E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi40 yılın en büyük enflasyon korkusu geliyor---

40 yılın en büyük enflasyon korkusu geliyor

40 yılın en büyük enflasyon korkusu geliyor
12 Nisan 2021 - 11:18 borsagundem.com

Enflasyonun kalıcı bir şekilde geri dönüp dönmeyeceği belli olmasa da COVID-19 salgını sürecinde teşvik paketleriyle beslenen bir ekonomi, önümüzdeki aylarda finansal piyasalara kısa vadeli enflasyonist şok dalgaları gönderecek gibi görünüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonun kalıcı bir şekilde geri dönüp dönmeyeceği belli değil, ancak KOVID 19 salgını sürecinde teşvik paketleriyle beslenen bir ekonomi, önümüzdeki aylarda finansal piyasalara kısa vadeli enflasyonist şok dalgaları gönderecek gibi görünüyor.

Jefferies Küresel Özsermaye Stratejisi Başkanı Christopher Wood, 4 Nisan tarihli bir notta, arz şokunu takiben talepte ani bir yükselişin enflasyonda olası bir artışın "klasik bir tarifi" olduğunu yazdı.

Wood notunda şunları belirtti : “Yatırımcılar, eski Fed Başkanı Paul Volcker'ın 1970'lerin sonunda yüksek reel faiz oranları uygulayarak çift haneli enflasyonu ezdiği 1980'lerin başından bu yana ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili Amerika'daki en büyük enflasyon korkusuna hazırlıklı olmalı.”

Tartışmaya açık olan, herhangi bir enflasyon dalgasının ne kadar uzun süreceği ve Fed'in tam olarak nasıl tepki vereceği. Bu soruların cevaplarının genel borsa ve bireysel sektörler için etkileri olacak.

Nuveen Baş Yatırım Stratejisti Brian Nick’e göre, önümüzdeki birkaç aya ait veriler yakından izlenecek, ancak herhangi bir yakın vadeli enflasyon korkusu, daha çok baz etkilerine, emtia fiyatlarındaki son artışa veya tedarik zincirlerindeki sapmalara bağlı olabilir.

Baz etkileri, pandeminin bir sonucu olarak genellikle anormal derecede düşük olan fiyatlar ile bir yıl önceki karşılaştırmalardır. Bu, fiyatlar yalnızca salgın öncesi seviyelere dönse veya biraz üzerinde hareket etse bile enflasyonun belirgin görüneceği anlamına gelir.

Bu arada Fed, enflasyonun inatçı olmasını beklemediğini ve olağanüstü parasal teşvik çabalarını geri çekmeden önce belirsiz bir süre boyunca enflasyonu normal hedefi olan % 2'nin üzerine iten bir ekonomiyi tolere etmeye istekli olduğunu açıkça belirtti.

Enflasyon korumalı menkul kıymet sahiplerinin önümüzdeki on yıl için tüketici fiyatı beklentisi Salı günü % 2.32 olarak gerçekleşti. Bu, 2013 ortasından bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor.

Ancak daha kısa vadeli bir ufukta enflasyon beklentileri daha da yükseliyor. 5 yıllık başa baş oranı Salı günü % 2,52 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyesindeydi. Başabaş eğrisinin - kısa vadeli enflasyon beklentilerinin uzun vadeli beklentileri aştığı yerlerde - bu tür tersine dönmeler nadirdir ve bu yatırımcıların beklediğini göstermektedir.

Powell: ABD ekonomisi için dönüm noktası

Ancak yatırımcılar Fed'in güvenini paylaşmalı mı?

State Street Global Advisors'ın Baş Yatırım Stratejisti Michael Arone, bir notta enflasyonda bir yükselişin daha sonra kaybolacağını söyleyerek şunları belirtti: "Fed için yükselen fiyatları geçici olarak reddetmek kolay olabilir, ancak son aylarda yükselen alüminyum, bakır, petrol, kereste ve konut fiyatları nedeniyle, yatırımcıların bunun daha kalıcı bir yukarı doğru kayma olabileceği olasılığını görmezden gelmeleri risklidir.”

Enflasyonist baskılar artarken, yatırımcılar Fed'in ellerini tutacağından emin değil. vadeli işlem tacirleri, 2022'nin sonlarına doğru oran Fed artışlarını fiyatlandırmaya başladı.

Bu arada 10 yıllık Hazine bonosu getirisi olan %1,657 Şubat ayından bu yana önemli ölçüde yükseldi ve% 1.77'ye kadar yükseldi. Getiriler, fiyatların tersi yönde hareket eder.

Nuveen’den Nick, erken faiz artışı beklentilerinin artmaya devam etmesi halinde, bunun Fed'i yaz aylarında bir "hesaplaşma" yapmaya zorlayabileceğini söyleyerek şunları belirtti:

"Piyasa neredeyse her zaman Fed'in önünde ve neredeyse her zaman yanlıştır. Ancak politika yapıcılarının enflasyon verileri artarsa sık sık iletişim kurma konusunda dikkatli olmaları gerekecek. Fed'in geçici nedenlerden ötürü yükselişin gerçekleştiğini ve 18 aydan iki yıla kadar bir politika sıkılaşmasının olabileceğini "daha riskli bir şekilde" açıklaması gerekecek.”

Invesco'nun Küresel Piyasa Stratejisti Kristina Hooper, 29 Mart tarihli bir notta, Fed ile ilgili belirsizliğin yarattığı ortamın yatırımcılara bir "gümüş astar" sunduğunu söyleyerek diğer yatırımcılar, "daha uzun bir zaman beklentisi ile yatırımcılar için taktiksel satın alma fırsatları yaratabilen satışlardan faydalanabilirler" diye yazdı.

Jefferies'den Wood, Fed'in getiri eğrisi kontrolünün bir versiyonunu benimseyerek devlet tahvili getirilerini kilitlemeye istekli olacağını savundu. Kilit zamanlama sorusu bunun önceden mi yoksa piyasalarda bir riskten kaçma hareketinden sonra mı yapılacağı.

Getiri eğrisi kontrolünde, bir merkez bankası daha uzun vadeli bir oranı hedefler ve oranı hedefinin altında tutmak için gereken miktarda uzun vadeli tahvil alma sözü verir.

Wood, “ABD Hazine tahvil piyasasında böyle bir fiyat kontrolünün dayatılması, resmi olarak bir mali baskı rejimi getirecektir. Ayrıca, Fed'in sistemin artık politik olarak daha yüksek faiz oranlarına dayanamayacağını anladığına dair söylenmemiş bir mesaj gönderecek” diye belirterek Fed'in erken dönem daralmasıyla ilgili herhangi bir ipucunun, hisse senetlerinde keskin bir elden çıkarmayı tetikleyeceğini söyledi.

FED’i en çok pandemi endişelendiriyor

 

Altında Powell düşüşü

Ancak Nuveen'den Nick, Fed'in sıkılaşmayı durdurma sözünü geri çekiyor gibi görünmediği sürece, artan oranların görece olumlu kalacağını savundu. İlk çeyrek rotasyonunda aşırı satılmış görünen bazı büyümeyle ilgili hisse senetlerini toplama fırsatı olsa da, ekonomi ve aşılarla ilgili verilerin iyileşmesinin döngüsellere fayda sağlamaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

State Street'ten Arone, yatırımcıların bazı önlemler alması gerektiğini savunarak "Artan enflasyon olasılığına karşı korunmak için yatırımcılar, portföylerin çeşitlendirilmesini ve yatırım hedeflerini karşılamasını sağlamak için geleneksel tahvilleri ve büyüme hisse senetlerini büyümeye duyarlı tahviller ve orana duyarlı hisse senetleriyle değiştirmeyi düşünebilirler" diye yazdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)