotiv devlerinde tedarik krizi hafifliyor---

Alman otomotiv devlerinde tedarik krizi hafifliyor

Alman otomotiv devlerinde tedarik krizi hafifliyor
10 Ocak 2023 - 18:24 borsagundem.com

Tedarik krizinin etkilerinin azalmasıyla birlikte otomotiv sektörü de harekete geçti. Alman otomotiv firmalarının yetkilileri krizin aşılmaya başlanmasıyla satışların da arttığına dikkat çekti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’nin son aylarında Alman otomobil markaları BMW ve Mercedes-Benz’in satışları fırladı. Markalar, sektörü sarsan tedarik zinciri sorunlarının hafiflediğinin sinyalini verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticileri, pandeminin başlamasından bu yana, özellikle yarı iletkenler olmak üzere parça eksikliği ile mücadele ediyor. Birçok firma müşterilere bir türlü teslim edilemeyen tamamlanmamış araç filolarıyla baş başa kalmıştı.

Financial Times’ın haberine göre hem BMW hem de Mercedes, tedarik zinciri krizinin yanı sıra Çin'deki kısıtlamalar ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle geçen yıl otomobil teslimatlarının sırasıyla yüzde 4,8 ve yüzde 1 oranında düştüğünü açıkladı.

Ancak yılın son çeyreğinde arz baskıları hafifledi ve BMW, satışlarda yüzde 10,6'lık bir artış bildirdi ve 651.798 otomobil teslim edildi. Mercedes’se, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 540.800 siparişi yerine getirdi.

BMW, tedarik zinciri krizinin ve devam eden Kovid kısıtlamalarının etkilerini yılın ilk altı ayında hissettiklerini ve "satışların ikinci yarıda giderek arttığını" söyledi.

Mercedes patronu Ola Källenius, geçen hafta Financial Times'a verdiği demeçte, otomotiv tedarik zincirindeki sorunlar listesinin azaldığını açıkladı. Ancak Källenius otomobiller için uzun bekleme sürelerinin 2023'te de devam edeceğini sözlerine ekledi.

CEO, “Hayati önem taşıyan tek bir çipin olmaması bile yeterlidir ve her şeye sahip olsanız bile arabayı bitiremezsiniz” dedi.

Her iki otomobil markası da elektrikli araç satışlarında güçlü bir büyüme kaydetti. Geçen hafta 10.000 şarj istasyonu inşa etme planını açıklayan Mercedes, elektrikli araç teslimatlarının geçen yıl bir öncekine kıyasla yüzde 124 artarak 117.800'e yükseldiğini belirtti.

BMW da benzer şekilde elektrikli araç satışlarında güçlü bir büyüme bildirdi. Otomotiv devi geçen yıl tamamen elektrikli otomobillerin teslimatlarını iki katına çıkarak 215.755'e yükseldi.

Bank of America'daki analistleri, hibrit araçlar da dahil olmak üzere elektrikli araç satışlarının geçen Kasım ayında 1,1 milyon adet satışla tarihi bir zirveye ulaştığını belirtiyor. Analistlere göre satışların artması büyük ölçüde Almanya’daki müşteri sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasına bağlı.

Mercedes ve BMW'nin hisseleri, yatırımcıların iyileşen tedarik zinciri tablosunu fiyatlandırılmasıyla salı günü itibariyle sırasıyla %0,7 ve %0,5 yükselişle işlem görüyor.

BMW'nin bir yan kuruluşu olan Rolls-Royce, pazartesi günü yaptığı açıklamada, en büyük pazarı olan ABD'deki güçlü talebin etkisiyle satışların 119 yıllık bir rekora ulaştığını açıkladı. Lüks marka, yarı iletken tedarik sonundan büyük ölçüde etkilenmedi. Zira şirket nispeten az sayıda araç üretiyor ve bu nedenle daha az çipe ihtiyaç duyuyor.

Togg'dan dünyada bir ilk daha!

 

CES 2023'ün bu yıl gözdesi TOGG oldu

 

Tesla'dan 4. çeyrekte rekor teslimat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)