E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD, Ukrayna'dan 150 bin ton tahıl satın alacak ---

ABD, Ukrayna'dan 150 bin ton tahıl satın alacak

ABD, Ukrayna'dan 150 bin ton tahıl satın alacak
20 Ağustos 2022 - 20:05 borsagundem.com

ABD, Dünya Gıda Programı için Ukrayna'dan 150 bin ton tahıl satın alacak.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, ABD'nin, insani yardım operasyonları kapsamında kullanılmak üzere gelecek birkaç hafta içinde Ukrayna'dan yaklaşık 150 bin metrik ton tahıl satın alacağını söyledi. 

Euronews'dan Mustafa Bağ'ın derlediği habere göre, Beasley alınacak tahılın nihai varış noktalarının henüz teyit edilmediğini ve görüşmelerin sürdüğünü söyledi. 

Halihazırda Kenya'da bulunan Beasley, "Karadeniz limanlarını açmak, dünyadaki aç insanlara yardım etmek için şu anda yapabileceğimiz en önemli şey." ifadesini kullandı.

22 milyon insan açlıkla mücadele ediyor
 
Açlık ve kıtlıkla karşı karşıya bulunan ve Somali başta olmak üzere yağmur mevsimine rağmen yağış almayan bölgede şimdiye kadar binlerce insan hayatını kaybetti. 

Dünya Gıda Programı, bu bölgedeki 22 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini belirtiyor. 

WFP Direktörü Beasley, "Önümüzdeki haftalarda kıtlık ilan etme olasılığımızın yüksek olduğunu düşünüyorum." sözleriyle, Afrika Boynuzu'ndaki durumun vahametini dile getirdi. 

"Dünyadaki açlık krizi sadece Ukrayna ile çözülemez"

Afrika Boynuzu'ndaki durumu "fırtına üstüne fırtına, tsunami üstüne tsunami" diye nitelendiren David Beasley, kuraklığa meyilli bölgenin kısmen Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan yüksek gıda ve yakıt fiyatlarıyla baş etmeye çalıştığını söyledi.

Dünyadaki açlık krizinin sadece Ukrayna'dan çıkacak tahıl gemileriyle çözülemeyeceğinin altını çizen Beasley, ancak Ukrayna tahılının küresel pazarlara geri dönmesiyle küresel gıda krizinin daha da kötüleşmesini durdurma şansları olduğunu kaydetti.

Dünya Gıda Programı'nın Afrika'ya tahıl taşıyan gemisi Ukrayna'dan ayrıldı

WFP tarafından yürütülen insani yardım operasyonlarında kullanılacak Ukrayna tahılının sevkiyatını yapacak olan ilk gemi 16 Ağustos'ta Ukrayna’nın Yuzhne Limanı'ndan yola çıktı.

Beasley, Ukrayna'dan dört gözle beklenen ilk yardım gemisinin 23 bin metrik ton tahıl taşıdığını ve bunun bir  buçuk milyon insanı bir ay boyunca tam olarak beslemeye yeteceğini aktardı. 

Geminin 26 veya 27 Ağustos'ta Cibuti'ye yanaşması ve buğdayın buradan karayoluyla Tigray, Afar ve Amhara bölgelerindeki milyonlarca insanın sadece kuraklıkla değil ölümcül çatışmalarla da karşı karşıya kaldığı kuzey Etiyopya'ya gönderilmesi öngörülüyor. 

Ukrayna, WFP'nin geçen yıl dünya genelinde açlık sıkıntısı çeken 130 milyon insanı doyurmak için satın aldığı tahılın yarısının kaynağıydı. 

İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının ardından Ukrayna'dan tahıl yüklü gemiler yola çıkmaya devam ediyor.

Rusya'dan açıklama: 20 ABD'li paralı asker etkisiz hale getirildi

 

Tahıl sevkiyatında Türkiye başı çekti

 

BM ,Ukrayna'dan tahıl ihraç etmek isteyen gemiler de "büyük artış" bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pala21 Ağustos 2022 09:16

    Ukrayna ufak bir ülke, orada buğday gibi basit bir ürün yetişmese Afrika açlıktan ölecek miydi yani? Ukrayna para kazanabilsin, rusya ile olan savaşı finanse edebilsin diye yapılmış birşey, dünyanın fakir halklarını kurtarıyoruz kılıfına sokuluyor. Böyle olunca Rusya hayır diyemedi

  • FİNANSCI21 Ağustos 2022 00:21

    ABD ile rusya anlaşıp ukrayna yı rusya ya peşkes çekip ab de kullanıyor diye tv lerde yorumlara rastladım.bana da mantıklı geldi.acıları gariban halklar ödeyecekler abd nin 10 tane zengin iş insanı daha da zengin olup servetlerine servet katacaklar.abd çin rusya ile hiç bir zaman savaşmaz bunu böyle bilin.

  • Bir dost20 Ağustos 2022 23:28

    Abd AB yi gucsuzlestiriyor, Rusya ya bagimlisin abd ye uyulurmu. Ayni nickle yazan , badka bir nick bul. 3500tl lutufunda bulunanlara OY YOK.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ21 Ağustos 2022 10:36

    şuanda kimse güçsüzleşmiyor.onların ne olduğu önemli değil bizim ne olduğumuz veya olacağımız önemli.senin hükümetin bunların dostları ve kuklası olur ise işte o zaman kıyamet kopmuştur.biden ne diyor bizim kuklamız olan bir hükümet Türkiye olmalı diyor.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ20 Ağustos 2022 22:52

    ABD ve AB ülkeleri için kılımı bile kıpırtmaz idim.gitsin kendileri alsalar idi.

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ20 Ağustos 2022 22:08

    Bence RTE yanlış yaptı sadece africa ve yoksul ülkeler için bunu yapacak idi.abd ve ab ülkeleri için kılımı kıpırtatmam idim.bu ülkeler tüm şehitlerimizi yapan ülkemizdeki tüm pislikleri yapanlar.