E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
13 Temmuz 2022 - 17:15 borsagundem.com

Wall Street endeksleri son 41 yılın zirvesine ulaşan ABD enflasyon rakamlarının ardından yeni güne yüzde 0,8’lik düşüşlerle başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına düşüşle başladı. Yatırımcılar beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon rakamlarına reaksiyon gösterdi.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,85 düşüşle 30.718,08 puanda, S&P 500 Endeksi %0,82 azalışla 3.787,33 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,84 düşüşle 11.170,25 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0493 yükselişle %3,025 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street borsaları beklentilerin üzerinde gelen haziran ayı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları yıllık bazda %9,1 oranında yükseldi. Mayıs ayında %8,6 olan ABD TÜFE rakamlarının %8,8 seviyesinde kalması bekleniyordu. Söz konusu rakamlar enflasyonun Kasım 1981’den bu yana en hızlı yükselişine işaret ediyor.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %5,9 olarak açıklandı. Piyasaların beklentisi ise %5,7 civarındaydı.

Insider’ın haberine göre Haziran enflasyon rakamları ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçen ay 1994’ten bu yana yaptığı en büyük faiz hamlesi olan 75 baz puanlık faiz artışından sonra bile enflasyonun hafifleme eğiliminin düşük olduğunu gösteriyor.

Enerji piyasasındaki belirsizlikle birlikte yükselen benzin fiyatları Amerikan tüketicileri üzerinde baskı oluşturuyor. ABD Enerji Enformasyon Dairesi (EIA) benzin fiyatlarındaki artışla birlikte ulaşım alışkanlıklarının değişmesiyle benzine olan talebin düşmesini bekliyor. EIA’dan yapılan açıklamada ABD’deki benzin talebinin Temmuz ayında günde 9,07 milyon varile ulaşacağını ve geçen ayın tahminlerine göre bu talebin %2,2 daha düşük olacağını öngörüyor.

ABD Doları ve euro Salı günü bire bir eşdeğerliğe ulaşırken, CIBC Capital Market’ın G-10 Döviz Stratejileri Başkanı Jeremy Stretch Avrupa Merkez Bankası'nın FED benzeri agresif politika manevraları yapmayabileceği göz önüne alındığında, euronun düşmeye devam edebileceğini söyledi. Para piyasalarının en önemli gündem maddesi olan euro dolar eşitliği şirketlerin bilanço öngörülerini de etkileyebilir. Morgan Stanley’nin konuyla ilgili araştırması diğer para birimlerine göre güçlenen doların S&P 500 şirketlerinin bilanço rakamlarını olumsuz etkilediğine işaret ediyor.

ABD'de enflasyon beklentiyi aştı

 

Ayı piyasasının bitmediğini gösteren 9 işaret

 

S&P Global: 1970’leri gölgede bırakacak enerji krizi geliyor

 

Euro ile doların eşitlenmesi ECB’yi zora soktu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)