E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ordusunda deprem!---

ABD ordusunda deprem!

ABD ordusunda deprem!
28 Ağustos 2021 - 18:35 borsagundem.com

Kabil'deki havalimanı saldırısında 13 askerini kaybeden ülkenin ordusunda emir-komuta şoku yaşanıyor. ABD Deniz Piyadeleri'nden bir yarbayın yayınladığı videoda açık açık komutanlarını hedef almasıyla birlikte, yer yerinden oynadı.

DEAŞ-K'nın düzenlediği ve 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 170 kişinin can verdiği canlı bomba saldırısı sonrası, ülkede çok ciddi çalkantılar yaşanıyor.

Yarbay Stuart Scheller, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve diğerlerine 'ellerini taşın altına koymaları ve hesap vermeleri' çağrısında bulunarak, "Bu işi ellerine yüzlerine bulaştırdıklarını itiraf etmeliler" diye konuştu.

Scheller, Facebook ve LinkedIn'de yayınlanan yaklaşık beş dakikalık bir videoda, "İnsanların şu anda sosyal medyada bu kadar üzgün olmasının nedeni, savaş alanındaki Donanma Kuvvetlerinin birini yüzüstü bırakması değil" dedi.

'BU İŞİ BATIRDILAR'

Scheller, "İnsanlar üzgün çünkü Deniz Kuvvetleri'nin üst düzey liderleri onları hayal kırıklığına uğrattı. Ve hiçbiri elini kaldırıp hesap sormuyor, Bunu biz batırdık' demiyor" diyerek öfkesini dile getirdi.

ABD ORDUSU TARİHİNDE İLK KEZ YAŞANIYOR

Video, Cuma akşamına kadar Facebook'ta 23bin'den fazla kez paylaşıldı ve 3 bin 100'den fazla yorum aldı, bunların çoğu da Scheller'in cesaretini açıkça ortaya koymasını destekledi. Aktif bir deniz komutanının, rütbeli askeri liderleri ve siyasi yetkilileri alenen eleştirilmesi duyulmamış bir olay.

ABD'li, asker videoda, Irak ve Afganistan'daki görevleri de içeren 17 yıllık 'yıldız kariyerini' bu konuşmayı yayınlayarak riske attığını bildiğini, ancak yine de konuşmak istediğini vurgulayarak, "17 yıldır mücadele ediyorum. Üst düzey liderlerime 'Sorumluluk talep ediyorum' demek için her şeyi bir kenara atmaya hazırım diye konuştu.

'BU İNSANLAR BOŞUNA MI ÖLDÜ?'

Yarbay Scheller, terör saldırısında ölen Deniz Piyadeleri'nden biriyle kişisel bir ilişkisi olduğunu ve liderler fiyaskoyu sahiplenmezlerse, 'tüm bu insanların boşuna ölmüş olacağını' söyledi.

Scheller ayrıca daha da ileri giderek, hava üssünün insanlar tahliye edilmeden önce güvenliğinin sağlanmamasının büyük bir stratejik hata olduğunu da vurguladı.

GÖREVİNDEN ALINDI

Aktif görevde bulunan Yarbay Scheller, yöneticilerin Afganistan'daki ölümcül felaketin sorumluluğunu üstlenmelerini kamuoyu önünde talep etmesi üzerine Cuma günü görevinden alındı.

BİNBAŞI STENGER: ZOR ZAMANLARDAN GEÇİYORUZ ANCAK BUNUN YERİ SOSYAL MEDYA DEĞİL

Scheller, Cuma günü ilerleyen saatlerde bir takip yazısında, görevinden alındığını söyledi. Deniz Piyadeleri Sözcüsü Binbaşı Jim Stenger yaptığı açıklamada, Yarbay Stuart Scheller'in Doğu Piyade Okulu Komutanı Albay David Emmel tarafından 'komuta yeteneğine güven ve inanç kaybı' nedeniyle görevden alındığını söyledi.

Binbaşı Stenger."Bu, pek çok Deniz Piyadesi için açıkça duygusal bir zaman ve şu anda mücadele eden herkesi psikolojik danışmanlığa başvurmaya veya bir Denizci arkadaşıyla konuşmaya teşvik ediyoruz. Denizcilik liderlerinin emir komuta zinciriyle ilgili anlaşmazlıklarını çözebilecekleri bir forum var ancak bunun yeri sosyal medya değil" dedi.

ACILI AİLELER YÖNETİMİ HEDEF ALDI

Afganistan'ın başkenti Kabil'de DEAŞ-K'nın düzenlediği canlı bomba saldırısıyla yer yerinden oynadı. Kabil'deki ateş, ABD'yi de yakmaya başladı.

Perşembe günü, Kabil havalimanına düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 13 ABD askeri arasında olan iki deniz piyadesinin babaları, Biden'ın yürüttüğü kaotik tahliye girişimi nedeniyle zehir zember açıklamalarda bulundu.

Bunların arasında Donanma doktoru Max Soviak, Ordu Kurmay Başkanı Çavuş Ryan Knauss ve Deniz Piyadeleri Avcısı Lopez, Rylee McCollum, David Lee Espinoza, Kareem Nikoui, Jared Schmitz, Daegan Page, Taylor Hoover, Humberto Sanchez ve adı açıklanmayan bir özel kuvvet askeri vardı.

'BURADA TİYATRO OYNANIYOR, TAM BİR REZALET'

McCollum'un güreş koçu ve yakın bir aile dostu olan Ben Arlotta, Biden yönetimine öfkeli olduğunu söyledi ve Beyaz Saray yönetimini askerleri gereksiz yere tehlikeli bir duruma sokmakla suçladı.

Arlotta, "Bu bir rezalet, tam bir tiyatro oynanıyor. Sadece Rylee için değil, oradaki her asker ve kadın için. Çok korkunç bir yere kondular. Bence tüm bu durum her düzeyde yanlış yönetiliyor" dedi ve devam etti:

BAZILARININ KELLESİ GİTMELİ! Umut edebileceğim tek şey, sorumluluğun unutulmaması. Çünkü dün öldürülen 13 asker için, işlerin gidişatı için bazılarının kellesinin gitmesi gerekiyor.

'KEŞKE TRUMP OLSAYDI...'

Nikoui'nin babası Steve, Cuma günü The Daily Beast'e şunları söyledi: 

Oğlumu oraya kağıt itici olarak gönderdiler ve ardından Taliban'ı dışarıda güvenlik sağlaması için bıraktılar. Kendi askeri liderlerimi suçluyorum… Biden onlara sırtını döndü. Orada olan şey bu.

Nikoui'nin babası, oğlunun Trump görevdeyken denizciliğe kaydolduğunda rahatladığını çünkü 'bu adamın insanları tehlikeye atmak istemediğine gerçekten inandığını' da sözlerine ekledi.

Öte yandan Schmitz'in babası da şunları söyledi: "Hayatlarını riske atan, hepimizi koruyan sevdikleri şeyi yapan askerler için her gün dua edin.' Beyaz Saray Sekreteri Jen Psaki, Cuma günü Biden'ın ölümcül saldırıdan sorumlu teröristlerin izini sürme sözü sorulduğunda, başkanın 'artık onların dünyada yaşamalarını istemediğini' söyledi.

'AİLEM ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'

Soviak'ın kız kardeşi ise bir Instagram gönderisinde şu mesajı paylaştı: "O bir doktordu, bir doktor... İnsanlara yardım etmek için oradaydı ve şimdi öldü, o gitti ve ailem artık asla eskisi gibi olmayacak."

'EVLADIM; SEN BENİM KAHRAMANIMSIN'

Utah'tan Taylor Hoover da ölen 13 asker arasındaydı. Babası Darin Hoover, onun bir kahraman olduğunu söyledi ve "Gitmeden önce onu son kez gördüğüm için çok muyluyum" diye konuştu.

Terör saldırısında oğlunu kaybeden baba, "'Seni seviyorum evlat. Sen benim kahramanımsın. Lütfen ara sıra bizi kontrol et. Seni gururlandırmaya çalışacağım" diye konuştu.

Amcası Jeremy Soto, Hoover'ın 'bütün yetişkin hayatını bir denizci olarak hizmet ederek ve çoğumuzun yapamadığı zor şeyleri yaparak geçirdiğini' söyledi.

20'li yaşlarının başında olduğuna inanılan Soviak, Ohio'da okuduğu lise tarafından seçilmişti. McCollum, Wyoming'deki lisesi tarafından, 20 yaşındaki Espinoza ise doğduğu yer olanTeksas'taki yerel polis departmanı tarafından seçildi. McCollum eşiyle birlikte ilk çocuğunu bekliyordu. Nisan ayında Afganistan'a konuşlandırıldı

Tennessee'den 23 yaşındaki Ryan Knauss, Cuma günü saldırıda öldüğü belirtilen ABD askeri personeli arasındaydı. Knauss, 10News'e göre mezun olduktan kısa bir süre sonra orduya katıldı.

Üvey annesi Knauss'un gülmeyi çok sevdiğini, karısı Alena'ya bahçesinde yardım ettiğini ve elleriyle bir şeyler inşa etmekten keyif aldığını söyledi. Knauss, Psikolojik Operasyonlar eğitimini yeni bitirmişti ve Washington, D.C.'de hizmet etmeyi umuyordu.

Babaannesi Evelena Knauss The Daily Beast'e şunları söyledi: 

Denizci aileleri için dua ediyorduk, torunumuzun hayatını kaybedenlerden biri olduğunu bilmiyorduk. Sadece, bunun senin başına geleceğini düşünmüyorsun, eminim bunu daha önce de duymuşsunuzdur. Psikolojik harekat kursunu yeni bitirmişti... Orduda oldukça etkileyici adımlar atıyordu. Çok parlak ve çok kararlı bir gençti. Bizim için çok üzücü bir gün oldu. Bu şekilde olmamalıydı.

ABD'DEN GECE YARISI MİSİLLEME

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanında yaşanan tahliye kargaşası, Perşembe akşamı düzenlenen intihar bombacılarıyla düzenlenen saldırıda yerini daha kanlı bir evreye bıraktı.

En son belirlemelere göre 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 175 kişi saldırıda hayatını kaybetti. ABD Başkanı Joe Biden, saldırı sonrası yaptığı açıklamada "Sizi bulacağız ve bedelini ödeteceğiz" dedi.

Tüm yaşananların sorumluluğunu kabul eden ABD Başkanı, Kabil'de çok zor bir geçirdiklerini kaydedip "Bu, bir süredir endişelendiğimiz ve konuştuğumuz şekilde bir terör saldırısı" ifadesini kullandı.

ABD'DEN HAVA SALDIRISI: HEDEFİ ÖLDÜRDÜK

Pentagon, DAEŞ'in Afganistan'ın doğusundaki kalesine insansız hava aracıyla (İHA) hava saldırısı düzenleyerek, Perşembe günkü Kabil havaalanı terör saldırısı planında yer aldığına inanılan bir adamı öldürdüğünü duyurdu.

ABD Merkez Komutanlığı, insansız hava aracının Nangahar eyaletinde bir DEAŞ-K üyesini vurduğunu açıkladı. ABD'li yetkili Reuters'e verdiği demeçte, saldırının Başkan Joe Biden tarafından onaylandığını söyledi.

ABD'nin misillemesi, Kabil havaalanında 170 kadar Afgan ve 13 Amerikan askerini öldürdüğü iddia edilen yıkıcı bir intihar saldırısından 48 saatten kısa bir süre sonra geldi. Saldırıda bir kişi öldü ve Donanma Sözcüsü Yüzbaşı William Urban hiçbir sivil kayıp olmadığını söyledi.

Urban, ABD ordusunun 'bugün saldırıyı planlayan bir DEAŞ-K üyesine karşı havadan bir terörle mücadele operasyonu yürüttüğünü' söyledi ve "Afganistan'ın Nangahar vilayetinde insansız hava saldırısı düzenledik. İlk belirtiler, hedefi öldürdüğümüz yönünde. Sivil bir kayıp olmadığını biliyoruz" diye konuştu.

Ortadoğu'dan havalanan bir drone, bir DEAŞ militanıyla birlikte arabada bulunan militanı vurdu. Bir yetkili Reuters'e verdiği demeçte, her ikisinin de öldürüldüğüne inanıldığını anlattı.

Nangarhar eyaletinin başkenti Celalabad'ın doğusundaki bir şehir sakini, Cuma günü gece yarısı civarında birkaç patlama duyduğunu söyledi. Reuters'e konuşan Ekram, "Bugün kontrol ettik ve hava saldırısının sivil bir evi vurduğunu duyduk" dedi ve can kaybı hakkında bilgisi olmadığını da sözlerine ekledi.

Patlamaların ABD drone saldırısından kaynaklanıp kaynaklanmadığı netlik kazanmadı. Üst düzey bir Taliban komutanı, Kabil saldırısıyla bağlantılı olarak bazı DEAŞ-K üyelerinin tutuklandığını söyledi. Komutan, "DEAŞ-K tutuklularımız İstihbarat ekibimiz tarafından sorgulanıyorlar" dedi.

YENİ SALDIRI TEHDİDİ: DERHAL TERK EDİN

Cuma akşamı erken saatlerde ABD, vatandaşlarını Kabil havaalanı çevresinden uzaklaşmaları konusunda bir kez daha uyardı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Abbey kapısında, Doğu kapısında, Kuzey kapısında veya Yeni İçişleri Bakanlığı kapısında bulunan vatandaşlar buraları derhal terk etmelidir" diye uyardı.

Benzer bir uyarı, intihar saldırısı başlamadan önce Perşembe günü erken saatlerde yapılmıştı. Hava saldırısı, Biden'ın Perşembe günü saldırıyı gerçekleştirenlerin saklanamayacağını söylediği ulusa verdiği "Sizi yakalayacağız ve bedelini ödeteceğiz" sözünün arkasından geldi.

Pentagon liderleri Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, Başkan Biden'ın emrettiği her türlü misilleme eylemine hazır olduklarını söyledi. Pentagon'un Müşterek Kurmay Başkanı Tümgeneral Hank Taylor, "Şu anda orada çeşitli seçeneklerimiz var," dedi.

Biden, Salı günü Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada, "Sahada olduğumuz her gün, DEAŞ-K'nin havaalanını hedef alarak hem ABD'ye hem de müttefik kuvvetlere ve masum sivillere saldırmaya çalıştığını bildiğimiz başka bir gün" deyip şöyle devam etmişti:

Şu anda 31 Ağustos'a kadar tahliyeleri bitirmek için zamanla yarışıyoruz. Ne kadar erken bitirirsek o kadar iyi. Operasyonların her günü, birliklerimize ek riskler getiriyor.

Perşembe gününün erken saatlerinde, öğleden sonra yaşanan patlamadan önce, Amerikan, İngiliz ve Avustralya istihbarat teşkilatları, vatandaşlarına havaalanından uzaklaşmaları için acil uyarılar yayınladı.

ABD elçiliği vatandaşlarını uyardı: Kabil havaalanından uzak durun

ABD'den DEAŞ'a misilleme!

ABD'nin Afganistan'dan tahliye ettiği kişi sayısı 110 bine yaklaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • IDAM 29 Ağustos 2021 10:24

    Allah,in Gazabi,Musluman/Islam Dusmanlarinin uzerine olsun Amiin.......

  • Fatih 29 Ağustos 2021 19:39

    Amin inşallah dünyada o kadar çok müslüman katlediliyor ki

  • bilader29 Ağustos 2021 00:43

    habere bakar mısın. hangi şehitlerimiz için bukadar haber yapılıyor ve hikayeleri insanlara anlatılıyor? bir amerikan hikayesi olunca ilgi mi çekti şimdi bu. özet kafi idi, orduda deprem, ilk defa gerçekleşen bir olay, halk trump varken askerlerimizi aslen tehlikeye atmazdı diyor. tamam zaten amerikalıların canlarının çok tatlı olduğunu biliyoruz, etrafında havan mermisi patlasa ilk uçakla asker evine gönderilir ömür boyu kalan mesaisini psikoloğun ofisinde geçirir.

  • Gokhankapar29 Ağustos 2021 00:37

    Abd nin tahliye ettiği sayı 100000 ne işin var o kadar insan orda mültecimiziniz aqlarım

  • Dopra28 Ağustos 2021 20:21

    Döktükleri kan kadar kanları aksın.lrakta binlerce çocuğa ve kadına tecavüz edip öldürdüler.suriyede afkanistan da viyetnam da ve daha sayamadığım yerlerde.

  • EKRİST28 Ağustos 2021 18:51

    ALLAH sizleri ve dostlarınızı daha çok rezil hüsran edecek ki bir daha da kendinize dahi gelemeyeceksiniz aklınız ve hayelleriniz dahi alamayacaktır.sizlerin para için öldürdüğünüz milyarlarca gariban insanlara ne demeli.