E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAllianz küresel borsalarda yüzde 10’luk düzeltme bekliyor---

Allianz küresel borsalarda yüzde 10’luk düzeltme bekliyor

Allianz küresel borsalarda yüzde 10’luk düzeltme bekliyor
06 Mayıs 2021 - 14:20 borsagundem.com

Mayıs ayına moralli başlayan küresel borsalar fırtına öncesi sessizlik olabilir. Allianz Kıdemli Stratejisti Mona Mahajan küresel borsaların %5 ila %10 arasında düzeltme dönemine girebileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mayıs ayının ilk günlerinde borsalar yükselen bir grafik gösterse de Allianz Küresel Yatırımcılar Birimi’nden Moha Mahajan hisse senetleri için engebeli bir yol öngörüyor.

ABD borsalarında Çarşamba günü hisse senetleri Salı günü satışlarının ardından toparlandı. En büyük darbeyi alan teknoloji hisseleri gibi büyüme odaklı hisseler içinse kötü günler daha yeni başlıyor olabilir. CNBC’nin haberine göre Allianz Küresel Yatırımcılar Birimi ABD Yatırımları Kıdemli Stratejisti Mona Mahajan teknoloji hisselerinin fiyatlanmaları için çok önemli olan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerine dikkat çekiyor.

Mahajan, “Hazine getirileri bugün %1,75 seviyesinden %1,60’a doğru inerken aslına bakılırsa son bir ay gibi bir sürede teknoloji hisseleri liderlik benzeri bir rol üstlendi. Bana kalırsa yatırımcılar ciddi anlamda söz konusu döngünün tersine çevrilmesi sürecinin başında olduğumuzu düşünüyorlar” ifadelerine yer verdi.

Yatırım uzmanı, kurlardaki artışın bir dizi faktörden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Borsagundem.com’un derlemelerine göre yaz aylarında tamamen yeniden açılmış bir ekonomi, devam eden ekonomik teşvikler ve enflasyon artışları 10 yıllık Hazine getirilerini %1,7'nin üzerine çıkmasına katkıda bulunabilirken, ABD Merkez Bankası ise bekleyişini sürdürüyor.

Mahajan, “Bu aslına bakılırsa teknoloji hisseleri ve büyüme odaklı hisseler gibi daha uzun süreli beklentisi olan varlık alanlarında aşağı yönlü baskı uygulayabilir. Söz konusu durum ayrıca öngörülebilir getiri sağlayan gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve kamu hizmetleri gibi sektörlerde de bir miktar baskı yaratıyor” açıklamasında bulundu.

Yatırım uzmanın sözlerine örnek vermek gerekirse, teknoloji odaklı borsa yatırım fonu XLK, Nisan ayının başından bu yana %5’lk bir düşüş kaydetti. Söz konusu borsa yatırım fonundaki hisseler ağırlıklı olarak büyüme odaklı ve yatırımcıların gelecekteki kazanç beklentilerine göre prim ödeyen hisselerden oluşuyor. Buna karşın S&P 500 Endeksi ise rekor seviyesinin sadece %1 aşağısında seyrediyor.

Tüm bunlara karşın Mahajan sadece büyüme odaklı hisselerin baskı altında olmadığını da sözlerine ekliyor. Borsa uzmanına göre tüm borsalar geri çekilme riski altında.

Mahajan, “Piyasalar aşıların dağıtılması süreci geçen yılın Kasım ayından bu yana oldukça başarılı bir performans gösteriyor ve %5 veya %10’luk bir düzeltmeyi hala görmedik. Herhangi bir yıl için geniş çaplı S&P 500 Endeksi’nde bir ila üç düzeltme periyodu görme eğilimindeyiz” dedi.

Borsa uzmanının tahmin ettiği %5 ila %10’luk bir geri çekilme S&P 500 Endeksi’ni 3.800 ila 4.000 aralığına düşürecektir. 29 Nisan tarihinde 4.218 puanla rekor seviyesine ulaşan S&P 500 Endeksi şu sıralarda 4.178 civarında işlem görüyor.

Mahajan’a göre yükselen tahvil faizi oranları aynı zamanda hisse senetlerinin alternatifinin olmadığına yönelik yatırım stratejisine de son verebilir.

Borsa uzmanı “Küresel Finans Krizi’nden bu yana 10 yıldır düşük faizli yatırım ortamındayız. Bu gerçekten de yatırımcıların risk yelpazesini destekliyor. Bu nedenle faizlerin düşük olduğu ortamda hisse senedi almaktan başka hiçbir alternatif söz konusu değil. Ancak eğer 10 yıllık tahvillerin %1,75’i de geçerek %2’yi geride bırakması %2,25 gibi oranlara ulaşması gibi bir piyasa ortamıyla karşılaşırsak yatırımcıların gerçekten de hisse senetlerinden başka alternatifleri olabilir” sözlerini kaydetti.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri an itibariyle %1,57 civarında değerleniyor. Tahvil faizleri Mart ayının sonlarında 1,78 seviyesine kadar yükselmişti.

Hedge fonlarda hisse satışı dalgası

 

Bitcoin mi, Ether mi? Hangisine yatırım yapmalı?

 

Bitcoin, 57 bin dolar bandında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gerçek06 Mayıs 2021 14:59

    bizim borsamıza bir şey olmaz zira bu kadar gerzek zarar eden firmalara yatırım yaptıgı sürece.