E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro ile doların eşitlenmesi ECB’yi zora soktu---

Euro ile doların eşitlenmesi ECB’yi zora soktu

Euro ile doların eşitlenmesi ECB’yi zora soktu
13 Temmuz 2022 - 13:17 borsagundem.com

Euro dolar paritesinin eşitlenmesinin ardından Avrupa’da daha sert bir ekonomik yavaşlama endişeleri körüklendi. Uzmanlara göre söz konusu durum ECB’nin sıkılaştırma politikalarını olumsuz etkileyebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salı günü para piyasalarında 20 yıldan bu yan ilk kez olan bir şey gerçekleşti ve euro ile doların değeri eşitlendi. Euro 0,9998 dolara kadar gerileyerek Aralık 2002’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Bu düşüşteki en önemli faktör ise Euro Bölgesi’ndeki enerji krizi ve ekonomideki sorunların ortak para birimini baskılamaya devam etmesiydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, euro ile ABD Doları arasındaki denklik Çaşamba günü itibariyle büyük oranda devam ediyor. Öğlen saatleri itibariyle 1 euro piyasalarda 1,004 dolar üzerinden fiyatlanıyor.

Euroda düşüş sürerken ABD Doları’nın diğer küresel para birimleri karşısındaki değerini ölçen ICE Dolar Endeksi de 108,56 dolara ulaşarak Ekim 2002’den bu yana en yüksek seviyesine geldi.

Euro bölgesindeki enerji arzı konusundaki belirsizliğin artması son haftalarda küresel piyasalarda resesyon korkularını artırdı. Rusya’nın Almanya’ya ve kıta geneline doğalgaz akışını azaltmakla tehdit etmesi de bu endişeleri destekledi.

Rusya Pazartesi günü itibariyle Kuzey Akım 1 Boru Hattı üzerinden doğalgaz teslimatlarını bakım gerekçesiyle geçici olarak askıya aldı. Avrupa’nın en büyük doğalgaz ithalat alyapısı olan boru hattı, Baltık Denizi üzerinden yılda yaklaşık 55 milyar metreküp doğalgazı Rusya’dan Avrupa'ya taşıyor.

Doğalgaz akışlarının 10 gün boyunca askıya alınması, arzda kalıcı bir kesinti korkusunu da körükledi. Avrupa’daki kış tedarik hazırlıklarını rayından çıkarma potansiyeli bulunan kesinti bir doğalgaz krizi ihtimalini de şiddetlendirdi.

CNBC’nin haberine göre, CIBC Capital Market’ın G-10 Döviz Stratejileri Başkanı Jeremy Stretch konuyla ilgili açıklamasında, “Bu kilit bir konu ve altında bariz bir şekilde psikolojik bir tehdit taşıyor” ifadelerine yer verdi.

Stretch, euronun bu seviyenin altına düşme ihtimalinin, Euro Bölgesi'nde filizlenen resesyon korkularının bir yansıması olduğunu söyledi.

ECB çok zor durumda

Daha sert bir ekonomik yavaşlama olasılığı, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırıp sıkılaştıramayacağı konusunda da şüphelere sebep oldu. Zira ECB ekonomik etkileri derinleştirmeden rekor seviyelere yükselen enflasyonu dizginlemeyi hedefliyor.

Stretch konuyla ilgili açıklamasında, “ECB çok zor bir durumda. ECB'nin hem tahvil alımlarını sona erdirme hem de para politikası sıkılaştırma planlarını göz önünde bulundurma konusunda diğer merkez bankalarına göre oldukça geç kaldığını iddia edebilirsiniz” dedi.

ECB’nin son toplantısında küresel para politikası trendlerini gözden kaçırdığını belirten Stretch orta vadede enflasyon beklentilerinin merkez bankasının hedef eşiğine doğru geri çekildiğini de sözlerine ekledi.

Morgan Stanley'nin Avrupa Hisse Senetleri Baş Stratejisti Graham Secker, euronun zayıflığının önümüzdeki ikinci çeyrek bilanço sezonu öncesinde Avrupalı şirketler için bir destek sağlayabileceğini söyledi.

Secker, “On iki ay önce, euro 1,20 doların üzerindeydi ve şimdi açıkça pariteye (iki para biriminin eşitlenmesine) çok yakınız, bu yüzden şu anda bilançolar oldukça önemli bir destek rüzgarı var. Ancak ben bu durumu diğer bazı olumsuz faktörlere karşı olumlu bir denge faktörü olarak görüyorum” dedi.

Morgan Stanley baş stratejisti, “Şu an için beklentimiz ikinci çeyrek bilanço sezonunun muhtemelen net bir üstünlükle sonuçlanacağıdır” ifadelerini sözlerine ekledi.

Dolar euro eşitlendi

 

Rusya, petrolde tavan fiyat konusunda uyardı

 

Almanya, Rusya'dan kömür ve petrol alımını durduracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)