E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD tahvillerindeki fiyatlamalar piyasaları karıştırdı---

ABD tahvillerindeki fiyatlamalar piyasaları karıştırdı

ABD tahvillerindeki fiyatlamalar piyasaları karıştırdı
09 Temmuz 2021 - 08:37 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, ABD tahvil faizlerinde yaşanan sert yükselişlerin piyasaları bozucu etkide bulundurduğu kadar sert geri çekilmelerin de aynı etkiyi barındırdığı vurgulanıyor.

Küresel piyasalarda negatif havanın bir miktar güçlendiğini görmekteyiz. Bu fiyatlamaya neden olarak da delta varyantının ekonomik toparlanmayı sekteye uğratabileceğine yönelik yorumların yapılmaya devam etmesi gösterilebilir. Dün bu konuda önemli bir uyarı OECD tarafından geldi. Kuruluş, korona virüs delta varyantının küresel ekonomik toparlanmanın en büyük risklerinden biri olmaya devam ettiğini belirtti.

Bu gelişmeler dahilinde küresel piyasalarda satışların arttığını takip ettik. Örneğin ABD tahvillerine gelen alımlar ile getirilerin geri çekildiğini görüyoruz. Bu sayede ABD 10 yıllık tahvilin faizi Şubat sonundan bu yana ilk defa %1.25 seviyesini gördü. ABD tahvil faizlerinde sert yükselişler nasıl piyasaları bozucu etkide bulunuyorsa, aynı şekilde sert geri çekilmeler de aynı etkiyi barındırıyor. Bu sayede tahvil getirilerinin hızlı geri çekildiği ve ABD dolarının küresel ölçekte değer kazandığı ortamı hisse senedi piyasaları sevmiyor. Bu fiyatlama reel ekonomide işlerin yolunda gitmeyeceği beklentilerini kuvvetlendiren bir unsur olması nedeni ile riskten kaçış olduğunu gösteriyor. Zaten rekor seviyelerde bulunan ABD ve Avrupa endekslerinde satışları hızlandırıyor. Dolayısıyla delta varyantına yönelik her gelişme yakından takip edilmeli.

Dün ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurusu verisini de değerlendirmek gerekir. Datanın 350 bin olan beklentilerin aksine 373 bin geldiğini takip ettik. Bu sayede istihdam piyasasında güçlü olarak nitelendirilemeyecek dalgalı bir toparlanmanın olduğunu görmeye devam etmekteyiz.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) strateji değerlendirmesini paylaştı. ECB’nin enflasyon hedefi tanımını değiştirdiğini gördük. Bu sayede enflasyon hedefinin %2ye yükseleceği teyit edildi. Daha da önemlisi orta vadede simetrik %2 hedefi kabul edilerek FED ile uyumlu bir politika belirlenmiş oldu. Böylelikle aynı FED gibi ECB de enflasyonun %2 seviyesine yükselmesine izin vermiş olacak.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Cuma günkü işlemlerde bölgede Kovid endişelerinin artması ile geriledi. Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi yüzde 2'den fazla kayıpla bölgedeki kayıpların başını çekti. Topix Endeksi de sert düştü. Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay endekslerinde kayıplar daha sınırlı. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi de yataya yakın seyrediyor. Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, salgın nedeniyle başkent Tokyo'da ağustos sonuna kadar olağanüstü hal (OHAL) uygulanacağını bildirdi. Japonya Olimpiyatlar Bakanı Tamayo Marukawa, salgın nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın seyircisiz düzenleneceği açıkladı.Avustralya'da da endeks yüzde 1.5'a yakın ekside, hafta başında Sidney'de artan kovid-19 vakaları sebebiyle kısıtlamaların uzatıldığı bildirilmişti.

Çin'de üretici fiyatlarında artış Haziran'da Mayıs ayına göre yavaşladı. Mayıs ayında yüzde 9,0 ile son 13 yılın en yüksek seviyesine yükselen üretici enflasyonu Haziran ayında yüzde 8,8'e geriledi.

Çin'de tüketici fiyatlarında artış da Haziran ayında bir önceki aya göre geriledi. Mayıs ayında yüzde 1,3 olan yıllık tüketici enflasyonu Haziran ayında yüzde 1,1'e geriledi. Ekonomistler ise tüketici enflasyonunun yüzde 1,2 olmasını bekliyorlardı.

Rusya Ekonomi Bakanlığı 2021 yılı için büyüme ve enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

Reuters kaynaklı bir habere göre, ECB üyeleri, geniş kapsamlı stratejik gözden geçirmeyi tamamladıkları toplantıda yeni politika yönlendirmesi üzerinde bir anlaşmaya varamadılar. ECB üyeleri 22 Temmuz'da yeniden bir oraya gelecekler.

Japonya'da koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlik ortamında hane halkları ve şirketlerin tasarruflarını artırmaya yönelmeleri banka mevduatlarının ve dolaşımdaki para miktarının rekor seviyeye yükselmesine yol açtı.

ABD askerlerinin Afganistan’daki görevi 31 Ağustos’ta sona erecek.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 11 Temmuz Pazar günü G20 maliye bakanları ve Merkez bankaları yöneticileri toplantısı sonrasında açıklama yapacak. İtalya'da gerçekleştirilecek basın toplantısının başlama saati TSİ 09.30 olarak duyuruldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Orta ve Doğu Avrupa ekonomilerinin Batı Avrupa ekonomilerinden daha hızlı büyümesinin beklendiğini söyledi.

VBT Yazılım payları 12 Temmuz'dan itibaren Ana Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

FED/DALY: Global büyüme için en büyük risklerden birinin covıd salgınına karşı erken bir zafer ilan etmek olduğunu düşünüyorum.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 650 milyar dolar artırılan Özel Çekim Hakları'nın (SDR) üye ülkelere Ağustos sonuna kadar dağıtılmasını içeren teklifini IMF İcra Kurulu'na sunacağını bildirdi.

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arzını onayladı.

Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu, Çin şirketlerinin yurt dışında halka arz planlarını gözden geçirecek bir ekip oluşturma kararı aldı. Yurt dışı borsalara kote olacak Çin şirketlerine ilgili bakanlıktan izin almaları zorluluğu getirilmesi de değerlendiriliyor-Reuters

AC Asia ex, Japan % -0,40 satıcılı

S&P 500 % -0,24 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,01 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 09/07/2021

Endekste hafif satıcılı açılış beklentisi

Asya borsalarında salgın düşüşü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)