E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de TÜFE geriledi---

ABD'de TÜFE geriledi

ABD'de TÜFE geriledi
20 Kasım 2013 - 15:40 borsagundem.com

ABD'de TÜFE geriledi, perakende satışlar beklentilerin üzerinde geldi

ABD'de Ekim ayında Tüketici Fiyatları Endeksi(TÜFE), yüzde 0,1 azalarak beklentilerin altında kaldı. Analistler TÜFE'de değişim beklemiyorlardı. ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, gıda ve enerji fiyatlarının ayrı tutulduğu çekirdek enflasyon ise aynı ayda yüzde 0,1artış gösterdi. Analistlerin de çekirdek enflasyon beklentisi yüzde 0,1artış olacağı yönündeydi.
 Önceki ay TÜFE yüzde 0,2, çekirdek TÜFE yüzde 0,1 artmıştı.
Yıllık bazda bakıldığında ise TÜFE'nin yüzde 1,0, çekirdek TÜFE'nin yüzde 1,7 arttığı görüldü. Piyasa beklentisi TÜFE'de yüzde 1,1, çekirdek TÜFE'de yüzde 1,7 artış olacağı yönündeydi. Yıllık TÜFE 2009 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.
Aynı ayda ülkede enerji fiyatları yüzde 1,7 azalırken, gıda fiyatları yüzde 0.1 artış gösterdi, reel kazançlar ise yüzde 0,1 arttı.
 
-Perakende Satışlar..
 
ABD'de perakende satışlar Ekim ayında araç satışlarının etkisi artış gösterdi. Ancak, önemli kategorilerden gelen veriler tüketicilerin  kritik alışveriş sezonu yaklaşırken ihtiyatlı olmaya devam ettiklerini  gösteriyor.
ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, perakende satışlar yüzde 0,4 yükseldi. Piyasa beklentisi yüzde 0,1 artış olacağı yönündeydi.
Çekirdek olarak kabul edilen otomobil hariç perakende satışlar ise  yüzde 0,2 artış gösterdi. Analistler satışlarda yüzde 0,1 artış olacağı yönünde görüş belirtiyorlardı.
Bir önceki ayda perakende satışlar yüzde 0,1 düşüşten yüzde 0.0'a revize edildi.
Aynı ayda benzin satışları yüzde 0,6 azalırken, otomobil ve benzin hariç satışlar yüzde 0,3, sadece benzin hariç satışlar yüzde 0,5 artış  gösterdi.
Eylül ayında perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde  3.9 arttı. Araç ve araç parçaları satışları dışarıda bırakıldığında  yıllık bazda artış yüzde 2.4 oldu.
 Perakende satışlar, ABD'de ekonomik aktivitenin üçte ikisini oluşturduğu  için ekonomiye yön verilirken yakından takip edilen veri konumunda bulunuyor.

ABD verileri ile igili olarak A1 Capital tarafından şu değerlendirmelere yer verildi:

"ABD Verileri Yön Vermedi

ABD’de 15.30’da açıklanan perakende satışlar ve enflasyon verileri piyasaya net bir yön vermekten uzak kaldı.
Perakende satışlar hem manşet veride hem de çekirdek veridebeklentileri geçerken tatil sezonu öncesi tüketiciye dair pozitif bir görüntü çizdi. Ama enflasyon beklentinin altında kaldı. Manşet enflasyon önceki aya göre %0.1 düşüş gösterdi ki beklenti değişim olmaması yönündeydi. Çekirdek tüfe ise beklentiler
doğrultusunda geldi ve önceki aya göre %0.1 arttı.
Verilerin piyasa beklentilerine yakın olması veri sonrası volatiliteyi de olumsuz etkiledi. Piyasa yön bulmak için akşamki FOMC tutanaklarını bekliyor."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)