E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisindeki büyüme, resesyon başlangıcının bir işareti mi?---

ABD ekonomisindeki büyüme, resesyon başlangıcının bir işareti mi?

ABD ekonomisindeki büyüme, resesyon başlangıcının bir işareti mi?
27 Ekim 2023 - 12:44 borsagundem.com

ABD ekonomisi büyümeye devam ediyor. Analist Rob Arnott ise ekonomideki büyümenin resesyonun başlangıcına işaret ediyor olabileceğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin dirençli yapısı şaşırtmaya devam ediyor. Üçüncü çeyrekte de beklentilerin üzerinde büyüyen ekonomi, geçen yıldan bu yana süren resesyon senaryosunun da giderek zayıfladığını gösteriyor. Ancak bazı analistler aynı görüşte değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin resesyona gireceği varsayımı, son büyüme rakamlarıyla giderek zayıflıyor. Ancak analist ve yatırımcı Rob Arnott, 2024 yılında ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalini yüzde 50 olarak görüyor.

Resesyon olasılığı yüzde 50

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, analist Rob Arnott, “Resesyonlar her zaman gelişen bir ekonomiyle başlar” diyor ve 2024 yılında ABD ekonomisinde bir gerileme olasılığının yüzde 50 olduğunu söylüyor.

ABD ekonomisi 2021'den bu yana en güçlü çeyreğini gördü ancak yatırım uzmanı Rob Arnott'a göre bu, iyimser haberlerin yeni yılda da devam edeceği anlamına gelmiyor. Her ne kadar daha çok Wall Street analisti, görüşlerini yakın vadede resesyon olmayacağı yönünde değiştirse de, Research Affiliates'in kurucusu Rob Arnott o kadar da iyimser değil.

Arnott, CNBC'ye verdiği demeçte, “İnsanlar durgunlukların gelişen bir ekonomiyle başlamadığını söyleyecektir. Bu doğru değil. Durgunluklar her zaman gelişen bir ekonomiyle başlar. Bu, zirvenin ve gerilemenin doğasıdır” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar ihtiyatlı olmalı

Bloomberg'in son anketi, tahmincilerin gelecek 12 ay içinde resesyon ihtimalinin yaklaşık yüzde 55 olduğunu gösteriyor. Arnott’a göre, tahvil piyasasında son zamanlarda görülen oynaklık, her ne kadar borsa şu ana kadar bu durumu umursamamış gibi görünse de ihtiyatlı olmak için oldukça önemli bir neden teşkil ediyor.

Arnott, “Herhangi bir yılda, normal resesyon veya ayı piyasası riski yaklaşık yüde 20’dir. Önümüzdeki yıl için bunun yaklaşık 50-50 olacağını söyleyebilirim” şeklinde konuşuyor.

Tahmininin yatırımcıların tahvil alması gerektiği anlamına gelip gelmediği sorulduğunda ise Arnott, “Hayır” cevabını veriyor ancak tahvillerin getirilerin düşük olduğu zamanlara göre çok daha cazip olduğunu kabul ediyor.

Büyüme hisse senetleri oldukça kırılgan

Arnott, ABD büyüme hisse senetlerinin oldukça kırılgan olduğu konusunda da yatırımcıları uyarıyor ve şöyle diyor: “Büyümeye karşı ve değer lehine hareket eden birkaç ters rüzgar var. Bunlardan biri göreceli değerleme. Büyüme ile değer arasındaki değerleme farkı çok genişlediğinde, eğer bir değer yatırımcısıysanız, herhangi bir ortalamaya dönüş sizin yararınıza olacaktır.”

Kalıcı enflasyonun, daha fazla güvenlik marjı sağladıkları için büyüme hisse senetlerinden ziyade değer odaklı hisse senetlerini desteklediğini de sözlerine ekliyor ve şunları söylüyor: “Yüksek enflasyon da daha yüksek tahvil getirilerini destekler. Bu da gelecekteki uzun vadeli büyüme için daha yüksek bir iskonto oranı anlamına gelir ve sonuçta büyüme Hisse senetlerinin değerini, değer odaklı hisse senetlerine göre azaltır.”

Wall Street’te resesyon endişesi yeniden alevleniyor

 

Bank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir

 

Uzun vadeli yüksek faizler resesyonu mu yoksa güçlü bir ekonomiyi mi işaret ediyor?

 

Resesyona hazır olmanın 4 kilit adımı

 

Paul Tudor Jones: Resesyon öncesinde borsa yüzde 12 gerileyebilir

 

Ed Yardeni: Savaş resesyon olasılığını artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)