E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAçıklanacak veriler rüzgarın yönünü belirleyecek---

Açıklanacak veriler rüzgarın yönünü belirleyecek

Açıklanacak veriler rüzgarın yönünü belirleyecek
12 Eylül 2023 - 08:53 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel çapta baktığımızda oldukça önemli bir haftanın içindeyiz. Piyasalar yarın açıklanacak olan ABD tüfe verisine odaklanmışken, özellikle geçen hafta hizmet sektörü aktivitesinin güçlü seyretmesi risk iştahını baskılayan ve piyasalarda tedirginliğe neden olan etmen olmuştu. Bir taraftan artan petrol fiyatları nedeniyle enflasyonun aylık bazda yükselmesi bekliyorken, diğer taraftan yıllık bazda enflasyonun gerilmesi bekleniyor. Açıklanacak veri, Ağustos ayı enflasyonunun daha çok anlık görüntüsünü veriyor olacak ve  FED’in daraltıcı politika döngüsünün süresine ilişkin ışık tutuyor olacak. Daha fazla faiz artırımına kapıyı açık bırakan Fed, ekonomik verilere göre yol belirlemeye devam edecek.

Avrupa tarafında ise yine bu hafta Perşembe günü ECB’nin faiz kararı takip ediliyor. Her ne kadar faiz konusunda ortak bir beklentiye girilmese de beklentilerden kötü gelen verileri sonrasında resesyon  korkularının iyice alevlendiği Avrupa tarafında, enflasyon da henüz düşmüş değil. Bu nedenle ECB’nin bu toplantıda verecek olduğu karar oldukça önem taşıyor olacak. ECB’nin enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduğu düşünüldüğünde bir faiz artışına gidecek olması, sürpriz olarak karşılanmayabilir.

Asya’da, Çin’den ardı sıra gelen olumsuz veriler sonucunda, büyüme ile ilgili piyasa beklentilerinde törpülenmeye gidildi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda olan Çin’in kendi içinde devam eden emlak krizi ve aynı zamanda küresel ekonomi için de risk oluşturan, covid-19 sonrası kısa bir toparlanmanın ardından mücadelesine devam ediyor. Piyasa beklentileri, Çin ekonomisinin bu yıl ve önümüzdeki yıl için, önceki tahminlerden daha yavaş büyüyeceği konusunda endişeli. Çin ekonomisinin bu yıl %5,0 büyüyeceği tahmin edilirken, bu oran Temmuz ayında yapılan ankette öngörülen %5,5’in altında kaldı.  2024 için büyüme beklentisi de %4,8’den %4,5’e çekildi. Hanehalkı gelirinin %70’inin en büyük sorunu teşkil eden emlak piyasasına bağlı olması, artan genç işsizliği, zayıf tüketim talebi ve özel sektörün yatırım yapma konusundaki isteksizliği ile birlikte politika yapıcılar, büyümeyi canlandırmak için zorlu bir mücadele veriyor.

Diğer taraftan, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda’nın politika yapıcıların yıl sonuna kadar kısa vadeli faiz oranlarının artması gerekip gerekmediğine karar vermek için yeterli ekonomik bilgiye sahip olabileceklerini söylemesi ve merkez bankasının yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılması durumunda negatif faiz oranı politikasına son verebileceğini söyleyerek, olası faiz artırımlarının sinyalini vermesi Asya’da işleri iyice farklı bir boyuta taşıdı.

Asya borsaları bugün yatay bir seyir izlerken, Anakara Çin hisse senetleri,  ülkenin en büyük özel mülkiyet geliştiricisi Country Garden’ın   tahvilinin geri ödemelerini üç yıl uzatmak için alacaklılardan onay alması haberiyle bir miktar teselli buldu. Avustralya’da S&P/ASX 200, ülkenin Ağustos ayı iş dünyası güven anketinin Temmuz’daki +1’den +2’ye güçlenmesiyle yatay bir seyir izledi. Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0,52, Kosdaq ise yüzde 0,97 oranında değer kaybetti. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,61, Topix ise yüzde 0,36 yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Salı günü varil başına 90 doların üzerinde tutarken, ABD ve Avrupa’da faiz oranlarının daha da yükselip yükselmeyeceğini ve petrol talebine nasıl etki edeceği merak ediliyor. Kasım Brent ham petrol vadeli işlemleri 28 sent artarak varil başına 90,92 dolara yükselirken, ABD Ekim ayı için West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 35 sent artarak 87.64 dolara yükseldi.

Bugün açıklanacak verilere baktığımızda, yurt içinde ciro endeksleri, perakende satışlar ve inşaat maliyet endeksi verileri takip edilecek. Hazine ihaleleri de yakından izlenecek gündem maddeleri arasında olacak. Yurt dışında Almanya ZEW endeksi ve ABD NFIB küçük işletmeler güven endeksi takip edilecek.

Endeksten hızlı yükselenler (12/09/2023)

 

Fiyat hareket gücü yüksek hisseler (12/09/2023)

 

Günün önemli şirket haberleri 12/09/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi12 Eylül 2023 12:00

    Bizim ülkede vatandaşlık bilinci gelişmeli. Devletin fert için var olduğu bilinmeli ve vatandaşına hizmet etmesi gerektiği gerçeği ortaya çıkmalı. Seçtiğin kişi ,seçilenleri gözetmiyorsa verdiğin oyun ne kıymeti var, üzülen sen olduktan sonra. Talep edilmeli oyun karşılığı .Öbür türlü yetki verilen bildiğini okumaya devam edecek. Ne bileyim böyle düşünüyorum.  :(  :(  :(