E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den Haiti'deki çetelere yaptırım önerisi!---

ABD'den Haiti'deki çetelere yaptırım önerisi!

ABD'den Haiti'deki çetelere yaptırım önerisi!
18 Ekim 2022 - 03:58 borsagundem.com

ABD, Haiti'deki çetelere karşı malvarlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve silah ambargosu uygulanması gibi Birleşmiş Milletler yaptırımları önerisinde bulundu.

ABD, Haiti'deki çetelere karşı malvarlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve silah ambargosu uygulanması gibi Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları önerisinde bulundu.


ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyinin 15 üyesine açıklamalarda bulundu. Açıklamada, hazırlanan teklifin silah kaçakçılığı, BM personeline saldırı, masum sivillerin kaçırılması, insan hakları ihlalleri ve cinsel şiddetten sorumlu çete üyelerini hedef alacağını söyledi. 

BM yaptırım teklifine göre, çetelerin saygın finans kuruluşlarına erişimini engellemesinin yanı sıra varlıklarını dondurmayı ve uluslararası seyahatlerini yasaklamayı amaçlıyor.

''Her türlü silah ambargosu engellenecek''

ABD ve Meksika tarafından hazırlanan teklifte özellikle "Barbecue" takma adıyla bilinen Jimmy Cherizier'in listeye dahil edildiğine dikkati çekildi. Greenfield, Cherizier'in ülkedeki akaryakıt krizinden sorumlu olduğunu da belirtti.

Greenfield, teklifteki silah ambargosu kararlarının, çete ve liderlerine dher türlü silah tedarikini, satışını veya transferini engelleyeceği bilgisini paylaşarak, ayrıca Haiti'ye uluslararası güvenlik yardımının gönderilmesi yönündeki planları anlattı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de gazetecilere demeç vererek, Haiti'deki durumu kabus olarak tanımladı ve çeteler tarafından kontrol edilen Varreux akaryakıt istasyonunun blokajını kaldırmak için "silahlı" müdahaleye ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Haiti'nin yoksulları Başbakan Henry'i görevden almalı''

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa yönelik protestolar, hükümetin 11 Eylül'de akaryakıt yardımlarını kestiğini duyurmasının ardından ülke geneline yayılarak alevlenmiş ve Başbakan Ariel Henry istifaya çağrılmıştı.

Protesto destekçileri ile hükümet yanlısı çeteler arası mücadelenin de mevcut gidişat üzerinde etkisinin olduğu görülüyor.

"Barbecue" lakabıyla bilinen Haiti'nin önde gelen çete elebaşlarından Jimmy Cherizier, başkent Port-au-Prince'te düzenlediği gösteride "Haiti'nin yoksullarının Başbakan Henry'i görevden alması gerektiğini" söylemişti. 

Cherizier gösteriden paylaştığı videoda, "Gerçek çeteler ve gerçek haydutlar takım elbise giyenlerdir." diyerek, "sistemi devirme" çağrısı yapmıştı.

Haiti'deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021'deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, Ağustos 2021'de meydana gelen ve 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, adam kaçırma ve şiddetin artmasıyla son bir yılda önemli ölçüde arttı.

Bu arada Haiti'de enflasyon yüzdesi son yılların en yüksek seviyesinde ve nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımına bağımlı. Bu nedenle çete yardımları da yüzlerce kişinin ölümünü ve binlerce kişinin yerinden edilmesinin önünü açtı. 

BM'den Haiti'ye silah ambargosu çağrısı

 

Haiti Devlet Başkanı'nın katillerinden birisi istanbulda yakalandı!

 

Haitili eski senatör vahşice katledildi

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)