E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin mi, Ether mi? Hangisine yatırım yapmalı?---

Bitcoin mi, Ether mi? Hangisine yatırım yapmalı?

Bitcoin mi, Ether mi? Hangisine yatırım yapmalı?
06 Mayıs 2021 - 11:34 borsagundem.com

Kripto para birimlerine yatırım yapmayı değerlendiren yatırımcılar dünyanın en büyük iki kripto para birimi arasında tercih yapıyor. Oldukça riskli olan bu yatırımda uzmanlar düşük ölçekli çeşitlendirilmiş bir portföy öneriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’in kripto yatırımcıları için tek gerçekçi alternatif olduğu günler geçmişte kaldı. Dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi ethereum rekor talep görürken altcoin olarak adlandırılan diğer kripto para birimlerinde de sert yükselişler görüldü. Şaka amacıyla kurulan altcoin olan Degecoin’in değeri 90 milyar dolara yaklaştı. Bloomberg’in haberine göre şu anda kripto para piyasasında kripto araştırmaları şirketi CoinGecko’nun izlediği birbirinden farklı isimde 7 binden fazla altcoin var.

Birçok kripto yatırımcısı için Bitcoin ve Ethereum’dan başlamak doğru bir yöntem olarak görülüyor. İki yatırım aracı da 2021 için görece iyi bir yatırım yöntemi gibi gözüküyor. Borsagundem.com’un derlediği verilere göre yılın başından bu yana Bitcoin fiyatını neredeyse iki katına çıkarırken Ether’se 4 katından fazla bir fiyata ulaştı. Bu süreçte S&P 500 Endeksi ise %11’lik bir getiri sağladı. Yatırımlarını kripto para piyasasında değerlendirmek isteyenlerinse dikkat etmesi gereken birkaç konu var.

Ethereum

Ether dünyanın en aktif kullanılan blockchain ağı olan Ethereum’u temsil eden kripto para birimine verilen isimdir. Ethereum’sa blockchain ağıyla Microsoft gibi birçok dev şirketin hizmet sağlayıcılığını yaparken aynı zamanda dijital sanat çılgınlığı NFT’lerin de ardındaki teknolojiyi destekliyor.

ABD merkezli dijital menkul kıymetler ticaret platformu Oasis Pro Markets’ın CEO’su Pat LaVecchia Ethereum’la alakalı açıklamasında, “Ether blockchain platformunda Apple Market veya Android Uygulama Marketi gibi çalışıyor. Bitcoin’se altın veya depolanabilir bir emtia değeri gibi” açıklamasında bulundu.

Tedarik limiti gibi emel özelliklerinin çoğunun tasarımına dahil edildiği Bitcoin’in aksine Ethereum platformu gelişim gösteriyor. Şu anda kripto ağının geliştirmesi beklenen yükselmelerin yapıldığı Ethereum’da arzın bile azaltılacağı belirtiliyor. Bu güncellemeler yatırımcıları daha fazla cezbederken aynı zamanda piyasada kaç Ether’in mevcut olduğuna dair sınırlama koyulması fiyatın da artmasını sağlayabilir.

Yatırım danışmanlığı firması Grayscale Investments’ın Araştırma Yöneticisi Phil Bonello, “Yatırımcılar genellikle Ethereum’a büyüme tipi yatırım olarak bakarlar. Bu Ether yatırımlarını Ethereum üzerinden kurulan merkezi olmayan finansal ekosistemin gelişimine devam edeceği iddiasını taşıyan yatırımlar anlamını taşır. Yatırımcılar kriptolardaki tüm gelişmeler Ethereum’da gerçekleştiği için bazı durumlarda Ether’i endeks yatırımı olarak görür" dedi.

Bitcoin

Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin bir kısmı bu yıl azalsa da piyasa değeri şu sıralarda kripto pazarının %46’sını oluşturuyor. CoinGecko verilerine göre dev kripto para değerinin Piyasa payı %70’ten düşüş gösterse de hala dünyanın en büyük kripto para birimi.

CoinGecko verilerine göre Ethereum’ın 380 milyar dolarlık pazar payına karşılık Bitcoin’in 1 trilyon dolarlık pazar payı bulunuyor. Bitcoin aynı zamanda hala büyük şirketlerin birincil tercihi olmayı sürdürüyor. Tesla ve MicroStrategy gibi büyük şirketler Ether yerine dünyanın en büyük kripto para birimini tercih ediyor. Paul Tudar Jones veya Ray Dalio gibi yatırım dünyasının önemli isimleri kripto para hakkında konuştukları zaman Bitcoin’den bahsediyorlar.

Cornerstone Macro araştırma firmasının stratejistleri Bitcoin ve Ether’in bir düşüş sırasında nasıl performans göstereceğini karşılaştırdılar. Stratejist Benson Durham yaklaşık %20’lik bir düşüş sırasında Ether’in rakibinden daha fazla aşağı yönlü risk altında olduğunu söyledi.

Durham, “Aynı büyüklükteki bir rallide (%20’lik) Ether’in Bitcoin’e yukarı yönde eşlik edemediğini görüyorsunuz. Yani oluşan bu konveks tablo Bitcoin’i destekliyor” dedi.

Çeşitlendirme mantıklı mı?

Volatilite açısından konuşmak gerekirse kripto para birimlerine giren herkesin en köklü olan kripto para birimlerinde bile sert fiyat dalgalanmalarına hazırlıklı olması gerekiyor. Kripto para birimlerinin aynı zamanda sürekli olarak benzeri sorunlarla mücadele etmek zorunda.

Kripto paralar piyasa denetimi mekanizmaları tarafından kontrol edilecekleri yönündeki beklentiler nedeniyle düşüş gösterebiliyor. Fiyatlar aşağıya indiğindeyse piyasa takipçileri balon konusunda uyarılar yapmaya başlıyor.

Ana akım finans uzmanlarının büyük çoğunluğu, genel portföylerin %5'inden fazlasının kripto para piyasasına konulmasına karşı olduklarını söylüyor ve müşterilerine paralarının tamamını kaybetmeye hazır olmaları riski konusunda uyarıyorlar.

Yine de kripto para piyasalarına girmek isteyenler için portföy çeşitlendirme ve koruma argümanları mevcut. Cornerston analistleri yakın zamanda paylaştıkları raporda, “Dijital paraların kendileri arasında çeşitlendirme fırsatları olduğu göz önüne alındığında, sadece Bitcoin’e gitmek yerine küçük bir portföy sepetini değerlendirmeliyiz. Kripto varlıklardaki bazı konumlanmaların geleneksel varlıklarla birlikte portföy volatilitesini düşürebileceğini değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin, 57 bin dolar bandında

 

Hedge fonlarda hisse satışı dalgası

 

Bezos, 2.5 milyar dolarlık hisse sattı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)