E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları FED öncesi yükseliyor---

ABD borsaları FED öncesi yükseliyor

ABD borsaları FED öncesi yükseliyor
03 Mayıs 2023 - 17:14 borsagundem.com

Amerikan borsaları kritik FED toplantısı öncesinde yeni güne hafif yükselişle başladı. Yatırımcıların gündeminde ise Powell’ın FED kararı sonrası yapacağı basın açıklamaları ve ABD yerel bankacılık sektöründeki kriz var

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsaları ABD Merkez Bankası’nın (FED) kritik faiz kararını açıklayacağı yeni güne hafif yükselişle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,10 artışla 33.719,18 puanda, S&P 500 Endeksi %0,34 artışla 4.133,73 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,54 yükselişle 12.145,31 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0321 düşüşle %3,397 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre First Republic Bank’in iflasının ardından yatırımcılar gözlerini yeniden ABD’nin yerel bankalarına çevirdi. SPDR S&P Yerel Bankalar ETF’si salı günkü %6’lık düşüşünün ardından yeni günde %1,4 yükseldi. Bir gün öncesinde %28 değer kaybeden PacWest hisseleri yeni günde %7 değer kazandı. Western Alliance hisseleri de yeni günde %2,6 yükseldi.

ABD Merkez Bankası bu akşam Türkiye saati ile 21:00’da faiz kararını açıklayacak. Yarım saat sonrasında ise FED Başkanı Jerome Powell basın toplantısı için kameraların karşısına geçecek.

CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in 25 baz puan faiz artırmasına %86’lık bir ihtimal veriyor. Wall Street çevreleri ise merkez bankasının agresif faiz artışı kampanyasına devam edip etmeyeceğini tartışıyor.

FED toplantısı piyasalar için karışık bir haftada gerçekleşti. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri salı günü %1’in üzerinde düştü. Bölgesel bankacılık sektöründeki iflas dalgasının yeni bankalara ulaşacağı endişeleri, First Republic Bank’in iflası ve ardından JPMorgan tarafından devralınması piyasaların tartıştığı konuların başında yer alıyor.

CNBC’nin haberine göre iCapital’dan Anastasia Amoroso konuyla ilgili açıklamasında, “Sektörün dört bir yanında acı halen hissedilebiliyor. Bunun sebebi ise bankacılık sektöründeki olayların FED için gerçekten önemli olması. Zira hatırlayın, son Federal Açık Piyasa Toplantısı’nda (FOMC) FED Başkanı Powell sektörü bize faiz oranlarını artırıp artırmayacakları konusunda izlememiz gereken yeni bir metrik olarak sunmuştu. Ekonomide yaşanan kredi sıkışıklığının boyutu da budur” ifadelerine yer verdi.

Bordro işleme firması ADP, çarşamba günü özel bordro rakamlarını açıkladı. Rakamlar özel şirketlerde işe alımların nisan ayında beklenmedik bir şekilde hatta ekonomistlerin beklediğinin iki katından fazla arttığını gösterdi. Rapor FED’in ekonomiyi soğutma girişimlerine rağmen işe alım ve ücret artışlarının çok fazla etkilenmediğini ve işgücü piyasasının FED’in beklentilerinin aksine sıcak kaldığını gösteriyor.

Nisan ayı ISM imalat dışı satın alma yöneticileri endeksi verileri de gün içerisinde açıklanacak. Dow Jones anketlerine göre ekonomistler 51.8'lik bir artış gerçekleşmesini bekliyor. Bu rakam geçen ayki 51,2’lik artışın da üzerinde.

Fed kararları öncesi ABD doları zayıfladı

 

ABD bankaları için büyük felaket kapıda

 

Kritik FED toplantısında piyasalar neye odaklanacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)