E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB'den destek geldi, Ukrayna'ya ticaret kolaylıkları yapılacak---

AB'den destek geldi, Ukrayna'ya ticaret kolaylıkları yapılacak

AB'den destek geldi, Ukrayna'ya ticaret kolaylıkları yapılacak
20 Mart 2024 - 10:14 borsagundem.com

AB, çiftçi protestolarına rağmen Ukrayna’nın tarım ihracatına destek olacak ticaret kolaylıklarını bir yıl daha uzatacak.

Avrupa, Ukrayna’ya ticaret kapılarını daha da açarken, yerel çiftçilerin protestolarıyla çalkalanıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) bu hamlesi, Rusya ile savaşta olan Ukrayna’nın tarım sektörüne hayati destek sağlarken, Avrupalı çiftçilerin endişeleri ve artan maliyetlerle mücadele etmesine neden oluyor.

Karar, Polonyalı çiftçilerin sınır blokajları gibi eylemlerle tepkilerini göstermelerine rağmen, Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin onayıyla yürürlüğe girecek.

Hükümet temsilcileri ve parlamento geçici karar kıldı

AB hükümetlerinin temsilcileri ve AB parlamentosu, Ukrayna'nın AB'ye ihracatında ithalat vergileri ve kotaların askıya alınmasının Haziran 2025'e kadar uzatılması konusunda geçici bir anlaşmaya vardı. Ticaret önlemleri, Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana tarım sektörü ekonomisinin hayati bir parçası olan ve bazı limanları savaş nedeniyle kapalı kalan Ukrayna'yı desteklemeyi amaçlıyordu.

Yine de AB, şeker, mısır, yumurta ve kümes hayvanları gibi hassas tarım ürünlerine yönelik korumayı arttırarak, girişlerin son iki yılın ortalamasını aşması halinde tarifelerin devreye girmesine izin verdi.

Üreticiler, serbest ticaretin sınırlandırılmasını istiyor

Ukrayna'dan yapılan mahsul ithalatı, artan maliyetler ve idari yüklerin yanı sıra son aylarda Avrupa'yı kasıp kavuran çiftçi protestolarının merkezinde yer alıyor.

Geçtiğimiz ay üreticiler Avrupa Parlamentosu'ndan serbest ticaret önlemlerinin sınırlandırılmasını istemiş, bu önlemlerin blok ekonomilerini tehlikeye attığını ve tek pazarı bozduğunu söylemişlerdi.

Polonyalı çiftçiler en çok ses çıkaranlar arasında yer aldı ve bu hafta başında Almanya sınırı yakınlarındaki önemli bir otoyolu kapatmaya başladı.

Teklifin yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye devletler tarafından onaylanması gerekiyor.

Avrupa Birliği, son bir ayda Ukrayna'ya 220 bin top mermisi sağladı

 

ABD'den Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni yardım paketi

 

AB'den Ukrayna'ya güzel haber: O gelirler kasaya akacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)