E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAB'den 'yeni mali kriz' uyarısı---

AB'den 'yeni mali kriz' uyarısı

AB'den 'yeni mali kriz' uyarısı
16 Mayıs 2022 - 22:44 borsagundem.com

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, son haftalarda hisse fiyatlarındaki hızlı düşüş ve kripto para birimlerindeki olağanüstü değer kaybının yeni bir mali krizi tetikleyebileceğini söyledi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, son haftalarda finansal piyasalarda hisse fiyatlarında hızlı bir düşüş ve kripto para birimlerinde olağanüstü bir değer kaybı yaşandığına işaret ederek, bu durumun, yeni bir mali krizi tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Borrell, Rusya-Ukrayna Savaşı ve bunun küresel ekonomiye etkileri hakkında blog yazısı yayımladı.

AB'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile yakın ekonomik bağları olduğunu anımsatan Borrell, savaşın olumsuz ekonomik sonuçlarını AB'nin de hissettiğini belirtti.

Borrell, savaş nedeniyle gıda, enerji ve başlıca emtia fiyatlarının baskısıyla enflasyonda sert bir artış yaşandığını anımsattı.

"SAVAŞ, ENFLASYON ARTIŞINI HIZLANDIRIYOR"

Enflasyonun, salgının ardından ekonomik toparlanmanın neden olduğu artan talep ve değer zincirinde devam eden kesintiler sonucunda 2021 boyunca yüksek seyrettiğini anımsatan Borrell, savaşın enflasyon artışını hızlandırdığını dile getirdi.

Josep Borrell, enflasyonun en yoksulları ve zayıfları daha fazla etkilediğini, dünya çapında eşitsizlikleri de artırdığını bildirdi.

"Son haftalarda finansal piyasalarda hisse fiyatlarında hızlı bir düşüş ve kripto para birimlerinde olağanüstü bir değer kaybı gözlemledik" diyen Borrell, bu durumun yeni bir mali krizi tetikleyebileceğine dikkati çekti.

Borrell, bu durumda uluslararası sermayenin finans alanında yüksek riskli yatırımlardan çıkarak ABD gibi daha güvenli yerlere yöneleceğini savundu.

Söz konusu riskin gerçekleşmeye başladığını belirten Borrell, son dönemde dolar kurunun hızla yükseldiğini, bunun para birimi değer kaybeden ülkelerde enflasyonu daha fazla beslediğini aktardı.

Kurumsal yatırımcılar Bitcoin alıyor

 

Bitcoin kritik eşikte

 

Borrell: Rusya dünyada kıtlığa neden oluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran17 Mayıs 2022 21:03

    Kripto ile falan uğraşacak zaman değil.  Bu kadar.  

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 09:58

    Kodamanlar paradan para kazandı oturdugu yerde. Bu paralarını park edecek yer arıyor. sepetler yapıyor. Bizde nasıl her gün bir açıklama, bir konuşma bir siyasi söylem ile TL eridi, zırtpırt müdehaleler oyun kuralları değiştir... kodamanlarda yaa FED ve avrupa merkez kural değiştirip farklıkararlar alıp bizlerin park ettiği yüklü paralarımıza risk gelebilir mi ? bu bir endişe. o bakımdan bu endişe de nerede olacakları, hangi ülke, hangi piyasa, hangi alan karar veremiyor sepet ediyorlar. Bazı büyük dev finansl kurumlar dahi yatırımcısını üzdü. Gerçekten bu endüşe ekonomilere müdehale olmaya devam ettiği sürece oalcaktır. Bu bir risktir. Sen hangi alanda bu süreci geçireceksin? karar senin. Bol şans...

  • Naim17 Mayıs 2022 07:55

    Korku imparatorluğuna devam, geçen sene de yaygara yaptılar endeks 1300 lerden 2700 lere geldi her zaman aynı terane bugün düşer yarın çıkar ky elinde olmayan para ile mal toplamaz adam gibi hisseye yatırımını yaparsa niye kaybetsin. Düzeltmeler olacak elbette... Sanki altın, gümüş, döviz alınca olmuyor mu? Panik yaptırıp mal toplama peşinde balinalar..

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 07:44

    karşılıksız paralar çok fazla. krizden çıkışta basıldı. devletlerinde işine gelmeye başladı bu durum. birileri zarar ettim diyip çekiliyor keranara. ama o yakılan para matbaada yenıden basılıp sürülüyor. Mesela sen halkbankta hissede kaldın ne oldu ? eridi yatırımın ama o yanan para yenıden yenıden basıldı kullanıldı. bunu globalde düşün... şimdi avrupa ve abd böyle para yakan sistemler var iken, neden kriptolara durduk yere karşıyım desin? buyursun düzenleme yapsın :D Ben FED başkanı olsam düzenkeme yapar para yakma ortamı olarak kullanırım. Hem borsa hem kripto, şahane tansiyon ayarlama yerleri. Bu bilinç ile senin yatırımcı olmak lazım. bilinçsiz bilgisiz ve finansal  düşünce yapın yok ise sende kilit yiyebilirsin. mesela kaç usd yakıldı sistemde ? rahat rahat düzen bozulmadan ? : )) dünyanın usd si rahat rahat yakılabiliyor kriotolar ile... herkes düzene boyun eğerek kabullenerek. o bakımdan sen hep çakal olacaksın. finansl disiplin olacak.  

  • KILIÇ17 Mayıs 2022 07:07

    türkiye borsası dünyanın en ucuz borsası olmasına ragmen bizim patronlar soyguna doymuyor nitelikli soygun yapılıyor açıkcası yönetim soyguna destek verdigi sürece ilerde yatırımcı kaçmak zorunda bırakılacak .

  • Ömer16 Mayıs 2022 23:52

    Borsa çökecek

  • Zaman yanılgısı17 Mayıs 2022 08:06

    Borsalar iner çıkar yatırım ysptığın şirket kar edip büyüyorsa sıkıntı yok en büyük çöküşlerde bile ortalama bir yılda eski yerine geri döner piyasalar