E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD yeni Savunma Bakanı PYD’yi silahlandıran adam---

ABD yeni Savunma Bakanı PYD’yi silahlandıran adam

ABD yeni Savunma Bakanı PYD’yi silahlandıran adam
23 Ocak 2021 - 14:49 borsagundem.com

ABD'de Biden yönetiminin yeni Savunma Bakanı Lloyd Austin oldu. Orta Doğu'yu yakından tanıyan bir isim olan Austin, IŞİD'le mücadele kılıfı altında terör örgütü PKK-PYD-YPG'yi silahlandırmasıyla biliniyor

ABD Başkanı Joe Biden 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlarken, kabinesindeki isimler de birer birer şekilleniyor. Biden, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) başına Lloyd Austin’i getirdi.

4 yıl önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) bir numaralı ismi olan Austin, 2016 yılında emekli olmuştu. Biden’ın aday gösterdiği Austin, Senato tarafından da onaylanarak Pentagon’un başına geçen ilk siyahi isim oldu.

Biden’ın Obama dönemindeki Başkan Yardımcılığı sırasında beraber çalışma fırsatı olan Austin, Orta Doğu’yu çok yakından tanıyan bir isim.

Austin, 2010-2011 yıllarında Irak’taki ABD güçlerinin komutanlığını yürüttü. Bu dönemde, ABD’nin Irak’taki muharip askerlerin geri çekilmesi ve Irak ordusuna danışmanlık, yardım ve eğitim sağlamaya başlamasını öngören yeni döneme geçiş faaliyetlerini yürüttü.

‘EĞİT-DONAT’I YÖNETTİ
BBC Türkçe’nin aktardığına göre 2013’te CENTCOM’un başına atanan Austin, Suriye’deki iç savaş ve IŞİD ile mücadelede büyük rol oynadı. “Eğit-donat” programını yöneten Austin, Suriye’de IŞİD’le mücadele ettiği iddiasıyla terör örgütü PKK-PYD-YPG üyelerinin de silahlanmasına öncülük etti.

Austin, IŞİD’in PKK-PYD-YPG’nin kontrolü altındaki Kobani’ye (Ayn el-Arab) yönelik saldırılarını püskürtmek için ABD önderliğindeki uluslararası koalisyonun hava operasyonları düzenlemesinde önemli rol oynadı. Austin, o dönemde yaptığı açıklamada, koalisyonun hava operasyonları sonucu yüzlerce IŞİD militanının öldürüldüğünü ve PKK-PYD-YPG’nin kaybettikleri toprakları geri almasına yardımcı olduklarını söyledi.

DESTEK VERDİĞİNİ İLK O KABUL ETTİ
Eylül 2015’te Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde soruları yanıtlarken, eğit-donat programına katılanlardan yalnızca “dört veya beş kişinin” Suriye’de savaştığını söyledi. O dönemde bu sözleri büyük eleştiri topladı.

ABD basını, Austin’in savunma bakanlığına aday gösterilmesiyle ilgili haberlerinde bu oturumda yaşananları hatırlatarak, siyasi deneyiminin az olduğuna vurgu yaptı. Aynı konuşmasında Austin, ABD’nin YPG’ye destek verdiğini kabul eden ilk askeri yetkili oldu. Austin, ABD Özel Harekat Güçleri’nin, YPG ile temas halinde olduklarını, danışmanlık ve yardım sağladıklarını ancak sıcak çatışmalara girmediklerini öne sürdü.

Irak’ta IŞİD’in kontrolü altında bulunan bölgelerin geri alınması için başlatılan askeri operasyonların hazırlığında da yer alan Austin, bu dönemde Türkiye’yi de birkaç kez ziyaret etti.

ABD Senatosu'nun Trump mesaisi 8 Şubat'ta başlıyor

Fenerbahçe’nin borcu 4.7 milyar

AstraZeneca, AB’ye yapacağı aşı sevkiyatını ` düşürdü

Küresel piyasalar haftaya Fed'in faiz kararı takip edecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turan Aga 25 Ocak 2021 12:50

    8000km den gelip ortadoguya ayar verilmesine Türkiye ve bölge ülkeleri rıza göstermemeli, kendi göbeğini kendi kesmeli, ne kadar süper güç olursa olsunlar, incirlikten artık usa uçakları istediği gibi uçmuyor, neden Türkiye Hükumeti müsaade etmediğinden, akıllı olalım yeter.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ24 Ocak 2021 17:14

    bu adam çok vahşi birisine benziyor gibi.dışının karası kalbine yansımış gibi.

  • ALPTUĞ24 Ocak 2021 14:18

    orhan miroğlu ondan seviniyor hadsiz.

  • EKRİST24 Ocak 2021 12:07

    Yıllarca ülkemizdeki tüm pislikleri, kaosları , darbeleri, yaptıran , bizleri hiç bir sanayi üretimi yaptırmayan.terörist oluşumları kurarak silahlandırarak ülkemize saldırttırarak içimizdeki şerefsizleri para ile satın alarak yıllarca 50 000 şehitlerimizi bunlar  yapmıştır.bunlar bizim aslında baş düşmanlarımızdır.

  • Nedim24 Ocak 2021 08:09

    Dış güç sözünü ancak dış ses olarak görüp alay eden hödük şimdi bu orangutan kırmasını senin gözüne mi   d...tüne mi sokalım?  Feto-pkk kırması  gerçekler soytarısı güya  sinsi bir alçaklık peşinde!  Şunu o sersem kafana sok  etnik gurup veya kişi hakkı diye bir şey olamaz!  Kimsenin ibadetine karışılmadığı halde hala sapkın sapmış ve ahmak sürüsü (herhalde huzurlu Müslüman görmeye)  tahammül edemediği için  silah taşıma cinayet ve katletme özgürlüğü istiyor!  O nu da alacaksınız tabi;  Lakin imamın kayığı da hediyemiz olacak.

  • Muhallil24 Ocak 2021 01:47

    Hiç bir ön yargım olmamasına rağmen izlediğim programda bir ABD li zenci kadının öldürülen arkadaşlarını protesto ederken beyaz polislerin kendilerini engelleme çabalarına karşı : " Bizleri niye öldürüyor sunuz? Gidin Irak'taki teröristleri öldürün " haykırışı , rezilliğin tarifsiz en çirkin ifadesi idi. Ve maalesef anladım ki çoğu zenci de onun gibi düşünüyor... İşte bir başka terörist sevici zenci ve o ise şimdi karar makamnda . Bunların başında ne geliyor ise hak ediyor olmalılar ve elbette masum zenciler ise bu yargıdan uzak zulmün karanlık yüzünü her daim yaşayacak gözüküyorlar. Allah CC müslümanlara dayanma gücü başı etsin.

  • Hasbi24 Ocak 2021 00:38

    Adam değil orangutan kırması

  • azmi23 Ocak 2021 23:10

    Ekonomik ve siyasi yönden güçlü olursan , kimse sana dayılanamaz. Aksi olursa işte böyle yurdunun içine de ederler ,dışına da :(  :(  :( 

  • manyak herif23 Ocak 2021 22:11

    genç ve yakışıklı bu soytarı zencinin peşinden giden ypg,pyd,pejak ve pkklıların aklına şaşarım.

  • Vesair24 Ocak 2021 10:54

    Peşinden gitmek mi?  Ulan dangalak manyak zaten aynı çadırda kalıp fantezi yapıyorlar!  Tabi aynı kaba ş.. ediyorlar.  İstersen sen de katıl!  

  • Sosyolog 23 Ocak 2021 21:58

    Akılcı politikalar izlenmezse, ülkelerdeki etnik varlıklar dış güşlerin manipulasyonuna açık olur.. Sonuçta eşitlik adalet kavramları içinde birlilik olmalı. Herkesin yararına olanda bu! Ortadoğuda ülkelerinde egemen güçlerden kimse kürtlerin kimliksel haklarını konuşmak istemez. Konu bu olunca herseyi dış mihrak muhabetleri, terorizm muhabetleri ile örteler. Kendi soydaşı gördükkerini ise hangi ülkede olursa olsun kimliksel haklarını savunurlar, ekonomik politik destek verirler. Anti emperyalist muhabetler yapıp duranlar ise, uzun yıllar Kürtler üzerinden uylanan her türlü empertalizmi ise görmezler. Hemde kendileri dünyanın en büyük emperyal güçleri ile iş birliği yaparken.

  • Gercek 23 Ocak 2021 19:02

    Kürtlerin kimliksel hakları tanınarak, ülkeniçi veya dışı azeriler türkmenler kürtler hepsi bir bütün olarak görülse idi, hepsine aynı yaklaşılsaydı ve hepsinin mücadelesi bütünleştirilerek hepsinin yanında olunsaydı, bugün türkiye ortadoğuda bütün stratejikeri ele gecirmişti, ve hersey türkiye ekseninde ve lehine gelişirdi. demografik koşulların zorunlu kıldığı ve herkesin yararına olan coğrafi parçalanma değil coğrafi bütünleşme olduğu da bu politikaların yanına konmalıydı.

  • Osmanlı 23 Ocak 2021 18:53

    Asrın büyük dünya lideri, bunların hepsini yine izaya getirecektir!

  • Kamil23 Ocak 2021 17:26

    Ülkemi ABD en kurtarmak ilk görevimiz olmalı. Kendini ,Dünya'ya Jandarma atayan abd gitsin Ülkemden. Onlarca üssü ne zaman kurdunuz be mübarek. Atatürk ve Silah Arkadaşları ,Anadolu'daki yüzlerce misyoner okulunuzu kapattıktan sonra ( sanırım Tarsus'daki faaliyette ) Marshall Yardımı ile Nato'ya alınmaya bahane Kore Savaşıyla, çöktünüz güzel ülkeme. Defolun gidin. Rahmetli Ertegün'ün canezesini getirdiğiniz Missuri Geminizi kabe edenler yüzünden geldiğimiz duruma bak. Yok Trump bir tweet atarsa ne olur, olacağı kadar oldu zaten, yok Biden yaptırım uygularsa ne olur. Yeter Gidin ülkemden.Bu arada Caatsa açılımı ; Abd nin yaptırımlar yoluyla hasımlarıyla mücadele yasasıdır. Yani bizi düşman görüyorlar.Bize düşmana karşı gerekeni yapalım artık. Güney Batımıza yakın Suriye Topraklarına uydu devlet kurmak için teröristlere tırlar dolusu silah,malzeme gönderen abd değil mi. İleride başımız çok ağrıtacak bu mesele çok....

  • Durmak yok24 Ocak 2021 00:29

    Bu şerefsizlere zamanında şarkı yazan zeytinyağlı yiyemem aman ( katı margarini dayayan) basmada fistan giyemem aman ( amerikan bezini dayayan) her zaman her yerde abd şak şakçılığı yapanların yüzünden memleket bu hale gemiş,temizlemek elbette zaman alacak ama yola devam.

  • Murat23 Ocak 2021 16:56

    Sn. Başkanımızdan ve TSK'nın kıymetli komutanlarımızdan en büyük beklentimiz bu kahpe conilerin planlarını imha edip PKK-YPK-PYD'yi tamamen yok etmeleri, tertemiz bir komşu devletleri meydana getirmeleridir. Nerede terörist varsa Türk'ün askeri orada olsun, hainlerin kökü kurutulsun inşallah.

  • ZEYREK ZEMHERİ23 Ocak 2021 16:49

    Zor günler bizi beklemektedir.