E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den gizli destek planı---

ABD'den gizli destek planı

ABD'den gizli destek planı
04 Haziran 2022 - 08:55 borsagundem.com

Washington Post, Çin'in, yaptırımlarla dar boğaza giren Rusya'dan gelen ekonomik yardım talepleri karşısında ikilemde kaldığını yazdı.Çin, ABD'yi karşısına almadan destek vermenin yollarını arıyor.

Amerikan Washington Post gazetesi, tarihi yaptırımlarla yüzleşen Rusya'nın Çin'den yardım istediğini bildirdi. "Çinli yetkililer Pekin'in Moskova'nın destek taleplerine kızdığını söylüyor" başlıklı haberde Washington Post, Çin'in yaptırımlardan çekindiğini yazdı. Haberini bir Amerikan bir de Çinli yetkiliye dayandıran gazeteye göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin işgalin başından bu yana Çin'den defalarca ekonomik yardım talep etti. Ancak ABD yaptırımlarından korkan Pekin yönetimi, Moskova'nın isteklerini karşılamadı.

Hükümet çözüm arayışında

Washington Post'a konuşan Çinli kaynak, Ruslarla görüşmelerin oldukça gergin geçtiğini söylüyor. Çinli diplomatlar Rusya'nın yüz yüze olduğu yaptırımlara karşı olduklarını belirtseler de Moskova'nın yardım talebine 'olumlu' yanıt veremedi. Çin lideri Xi Jinping ise ABD yaptırımlarına maruz kalmadan Rusya'ya yardım etmenin yollarını arıyor. Xi, danışmanlarına yaptırımlara uğramadan Rusya'nın isteğini çözme gibi içinden çıkılamaz zor bir görev verdi. Geçen hafta ilk kez Rus savaş uçaklarıyla işgalin başlangıcından bu yana birlikte tatbikata girişen Çin, Rusya'yı kınamayan en büyük ülke konumunda.

İşgal 100. gününde!

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgali, 100. gününe girdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın Ukrayna topraklarının yüzde 20'sini kontrol altında tuttuğunu açıkladı. Lüksemburg'daki parlamento üyelerine video konferans yöntemiyle seslenen Zelenski, savaşın cephe hattının yaklaşık 1000 kilometre genişlediğini kaydetti. Öte yandan Rus güçleri Donbass bölgesindeki Severodonetsk kentine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Rusya ordusu hafta başında kentteki bir kimyasal tesisin içindeki nitrik asit deposunu vurmuştu. İngiliz savunma yetkilileri Rusya'nın Severodonetsk kentinin büyük kısmını kontrol altına aldığını kaydediyor. Luhansk Valisi Serhiy Haidai de Rus birliklerinin kentin yüzde 70'ini kontrol altına aldığını açıkladı.

3 Bin 381 sivil hayatını kaybetti

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın üzerinden 100 gün geçerken, küresel buğday ihracatında yüzde 30 paya sahip olan her iki ülkeden sevkıyat yapılamaması krize neden oldu. Rus yetkililer, Ukrayna ordusunun savaş boyunca 23 bin 367 askerini kaybettiğini ileri sürdü. Ukrayna da bugüne kadar 31 binin üzerinde Rus askerinin öldüğünü savundu. En az 3 bin 381 sivil yaşamını yitirdi, 3 bin 680 sivil yaralandı.

ABD 4 siha gönderdi

Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemi Himars göndereceğini duyuran ABD, ayrıca Rus işgalcilere karşı silahlı insansız hava aracını (SİHA) devreye sokuyor. Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya satılacak MQ-1C Gray Eagle SİHA'lar, havadan karaya atılan füzeler taşıyabiliyor. General Atomics tarafından geliştirilen SİHA'ların satışının Kongre'den onay alması gerekiyor. İlk etapta Ukrayna'ya dört MQ-1C Gray Eagle gönderilecek. Öte yandan ABC News muhabiri Ian Pannell ise, Ukrayna ordusuna Himars füzeleri için eğitim verilmeye başlandığını duyurdu. ABD askerlerinin Ukrayna dışında verdiği eğitimin konumu bilinmiyor.

Asker hükümete isyan etti

Savaşın başladığı günden bu yana 'aç ve ilaçsız' kaldıklarını iddia eden Rus askerleri kameralar önüne geçerek Rusya Devlet Başkanı Putin'e isyan etti. Sosyal medyada geniş yankı uyandıran videoda bölük komutanı, üst komutanın şikayetleri sabotaj olarak yorumladığına dikkat çekerek, "Askerlerinizi ölüme göndermekten ne kazanılır" sorusunu sordu.

Çin'den ABD'ye 'Tayvan' çağrısı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100 gün geride kaldı!

Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketi onaylandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş04 Haziran 2022 12:14

    Abd de iki başlı yönetim var. biri " pentagon", "diğeri finans" siyasi finans siyasi zaten çin tarafından fonlanıyor besleniyor. fakat pentagon bu durumu tanımıyor. tek dayanağı silah savaş oyunları ile ekonomik gücü iyileştirmek  rakiplerini zayıflatarak hâkimiyeti devam ettirmek. Rusya çin için bir yem mi? Çin bence bölge ülkelerini i fonlamalı ekonomik, enerji ve ülkelerin silah savunma olarak teknolojik olarak da destek vermeli. Türkiye ve türk ülkeleri, Müslümanlar onlar ile kırdırma politikalarını kendi muslaman has ırkları çerçevesinde güçlendirmeli. İslami finans sistemine destek vermeli... Fiziki Savaş ve destek asla gütmemeli  

  • YORUM04 Haziran 2022 11:57

    Ya ne alaka Rusyanın para birimi nasıl güçlendi gördünüz şimdi birde Çin darbe vurursa abd doları tepe taklak olur dünya ekonomisi şu an Çin sayesinde dönüyor şöyle düşünün abd olmasa dünyaya ne olur vaya Çin olmasa dünyaya ne olur yani ekonomi nasıl bir tehlikeye girer diye düşünün Çini şu an dünya ekonomisinden soyutlamak mümkün değil imkansız

  • Gerçek04 Haziran 2022 11:54

    Çini bu çıkmazdan ancak, Türkiye kurtarır. Abd pkk destek verdiği açık ve resmi olarak ortadayken... Bizim planlarımızı uygulamalı, yoksa tuzağa düşer, abd =rusya= silah savaş oyunu ve kozu  :D  :D  :D