E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem6 ay içinde haneye yansır---

6 ay içinde haneye yansır

6 ay içinde haneye yansır
30 Aralık 2013 - 05:47 borsagundem.com

Büyük operasyonla birlikte yapılan açıklamalar, yalan yanlış iddialar ekonomiye büyük darbe vuruyor. Sonuçları 6 ay içinde hane halkına yansır

Büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından ekonomiye darbe üstüne darbe geliyor. Döviz yükseliyor, borsa sürekli düşüşte. Peki, bu gelişmeler hane halkına nasıl yansıyacak. Uğur Gürses, Hürriyet'teki köşesinde bu soruya cevap arıyor. İşte o yazı:

Mevcut siyasal krizin göbeğinde ‘kavgada yumruk sayılmaz’ mantığı ile öyle bel altı manevralar yapılıyor ki; sırf ‘yumruk olsun’ diye yalan yanlış iddiaları dile getirenler, bizatihi ekonomiye darbe vuruyor. Adeta siyaseten ‘kendi bacağına ateş etmek’ gibi bir durum var. Yalan yanlış iddialar, sonuçta hiç kimsenin istemeyeceği bir ekonomik sonuç getirecek. Nitekim Ekonomist Dergisi’nin 132 CEO ile yaptığı anketten görülüyor ki; olumsuzluk hemen beklentilere yansımış.

BOKSTA BİLE BEL ALTI YOK

Hükümet ve hükümete yakın kesimlerin, soruşturma çerçevesinde yargıya karşı yaptıkları siyasal manevralarda ekonominin en hassas kurumlarını bir manivela olarak kullanmaları, bizatihi ekonominin genel görünümüne fena halde hasar veriyor. Boksta bile ‘bel altına’ yumruk vurulmuyor. Arada kimi sağduyulu bakanların durumu düzeltmeye çalışmaları da çok geç kalabiliyor. Örneğin soruşturulan kamu bankası genel müdürünün evinde yüklü para bulunması dışında hangi eylemden dolayı gözaltında olduğu dahi bilinmezken, ‘bankanın tüm dataları alındı, yabancı istihbarat örgütlerinin eline geçecek’ iddiaları manşetleri doldurmuştu.

2 MİLYAR DOLAR DEDİKODUSU

Buna bakan herhangi bir yatırımcının rahatsız olması kaçınılmazdı. Oysa ilgili bankanın borsada işlem gören hisselerinde işlemlerin durdurulması beklenirdi, o da yapılmadı. Günler sonra, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan açıkladı ki; tüm veriler alınmamış, sadece savcılığın talep ettiği bazı bilgiler verilmişti. Hafta sonu da bir katılım bankasının tüm varlıkları ile döviz aldığı ve 2 milyar dolar kazanç sağladığı iddiası kimi yayın organlarında dile getirildi. Operasyonların başladığı 17 Aralık tarihinden Cuma günü kapanışa kadar olan 10 günde dolar kuru yüzde 6 arttı. İddianın maddi sonucu olan “2 milyar dolarlık kazancın” sağlanabilmesi için bir kurumun satın almış olması gereken döviz miktarı tam olarak 34 milyar dolar. Oysaki adı geçen bankanın toplam bilanço büyüklüğü 15 milyar dolar. Bunun da kredi benzeri kullandırıldığı hesaba katılırsa ne bu kazancı sağlayacak bilançosu, ne de kaynağı var demektir. Ama bu matematiği bile yapmayan, yapamayanlar için “2 milyar dolarlık kazanç” hemen satın alınabilecek bir dedikodu. Bu furyaya, İçişleri Bakanı Efkan Ala da katıldı; “Kurulmak istenen bu tuzak öncesinde kim dolar satın aldı? Bunu açıklayacağız” dedi.

SERMAYE KAÇIŞI SÜRPRİZ Mİ?

Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. Siyasal savunma için ‘yumruklar’, hem bankacılık sistemine hem de ekonominin genel görünümüne atılıyor. Gezi protestoları sırasında da FED nedeniyle dolar kuru yükselmiş, yine ‘ekonomiyi çökertecekler’ başlıkları ile durumu daha da kötüleştiren bir tablo çizilmişti. Daha sonra ise ‘doları kim yükseltti?’ sorusu sorulmuş, BDDK ve SPK inceleme başlatmıştı. Sonuçlarından hala bir ses çıkmadı bu güne kadar. Çıkacağını da sanmam; yılda 65 milyar dolarlık cari açığı, 120 milyar dolarlık kısa vadeli borcu çeviren ülkeye güvenip para getirmelerini istediklerimiz, herhangi bir nedenle çıkarken de ‘cadı avına’ tabii tutuldu. Yargı aşamasındaki soruşturmaya, yürütmenin karşı duruşu ile ortaya çıkan bir anayasal güçler çatışması ve krizi var; bu durumdan ürken yatırımcılar da doğal olarak çıkıyor. Hisse ve tahvil satıyorlar, döviz alıyorlar. Bu yetmezmiş gibi her döviz alanı suçlu hissettirecek, bankalarını zor duruma düşürecek açıklamalar, iddialar birbirini izliyor.
Bu kadar yalanı yanlışı, komplo kuramını bağıra çağıra ilan eden, krizi uluslararası platformlara taşımaya, anayasal güçler ayrılığını felç etmeye çalışan bir ülkeden sermaye kaçışı sürpriz mi? Bu tutumun sonuçlarının 6 ay içinde hane halkının işine ve ekmeğine yansıması kaçınılmaz olur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)