E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD’de konut piyasasıyla birlikte evler de küçülüyor---

ABD’de konut piyasasıyla birlikte evler de küçülüyor

ABD’de konut piyasasıyla birlikte evler de küçülüyor
09 Ağustos 2023 - 11:18 borsagundem.com

Amerikalılar ev açlığı çekiyor. Müteahhitler ve inşaatçılar ise yüksek talebi karşılamak için işleri hızlandırıyor, evleri küçültüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de konut piyasası daraldıkça evler de daralıyor. İnşaatçılar, talebi karşılamak için hızlı davranırken evleri de küçültüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikalılar evlere her zamanki gibi aç durumda ve inşaatçılar talebi karşılamak için inşaatları hızlandırıyor. Ancak yeni evler giderek küçülüyor ve birbirine yaklaşıyor. John Burns Real Estate Consulting (JBREC) Yeni Ev Trendleri Enstitüsü Müdürü Mikaela Arroyo, bu gelişmeyi, “Ulusal bazda oldukça tutarlı” diye yorumluyor.

Evler küçülüyor, yoğunluk artıyor

MarketWatch’tan Aarthi Swaminathan'ın haberine göre, JBREC, Nisan ayına dair raporunda 290 konut mimarı, tasarımcısı ve tasarım odaklı inşaatçıyla anket yapıyor ve tam olarak ne kadar evin küçüldüğünü öğreniyor. Buna göre, şu anda planlanıp inşa edilen müstakil evlerin üçte birinin 2.000 feet karenin altında olması beklenirken yüzde 70’inin ise 2.500 feet karenin altında olması planlanıyor. Kasaba evlerinin ise 1.500 ila 2.000 feet kare arasında olması bekleniyor. Raporda, “Genel ev boyutları küçülecek olsa da, yoğunluğu artırmak için müstakil evler eklendiğinden şehir evleri büyüyebilir” deniliyor.

Arroyo, “Pazarın çoğu tarihsel olarak yoğunluğa gerçekten dirençli olsa da arsaların ve evlerin tipik olarak daha büyük olduğu pazarlarda bile yoğunluğun arttığını görülüyor. Yoğunluğun çok yaygın olmadığı Teksas gibi bölgelerde, fiyatları makul bir düzeye çekmenin tek yolu bu olduğu için şimdi yoğunluğun arttığını görüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Yemek odasına veda

Yeni inşa edilen evler küçüldükçe, inşaatçılar daha yoğun ev trafiği olan bölgeler için daha fazla alan ayırıyor. İnşaatçılar, örneğin, resmi yemek odasına veda ediyor ve oturma yeri olan daha büyük bir mutfak bölümüyle bu ihtiyacı karşılıyor. Ana yatak odası için daha büyük bir gömme dolap yerine başka bir küçük yatak odası plana ekleniyor ve üst katta bir çatı katı veya bonus odadan vazgeçerek daha fazla dış alan planlanıyor.

Arroyo, “Ayrı, tanımlanmış alanların yavaş yavaş yok olduğunu görüyoruz. Yemek odasını ve oturma odasını düşünün. Geçmişte, mutfak, yemek ve oturma odalarını içeren evin alt katı artık değişiyor. Şimdi sadece bir büyük oda ve bir mutfak bulunuyor. Ve mutfak aslında eskisinden daha büyük oluyor, çünkü yemek odası eleniyor” diyor.

Amaç, maliyetleri azaltmak

JBREC raporuna göre, inşaatçılar kısmen maliyetleri azaltmak için evleri küçültüyor. Tasarımcılar, inşaat maliyetini yüzde 7 ila yüzde 10 oranında azaltmak için projeleri yeniden tasarladıklarını söylüyor.

Ev ilanlarındaki kısırlığın ortasında, daha fazla ev inşa etme çabası gerçekten de önemli görülüyor. Ev sahipleri satmak için çok az teşvik bulduklarından ve ultra düşük ipotek oranlarından vazgeçtiklerinden ve satılık sınırlı sayıda ev olduğundan, alıcılar giderek daha fazla yeni inşaatlara yöneliyor. İnşaatçıların ise arz sıkıntısını gidermesi bekleniyor.

Ancak daha küçük olmaları, yeni evlerin mutlaka daha ucuz olacağı anlamına gelmiyor. Yeni inşa edilen müstakil bir evin ortalama fiyatı Haziran ayında 415.400 dolar civarındayken Haziran ayında bu rakamın 410.200 dolar olduğu görülüyor.

Ayrıca ev alıcıları, Ağustos ayının başında yüzde 7 seviyesinde olan 30 yıllık ipotek oranıyla hâlâ mücadele etmek zorunda kalıyor. Ayrıca inşaatçılar, alıcılar lehine fiyatları tam olarak düşürmüyor.

Yeni fırsatlar

Bununla birlikte, bu daha yeni, daha küçük evler hem sektöre hem de gelecek vadeden ev sahiplerine bir fırsat sunuyor. PulteGroup CEO'su Ryan Marshall, “Verilerin gösterdiği gibi, alıcıların günümüzün dinamik pazar ortamında bir ev satın alması gerektiğinden, bazı ilk alıcılar daha az metrekareyi tercih ediyor” diyor.

D.R. Horton yatırımcı ilişkileri başkan yardımcısı Jessica Hansen ise, “Genel olarak gördüğümüz şey, alıcıların alabilecekleri kadar büyük metrekare evler istemeye devam etmeleri ancak bunu yaparken ekonomik olarak karşılayabilecekleri evlerle sınırlı kalmaları. Bu nedenle, daha az katlı ev planımıza giderek daha fazla eğiliyoruz” diyor ve ekliyor: “Yıldan yıla hafif bir düşüş gördük, metrekare bazında yaklaşık yüzde 2 oranında.”

Arroyo ise, alıcıların, evlerde daha az granit ve daha fazla kuvars gibi daha sentetik malzemeler beklemesi gerektiğini söylüyor ve evlerin uygun maliyetli malzemelere daha fazla odaklanılarak inşa edildiğini belirtiyor.

Yeni evlerle ikinci el arasındaki fark daralıyor

Yeni evler tarihsel olarak ikinci el evlerden çok daha pahalı olmasına rağmen, son aylarda bu farkın daraldığı görülüyor. Arroyo, “Bu, satın alınabilirlik krizini çözmüyor, ancak insanların bir bölgede giriş seviyesi bir evi karşılayabilmeleri için fırsatlar yaratıyor. Boyut, yoğunluğu elde etmenin bir numaralı yolu. Ve bu boyutu küçültürseniz, bu otomatik olarak onu daha uygun fiyatlı bir ev haline getiriyor” diyor.

Arroyo, ayrıca, büyük ev özlemi çekenlerin de endişelenmemesi gerektiğini, çünkü tüm evlerin küçülmeyeceğini ekliyor. Lüks müteahhitler, talebin olduğu yerlerde büyük evler inşa etmeye devam ediyor.

ABD'de bekleyen konut satışları arttı

 

ABD'de konut fiyatlarında artış sürüyor

 

Kurumsallar ABD konut piyasasından çekiliyor

 

Konut piyasasında ‘buzul çağı’ başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VATANDAS09 Ağustos 2023 11:48

    SACMASALAK YORUMLARLA HALA ABD I GUZELLEME PESINDEKI MORONLAR:) TALEP VARMIS AMA DAIR KUCULUYORMUS HAHAHAHALAN INSANLARIN ALACAK GUCU YOK ULKEDE SAHTE PARA BASAN FED HENUZ BUHAR OLMADI...ULKE DEDIGIN ZATEN KITA SONUCTA BOS ALAN SIKINTISI DA YOK ZATEN NUFUSUN COGU SEHIRDE YASAMIYOR BIZIM MUTEAHHIT MORON CUMHURIYETIMIZDEKI GIBI