E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
07 Mart 2022 - 18:06 borsagundem.com

Wall Street endeksleri petrol fiyatlarındaki olağanüstü yükselişin ardından yeni güne düşüşle başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın ilk gününe düşüşle başladı. Yatırımcılar Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın ve yükselen petrol fiyatlarının piyasalara etkisini değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,84 düşüşle 33.332,21 puanda, S&P 500 Endeksi %0,65 azalışla 4.300,88 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,25 düşüşle 13.279,72 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0487 yükselişle %1,781 seviyesinde değerleniyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Amerikan Batı Teksas ham petrolü (WTI) fiyatları Pazar gecesi varil başına 130 dolarla 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı süreçte Brent petrolün varil başına fiyatı ise 139,13 dolara kadar yükseldi. Söz konusu seviyeler Temmuz 2008’den bu yana görülen en yüksek petrol fiyatını işaret ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları açılışı itibariyle WTI ham petrol varil fiyatı 116,31 dolardan Brent ham petrol varil fiyatı ise 121,10 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte petrole bağlı Wall Street hisseleri de yükselişe geçti. Açılışta Baker Hughes hisseleri %4.02, Exxon Mobil hisseleri ise %0,54 yükseldi.

Oxford Economics Baş ABD Ekonomisti Kathy Bostjancic konuyla ilgili açıklamasında, “Pay piyasası, özellikle petrol fiyatları da dahil olmak üzere büyük emtia arz şoku ile boğuşuyor ve bunun sadece bir enflasyon şoku yerine stagflasyonel bir şoka dönüşebileceğinden endişe ediyor. Hisse senetleri, petrol fiyatlarındaki değişikliklerin ve Rusya'ya petrol ambargosu endişelerin farkında olacaktır” ifadelerine yer verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ve müttefiklerinin ülkenin Ukrayna'ya saldırısına tepki olarak Rus petrol ve doğalgaz ithalatını yasaklamayı düşündüklerini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Demokrat meslektaşlarına gönderdiği bir mektupta, meclisin Rus petrol ithalatını yasaklamak için "güçlü yasaları araştırdığını" ve bunun "Rusya'yı küresel ekonomiden daha da izole edecek" bir hamle olduğunu söyledi.

Amerikan Otomobil Derneği verilerine göre açıklamanın ardından ABD’de benzin fiyatları 2008'den bu yana en yüksek seviyesine geldi ve ulusal ortalama galon başına 4,06 dolara ulaştı.

Yatırımcıların riskli yatırımlardan uzaklaşmasına rağmen devlet tahvili getirileri yükseldi. Söz konusu durum güvenli liman varlıklarına olan talebin azaldığını gösteriyor.

Açılışta bankacılık hisseleri ise günün en büyük kaybedenleri oldu. Citigroup hisseleri %2,8 ve US Bancorp hisseleri ise %0,96 değer kaybıyla işlem görüyor.

Dolar yükselişini sürdürüyor

 

‘Güvenli liman’ fonları neden riskli?

 

Almanya’da akaryakıt fiyatlarında rekor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)