E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiUBS’ten resesyon için 4 senaryo---

UBS’ten resesyon için 4 senaryo

UBS’ten resesyon için 4 senaryo
19 Temmuz 2022 - 11:21 borsagundem.com

İsviçre bankası UBS ABD’de olası bir resesyonun gerçekleşebileceği 4 projeksiyona işaret etti. Banka ABD ekonomisinde böyle bir olumsuzluğun gerçekleşmesine yüzde 40 ihtimal veriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılında ekonomik göstergelerdeki tüm olumsuzluklara rağmen Wall Street henüz bir resesyona girmedi. ABD ekonomisine ilişkin yaygın resesyon beklentilerine rağmen İsviçre merkezli yatırım bankası UBS böyle bir durumun baz senaryoları olmadığını açıkladı.

Fortune’un haberine göre, UBS Baş Stratejisti Jonathan Pingle liderliğindeki bankanın strateji ekibi enflasyonun yükselmesi ve şirket bilançolarının zayıflık işaretleri göstermesi ile birlikte ABD resesyonu ihtimalinin şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde arttığını açıkladı. Ancak strateji ekibi resesyonun temel beklentileri olarak göstermiyor.

UBS’in ekonomik modeli ABD’de gelecek yıl boyunca bir resesyon gerçekleşme ihtimalinin sadece %40 olduğunu açıkladı.

İsviçre bankası stratejistleri yine de ABD ekonomisinin “yere oldukça alçaktan uçtuğunu ve bir türbülansa karşı savunmasız göründüğünü” kabul ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre İsviçre bankasının 2023 yılının sonuna kadar ekonomiyle ilgili 4 farklı projeksiyonu bulunuyor. Bu tablolardan biri ise yatırımcıları sevindirecek nitelikte.

Senaryo 1: Tüketici kaynaklı bir resesyon

UBS'in ilk senaryosu, tüketici harcamalarındaki düşüşten kaynaklanan sadece sekiz ay süren "nispeten hafif" bir ABD resesyonunu içeriyor.

UBS ekibi, tüketici harcamalarının bu yıl şimdiye kadar "oldukça zayıf" göründüğünü ve faiz oranları arttıkça ve işten çıkarmalar hızlandıkça bozulmaya devam edebileceğini söyledi.

ABD perakende satışlarının Haziran ayında %1 arttığı enflasyon hesaba katıldığında ise %0,3 düştüğü görülüyor. UBS Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amerikalıların pandemi sırasında biriken ekstra tasarrufları harcadığını, buna rağmen Mayıs ayına kadar tüketici harcamalarının yıldan yıla sabit olduğunu belirtti.

UBS, bu senaryoda, tüketici harcamalarının yavaşlamaya devam edeceğini ve işletmeleri de harcamalarını ve yatırımlarını azaltmaya başlayabileceği bir noktaya iteceğini varsayıyor. Bu gerçekleşirse, UBS ekibi ABD gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) art arda iki çeyrek boyunca toplam %0,7 oranında azalacağını ve işsizlik oranının %5,6'ya yükseleceğini savundu.

Tüm bunlar, düşen emtia fiyatlarıyla birlikte, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmeye zorlayacak bir "dezenflasyonist şoka" neden olabilir. Borçlanma maliyetinin düşmesi ve faiz indirimleri nedeniyle risk varlıklarına olan ilginin artmasının bir sonucu olarak, S&P 500, 2023'ü 4500 puanda, diğer bir deyişle mevcut seviyelerden kabaca %16 yüksekte sonlandıracak derecede toparlanabilir.

Senaryo 2: FED kaynaklı bir düşüş

UBS'nin ikinci resesyon senaryosu, FED’in 2022 yılına kadar faiz oranlarını önemli ölçüde artırmasına neden olan "daha yüksek ve daha kalıcı enflasyon" ihtimalini içeriyor.

UBS ekibi bu senaryoya ilişkin, “Modellediğimiz tüm senaryolar arasında S&P 500 için en kötü sonuç” açıklamasında bulundu.

Bunun nedeni, bu senaryoda, FED faiz oranının yıl sonuna kadar %4,5'e çıkması ve ABD'deki ortalama 30 yıllık sabit oranlı mortgage faizlerini %7'ye itmesidir.

“Ekonominin segmentleri arasında anlamlı ve koordineli bir resesyon" olarak adlandırılan bu süreç stratejistlere göre 10 ay devam edecek. ABD GSYİH'nın iki çeyrekte %1,5 düşmesine ve işsizlik oranının 2023 sonuna kadar %5,8'e yükselmesine neden olacak.

Bu senaryoda, FED’in enflasyonla mücadele etmek için oranları daha uzun süre yüksek tutması gerekiyor. Bu da şirket bilançolarının düşmesine ve S&P 500'ün 2023'ün başında 3100 puana gerilemesine neden olacak.

UBS stratejistleri işsizliğin ciddi seviyelere ulaşmasının ardından FED'in faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmeye zorlanacağını ve endeksin gelecek yılın sonuna kadar 3900'e toparlanmasına yol açacağını öngörüyor.

Senaryo 3: Avrupa’nın gönüllü doğalgaz kısıtlaması

UBS tarafından ortaya konan üçüncü senaryo, Avrupa bloğunun kendisini Rus enerjisine olan bağımlılığından vazgeçirmeye çalışmasını ve Rus menşeili doğalgaz ithalatını sınırlandırmasını içeriyor.

UBS stratejistleri, bunun Avrupa için "tüketici kaynaklı resesyonun daha yüksek enflasyonla birlikte aşırı bir versiyonuna" neden olacağını söyledi. Ancak ABD'de ise GSYİH sadece 10 baz puan düşecek.

İsviçre bankası strateji ekibi ABD doğalgaz piyasaları ile Avrupa piyasaları arasında fiyatlar bakımından “çok az korelasyon” olduğunu ve ABD’nin “Avrupa’dan önemli ölçüde ayrıldığını” belirtiyor. Strateji notunda, "Bu nedenle, Avrupa'daki doğalgaz fiyat artışlarının ABD'ye çok sınırlı bir etki bırakacağını öngörüyoruz" denildi.

Avrupa'daki bir durgunluk muhtemelen S&P 500'ü birinci senaryoda beklenenden biraz daha aşağıya çekecektir. Ancak bu senaryoda FED'in faiz indirimlerinden sonra endeksin 2023'ü %12’lik bir artışla 4350 puanda bitireceği öngörülüyor.

Senaryo 4: Rusya’nın Avrupa doğalgazını kesmesi

Son senaryo, toplam Avrupa enerji tüketiminin kabaca %6'sını temsil eden Rus doğalgazının Avrupa'ya tamamen kapatılmasını içeriyor.

Bu senaryoda, "Avrupa'daki stagflasyonist baskılar önemli ölçüde kötüleşiyor" ve AB GSYİH'sında yüzde 4'lük bir düşüş yaşanması bekleniyor.

ABD'de ise bu krizin etkilerinin çok daha hafif olması bekleniyor. Rusya’nın gazı kesmesi durumunda ABD GSYİH’sinin sadece 20 baz puan düşmesi öngörülüyor. Bununla birlikte, UBS ekibi, çok daha kötü bir Avrupa resesyonun olduğu bu senaryoda, ABD'deki şirket bilançolarının muhtemelen %15'ten fazla düşeceğini ve şirket değerlemelerinin daralacağını öngördü.

UBS stratejistlerine göre S&P 500 Endeksi Avrupa’daki bu tür bir resesyonu görmezden gelemeyecek ve 2023 yılını henüz toparlanamadan 3500 puanda bitirecek. Bu senaryo aynı zamanda euronun ABD Doları karşısında daha da düşmesine ve yılı 0,90'da bitirmesine neden olacak.

Avrupa'ya doğalgazda 'mücbir sebep' kesintisi

 

Morgan Stanley: Ayı piyasasının sona erdiğine inanmıyoruz

 

Küresel borsalarda gündem bilançolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)