E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB ortak gaz alımı için ilk ihale sürecini başlattı---

AB ortak gaz alımı için ilk ihale sürecini başlattı

AB ortak gaz alımı için ilk ihale sürecini başlattı
10 Mayıs 2023 - 15:33 borsagundem.com

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin ortak doğalgaz alımı için kurulan mekanizma çerçevesinde ilk ihale sürecini başlattı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Brüksel'de, Avrupa'daki enerji şirketlerinin birlikte doğalgaz alımına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"Komisyonun bugün AB Enerji Platformu kapsamında ortak gaz alımı için ilk uluslararası ihaleyi başlattığını size bildirmekten memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullanan Sefcovic, böylece enerji arz güvenliğini artırmayı ve yüksek gaz fiyatlarıyla mücadele etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Sefcovic, piyasa tepkisinin olumlu ve cesaret verici olduğuna dikkati çekerek, kurdukları gaz alım mekanizmasına şimdiye kadar 107 şirketin katıldığını söyledi.

İlk ihalede Avrupa'dan 77 şirketin Mayıs 2024'e kadar toplam 11,6 milyar metreküp gaz alımı için talepte bulunduğunu bildiren Sefcovic, bu miktarın 2,8 milyar metreküpünün sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olduğunu dile getirdi.

Sefcovic, ilk ihale için 15 Mayıs'a kadar teklif sunulabileceğini belirterek, tüm güvenilir uluslararası tedarikçileri ihaleye katılmaya davet etti.

Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde AB yılda yaklaşık 400 milyar metreküp doğalgaz tüketiyordu. Rusya, AB'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaydı ancak savaşla birlikte Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatı büyük ölçüde düştü ve enerji krizi yaşanmaya başladı.

Türkiye'nin doğalgaz ithalatı azaldı

 

600 milyon dolarlık doğalgaz ödemesi 2024'e ertelendi

 

AB'de kömür fiyatları 2 ayın en düşük seviyesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir10 Mayıs 2023 16:20

    bizimkiler çok pis gaz çıkarttı son 2-3 aydır. onları alın da, ülkenin atmosferi biraz temizlensin