E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD tahvilleri dünyanın en büyük Ponzi şeması---

ABD tahvilleri dünyanın en büyük Ponzi şeması

ABD tahvilleri dünyanın en büyük Ponzi şeması
06 Şubat 2023 - 11:31 borsagundem.com

ABD Kongresi’nin ödenemeyen borçlar nedeniyle borç tavanını sürekli olarak yükseltmesi ünlü borsa uzmanı Peter Schiff’e göre bir Ponzi şemasını andırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde bir saatli bomba tehlikeli bir patlamaya yaklaşıyor olabilir. ABD Kongresi 13 Ocak tarihinde ülkenin haziran ayında borçlarından dolayı temerrüde düşebileceği konusunda uyarmıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD'nin 19 Ocak'ta 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmasıyla birlikte, Hazine Bakanı Janet Yellen, milletvekillerini borç tavanını artırmaya veya askıya almaya çağırdı.

MoneyWise’ın haberinde yer alan ünlü borsa uzmanı Peter Schiff’in yorumlarına göre söz konusu açıklama “ABD’nin dünyanın en büyük Ponzi şemasını yürüttüğünün resmi bir itirafı” olarak kabul edilebilir.

Borç tavanı draması

Borç tavanı konusundaki siyasi çıkmaz, ABD’de Cumhuriyetçilerin 2022 ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü yeniden ele geçirmesinden bu yana şiddetlendi.

ABD Başkanı Joe Biden maddenin rehin tutulmaması gerektiği konusunda adeta yalvarıyor. Biden temerrüdün ABD için bir ‘felaket’ olabileceğini öne sürüyor. Uyarıları, muhalif Cumhuriyetçileri pek etkilemiş gibi gözükmüyor. Kongre’deki Cumhuriyetçiler oylarını bütçe harcamalarında kesinti sağlayabilmek için koz olarak kullanıyor.

ABD Hazinesi, önümüzdeki aylarda Sosyal Güvenlik ve Medicare ödemeleri de dahil olmak üzere birçok finansal yükümlülüğünü yerine getirmek için "olağanüstü önlemler" kullanabilir. Ancak bu acil durum fonları da sınırlıdır.

Günün sonunda, ABD’nin daha önce birçok kez yaptığı gibi daha fazla borç alması gerekiyor gibi görünüyor.

 

Oyun parası

Kongre, 1917'den beri federal borçlanma için sınır belirliyor ve hükümet harcamaları ve borçlanma ihtiyaçları arttıkça bu sınırlar zaman içinde yükseliyor.

Euro Pacific Capital CEO'su ve Baş Küresel Stratejisti Schiff, konuyla ilişkili yorumlarında, “ABD Hazine Bakanlığı devlet borçlarının temerrüde düşmesinden kaçınmanın tek yolunun borç tavanını yükseltmek olduğunu kabul etti. Bu sayede hükümet mevcut borç verenlere ödeme yapmak için yeni borç verenlerden borç olabilir. Bu, ABD'nin dünyanın en büyük Ponzi şemasını yürüttüğünün resmi bir kabulü anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

Schiff, ABD hükümetinin mevcut borç verenlerine geri ödeme yapamayacağı bir kıyamet sarmalında olduğunu, bu yüzden yeni borç verenlerden tekrar tekrar borç aldığını iddia etti.

Borsa uzmanı, “İnsanlar neden bile isteye buna katılıyor? Çünkü bunun bir Ponzi şeması olduğunun farkında değiller. Ödemelerinin karşılığını alacaklarını düşünüyorlar. Oyun parasıyla geri ödeme aldıklarını fark ettiklerinde, daha fazla borç vermek istemeyeceklerdir. Aslına bakılırsa hazine tahvillerini tutmayı istemeyecekler ve tek alıcı ABD Merkez Bankası olacak. Ve işte o zaman matbaa makinesi aşırı hızlanacak ve dolar uçurumdan aşağı düşecek” ifadelerine yer verdi.

Kongre borç tavanının uzatılması konusunda savaşırken, ABD kredi notu ve finansal piyasalar risk altında. Ancak Schiff'in ekonomideki volatiliteye karşı korunma yatırımı olarak sevdiği üç varlık bulunuyor:

Altın

Schiff uzun zamandır altın yatırımlarını tercih ediyor. Borsa uzmanı yaptığı bir açıklamasında, “Dolarla ilgili sorun, içsel bir değeri olmamasıdır. Altın değerini saklayacak ve altınınızla her zaman daha fazla yiyecek satın alabileceksiniz” ifadelerine yer verdi.

Euro Pacific Varlık Yönetimi 30 Eylül tarihli şirket raporuna göre 1,655 milyon Barrick Gold hissesi, 431.952 adet Agnico Eagle Maden hissesi ve 317.495 Newmont hissesi bulunduruyor.

Schiff’in şirket portföyünde en büyük ağırlığı %6,8’le Barrick hisseleri oluşturuyor. Euro Pacific portföyündeki Agnico ve Newmont hisseleri ise portföy ağırlığı açısından üçüncü ve altıncı sırada.

Altın, fiat para birimleri gibi kağıda basılamaz ve güvenli liman statüsü, belirsizlik zamanlarında talebin tipik olarak artması anlamına gelir.

Resesyona dayanıklı temettü hisseleri

Temettü hisse senetleri yatırımcılara pasif bir gelir akışı elde etmek için harika bir yol sunar, ancak bazıları resesyonlara karşı bir koruma olarak da kullanılabilir.

Euro Pacific'in portföyünde tuttuğu en büyük ikinci hisse, portföyün %5,3'ünü oluşturan sigara devi ve aynı zamanda bir temettü hissesi olan British American Tobacco'dur.

Sigara üreticisi hisse başına üç ayda 73 sent temettü ödüyor ve hisse senedine yıllık %7,7’lik cazip bir getiri sağlıyor.

Schiff'in fonu ayrıca %4,8'lik bir temettü verimine sahip bir başka tütün kralı Philip Morris International'ın 157.766'dan fazla hissesine sahiptir. Şirket hisseleri %3,5 portföy ağırlığı ile Euro Pasific'in yedinci en büyük varlığı olarak dikkat çekiyor.

Sigara satışlarındaki talep esnek değildir. Diğer bir deyişle büyük fiyat değişiklikleri sadece talepte küçük değişikliklere neden olur. Bu sebeple söz konusu şirketlerdeki talep büyük ölçüde ekonomik şoklara karşı bağışıktır.

Ancak sigara gibi ölümcül bir zehre yatırım yapmak uygunsuz karşılandığından ABD çevrelerinde bu iki hisse ‘günah hisseleri’ olarak da biliniyor.

 

Tarım

Savunma yatırımlarına gelindiğinde, göz ardı edilmemesi gereken resesyona dayanıklı bir sektör var: tarım.

Sebebiyse basit. Ne olursa olsun insanlar yemek zorunda.

Schiff, tarımdan değerli metaller kadar bahsetmiyor, ancak Euro Pacific gübre üreticisi Nutrien'in 124.818 hissesine sahip. 2022'nin ilk dokuz ayında, şirket 6,6 milyar dolarlık rekor net bilanço geliri elde etti.

Nutrien hisseleri, S&P 500'ün %19,44 oranında düştüğü 2022 yılında tam aksine %4,78 değer kazandı.

Ekonominin karşı karşıya olduğu belirsizlikler göz önüne alındığında, tarıma yatırım yapmak riskten kaçınan yatırımcılara huzur verebilir.

 

Dolar/TL dar bantta fiyatlanıyor

 

O sektördeki hisseler kapalı olacak

 

Faiz artırım döngüsünün sonuna gelindi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)