E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa65 yaş üstü yatırımcılar artık risk alıyor---

65 yaş üstü yatırımcılar artık risk alıyor

65 yaş üstü yatırımcılar artık risk alıyor
19 Mart 2024 - 16:03 borsagundem.com

Ortalama insan ömrünün uzaması ve güvenli olarak görülen yatırımların yeterince yüksek getiri sağlamaması ileri yaşlardaki yatırımcıların stratejisini değiştirdi. 65 yaş üstü yatırımcılar teknoloji rallisine katıldı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İleri yaştaki yatırımcılar büyüme ve teknoloji odaklı yatırımlarını hızlandırıyor. Ancak söz konusu yatırım stratejisi yaş ilerledikçe portföylerin risklerden arındırılması gerektiği yönündeki geleneksel yatırım prensiplerine meydan okur nitelikte.

Financial Times’ın haberinde yer alan Hargreaves Landsdown verilerine göre büyüme odaklı aktif yatırım fonlarında 65 yaş üstü yatırımcıların artışı dikkat çekiyor. Habere göre 2023-2024 mali yılındaki 65 yaş üstü bireysel yatırımcı net fon alımları sıralamasında büyüme odaklı yatırım fonları, Fundsmith Equity, Lindsell Train Global Equity ve Rathbone Global Opportunities ilk 10’a girdi ve sırasıyla birinci, ikinci ve yedinci konuma yerleşti.

Bir önceki mali yılda ise söz konusu fonlar 65 yaş üstü yatırımcıların tercihleri arasında değildi. Aksine Asya şirketlerinden yüksek getiriler elde etmeye çalışan Jupiter Asian Income fonu ve Legal & General, Aviva, Rio Tinto gibi fonlar ilk sıralarda yer alıyordu.

Emeklilik yaşı yaklaştıkça yatırımcıların portföylerindeki riskleri en aza indirmesi ve sermayelerini korumaya alması beklenir. Yaşlanan yatırımcıların emeklilik tarihleri yaklaştıkça, kaliteli şirket ve devlet tahvillerine, nakit ve altın varlıklarına veya güvenilir temettü ödeyen portföy savunma odaklı hisselere odaklanacağı öngörülür.

Ancak yatırım platformunun verileri bu yaklaşımın artık yeterli olamayabileceğini gösteriyor. Özellikle son yıllarda İngiltere yaldızlı devlet tahvillerinde kaydedilen düşük performans ileri yaşlardaki yatırımcıların stratejisini değiştirdi.

Hargreaves Lansdown Yatırım Analizi ve Araştırma Başkanı Emma Wall, "Birçoğumuz çok daha uzun bir ömür yaşıyor. Bir emeklinin portföyünde yeterli risk olmadığı sürece yatırımlarının uzayan ömrü boyunca gereksinimlerini karşılayamayacağını söyleyen bir argüman var" diyor.

Legal & General’ın iki popüler fonu olan ABD Endeks Fonu ile Uluslararası Endeks fonu Microsoft, Apple ve Nvidia gibi teknoloji fonlarına yoğun bir biçimde yatırım yapıyor. Hargreaves Lansdown verilerine göre söz konusu fonlar aynı zamanda ileri yaşlardaki yatırımcıların 2023-2024 mali yılında en çok tercih ettiği 9. ve 10. yatırımlar olarak dikkat çekiyor.

Interactive Investor Kıdemli Bireysel Finans Analisti Myron Jobson’a göre 65 yaş üstü yatırımcıların çoğu hisse senetlerini seçerken temettü ödeyen büyük İngiliz şirketlerini tercih ediyordu. Ancak Jobson mevcut hakim yatırım temalarını yansıtan yatırım seçeneklerinin yatırım tercihlerinde maceraperestlik işaretleri olduğunu belirtiyor.

Jobson, “Pek çok yatırımcı hayatları boyunca biriktirdiği yatırımların ömrünün kendi ömürlerinden daha uzun olacağı konusunda emin olmak zorunda. İnsanlar bu yüzden daha fazla risk alıyor. Teknoloji sektörü de yapay zekanın birçok endüstriyi dönüştürme potansiyelinden kaynaklanan heyecanla birlikte önemli bir geri dönüş yaptı” diyor.

Daha yaşlı yatırımcılarsa Hindistan’ın güçlü ekonomisinden faydalanmak için Jupiter Hindistan fonu gibi daha değişken gelişmekte olan piyasa fonlarını tercih ediyor.

İleri yaştaki yatırımcılar güvenli yatırım tercihlerinden tamamen vazgeçmiş değil. Hargreaves Lansdown’ın ilk on listesinde daha güvenli yatırım gelirlerine veya faiz getirilerine dayanan Artemis Income ve BNY Mellon Global Income fonları hala güçlü bir şekilde yer alıyor. Legal & General ve Lloyds Banking Group gibi sırasıyla %8,18 ve %5,6 gibi cazip getiriler sunan finans hisseleri de söz konusu fonların arasında yer alıyor.

İleri yaştaki yatırımcıların daha riskli varlıklara yönelik tercihi emeklilik gelirlerine bakış açısı ile de alakalı olabilir. Fonlarının bir kısmını halihazırda mali güvenliğini sağlayan yatırımcılar çeşitlendirme gibi amaçlarla daha riskli yatırım tercihlerine yöneliyor da olabilir.

AJ Bell’den Laith Khalaf, “Büyük miktarda emekli maaşları veya mülk getirileri olan yatırımcılar yatırım portföylerinde biraz daha hızlı ve daha az muhafazakar bir yaklaşımı tercih etmeye istekli olabilir. Diğer yatırımcılarsa gelire odaklanmak yerine yatırımlarında daha dengeli bir yaklaşım benimsiyor olabilir. Elbette hisse senetlerini nakde çevirerek büyüme fonlarından yapay bir gelir oluşturmak da mümkündür” açıklamasında bulundu.

Lloyds, GSK ve Rolls-Royce gibi muhafazakar hisse senetleri AJ Bell'in 65 yaş üstü müşterileri arasında popülerliğini sürdürüyor. Ancak çip üreticisi ve yapay zeka akımının önde gelen hissesi Nvidia’nın bu yılki yüksek performansı da ileri yaştaki yatırımcıların gözünden kaçmıyor. Şirketin bu yıl içerisinde yüzde 82 yükselen hisse değeri yıl boyunca en popüler dördüncü Hisse tercihi olmasını sağladı.

Bununla birlikte, yaşlı yatırımcıların daha az riskli varlıklara yatırım yapma eğiliminde olmalarının benzersiz nedenleri vardır.

Jobson, "İnsanlar yaşlandıkça sağlık hizmetlerinin maliyetini düşünmek zorunda kalırlar. Bu nedenle, 65 yaş üstü birçok kişi tarihsel olarak sabit gelir fonlarına çok fazla yatırım yaparlar. Böylece sağlık sorunları durumunda gelirlerini tamamlayabilirler” açıklamasında bulunuyor.

Warren Buffett, Apple hisselerini satıyor mu?

 

Yeni başlayanlar için borsanın en kolay yolu

 

Yatırımcılar Fed'i değil kazanç artışını önemsiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)