E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
19 Temmuz 2022 - 17:15 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne beklentilerin üzerinde bilanço raporlarının etkisiyle yükselişle başladı. Yatırımcılar Avrupa’da gerçekleşmesi olası bir enerji krizine göre pozisyonlarını yeniden değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Salı gününe pozitif başladı. Yatırımcılar ABD şirketlerinin açıkladığı en son bilanço rakamlarını ve Avrupa’da derinleşen enerji krizinin küresel büyümeye olası etkilerini değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,79 artışla 31.319,60 puanda, S&P 500 Endeksi %1,07 artışla 3.871,65 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,03 yükselişle 11.477,17 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0009 düşüşle %2,986 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi’ndeki 11 sektörde bugünün en yüksek performans gösterenler sanayi, enerji ve finans sektörleri oldu. Borsalardaki ralli teknoloji odaklı Nasdaq 100 Endeksi’ne de yansıdı. Endeksin önde gelen şirketleri Apple, Alphabet ve Netflix gün içerisinde bilanço rakamlarını açıklayacak. ABD Doları ise rakibi olan diğer 10 büyük para birimi karşısında düşüşe geçti.

Bloomberg International’ın haberine göre piyasalar halihazırda bilançolarda hayal kırıklığı yaşanması ihtimalini satın aldığından görülebilecek yukarı yönlü sürprizler borsalarda yüksek kazançlara yol açabilir. Yatırımcılar, yüksek enflasyonun ve parasal sıkılaştırma politikalarının tüketicileri ve istihdamı sıkıştırdığına dair işaretleri izlemeye devam ediyor. Bank of America’nın aylık fon yöneticileri anketine göre hisse senetlerine yapılan yatırımlar en son Ekim 2008 yılında görülen seviyelere düşmüş durumda.

Alman yatırım bankası Berenberg’in Araştırma ve Çoklu Varlıklar Stratejileri Başkanı Ulrich Urbahn, “Bilanço kırılganlığı, ikinci çeyrek bilanço sezonunda kadar güçlü bir şekilde satın alındı. Ancak bu aynı zamanda çıtanın düşürülmesi gibi görünüyor. Erken dönem bilanço raporların bir kısmı ‘korkulandan daha iyi’ olarak nitelendiriliyor” ifadelerine yer verdi.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü faiz oranlarını, kötüleşen enflasyona karşı koymak için daha önce belirtilen seviyenin iki katında artırmayı düşünebileceğini bildirmesinden sonra iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasalar, ECB'nin on yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını yükseltmesinin beklendiği Perşembe günü yaklaşık 38 baz puanlık sıkılaştırmayı fiyatlıyor. 50 baz puanlık bir artış içinse %50 şans tanıyor. Büyük bir faiz artışı, ECB'yi diğer küresel merkez bankalarının politika faizlerini yükseltme hızında daha uyumlu hale getirecektir.

ECB enflasyonu bastırma baskısı altında, ancak Rusya'nın doğalgazın akışını kesme potansiyeli Avrupa'yı resesyona sürükleyebilir. Bir rapora göre, Avrupa Birliği, üyelerine kış için arzı korumak amacıyla doğalgaz tüketimini "derhal" azaltmalarını söylemeye hazırlanıyor.

Citigroup stratejistlerine göre, Rusya'nın bölgeye giden doğalgazı kesmesi durumunda Avrupa hisse senetleri %10 daha fazla düşebilir ve bu da bir resesyonu tetikleyebilir. Citi'ye göre, Rus doğalgaz arzının durdurulması, Euro Bölgesi'nin gayri safi yurtiçi hasılasını potansiyel olarak yaklaşık %1 oranında daraltabilir. Bu da önümüzdeki 12 ay boyunca Avrupa hisselerindeki hisse başına kazançları %10 oranında düşürebilir.

Teknoloji hisseleri geri mi dönüyor?

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon zirvede

 

UBS’ten resesyon için 4 senaryo

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)