E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD ve AB son ayrıştığında neler oldu?---

ABD ve AB son ayrıştığında neler oldu?

ABD ve AB son ayrıştığında neler oldu?
12 Kasım 2015 - 07:49 borsagundem.com

Fed'in, Avrupa'daki en önemli muadili para politikasını genişlettiğinde faiz artırmasının üzerinden 21 yıl geçti

En son Fed faiz artırdığında Avrupa'daki muadilinin para politikasını genişletmesinin üzerinden 21 yıl geçti.

Tarih Mayıs 1994. Nelson Mandela Güney Afrika'nın ilk siyahi devlet başkanı olarak yemin ediyor, İngiltere ve Fransa'yı birbirine bağlayan tünel açılıyordu. Beverly Hills Polisi filminin üçüncüsü sinemalarda gösterime girmiş ve Crahs Test Dummies "Mmm Mmm Mmm" şarkısını söylüyordu.

Aynı zamanda, Janet Yellen University of California Berkeley'de ders veriyordu ve Fed guvernörü olmak üzereydi. Mario Draghi ise İtalya'da maliye bakanlığı üst düzey görevlilerinden biriydi. Şimdi Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nı yönetiyorlar.

O dönemde ne euro vardı, ne de Avrupa Merkez Bankası (AMB). Avrupa'nın gösterge faizi Almanya'nın merkez bankası Bundesbank tarafından belirleniyordu.

Aynı ay, Alan Greenspan'in başında olduğu Fed, "enflasyondaki olumlu trenmdeleri ve buna bağlı olarak ekonomik gelişmeyi sürdürebilmek" için gösterge faizi yüzde 3'ten yüzde 3.5'e yükseltti. 

Aynı dönemde, Hans Tietmeyer'in yönettiği Bundesbank, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde büyümeyi desteklemek için gösterge iskonto faizini yüzde 5'ten yüzde 4.5'e çekti. Her iki merkez bankasının söylemediği gerçek ise, doların güçlenmesini istedikleriydi, zira doalrdaki zayıflama finans piyasalarında sıkıntı yaratmaya başlamıştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)