E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’i en çok pandemi endişelendiriyor---

FED’i en çok pandemi endişelendiriyor

FED’i en çok pandemi endişelendiriyor
09 Nisan 2021 - 11:08 borsagundem.com

Amerikan Merkez Bankası (FED) ekonomi açısından en büyük risk olarak enflasyonu değil pandemiyi görüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası, veriler ekonominin daha yüksek bir vitese geçtiğini gösterse bile düşük faiz gevşek para politikasını yerinde tutmayı planlıyor. FED Başkanı bu yıl fiyatlarda beklenen artışın kendi kendine azalacağını tahmin ediyor ve COVID-19 enfeksiyonlarındaki son artış hakkında ise uyarıyor.

FED Başkanı Jerome Powell, sanal Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantıları sırasında bir ekonomik forumda, "Vakalar buraya yeniden taşınıyor, bu yüzden insanların aşılanmasını ve sosyal olarak uzaklaşmaya devam etmesini tavsiye ediyorum. Başka bir salgın olsun istemiyoruz; Daha az ekonomik hasara sahip olsa ve daha az insanı öldürse bile, iyileşmeyi yavaşlatacaktır" dedi.

Ayrı bir etkinlikte konuşan St. Louis Federal Rezerv Bankası Başkanı James Bullard, FED'in, salgının sona erdiği netleşene kadar para politikasındaki değişiklikleri tartışmaması gerektiğini söyledi ve gelecekteki FED tartışmalarını aşılama çabasının başarısına sıkı sıkıya bağladı.

FED, merkez bankasının istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmada “önemli ilerleme” görene kadar ayda 120 milyar dolarlık tahvil almaya devam edeceğini söyledi.

Bullard, bunu koronavirüsü yenmeye bağlı olarak gördüğünü söyledi. Bullard, "Önce salgını arkamızda bırakmalıyız. Hala riskler var ve işler farklı bir yöne gidebilir" dedi.

FED, uzun bir süredir, bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce en keskin düşüşe neden olan virüsün iyileşme sürecini belirleyeceğini söyledi.

Her gün yaklaşık 3 milyon Amerikalı aşı oluyor ve COVID-10'dan ölme riski en yüksek olan yaşlı Amerikalıların çoğu tamamen aşılanmış durumda.

Bu, geçen ayki 1,9 trilyon dolarlık salgın yardım paketi ve FED'in sıfıra yakın faiz oranları ile birlikte, ekonomiyi FED yetkililerinin bu yıl 40 yıldaki en hızlı büyüme olmasını bekledikleri duruma göre ayarlıyor.

Ancak virüsün yeni varyantları, özellikle Orta Batı ve Kuzeydoğu bölgelerinde vaka yüklerinde ani artışlara neden oluyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Perşembe günü bir başka sanal etkinlikte New York Ekonomi Kulübü'ne yaptığı açıklamada, bu varyantların ve zorlayabilecekleri okul ve kreşlerin kapatılmasının ABD'nin iyileşmesi için “en büyük riskler” olduğunu söyledi.

Fed politika yapıcıları, bu yıl fiyatları yukarı çekmesi için arzdaki darboğazların yanı sıra önümüzdeki aylarda harcamalarda bir artış bekliyorlar.

Bunun, endişe verici enflasyon oluşturacak ve FED'in faiz artırımlarıyla cevap vermesini gerektirecek fiyatlarda bir tür yukarı doğru sarmalına dönüşme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyorlar.

Powell, enflasyonun 25 yıldır düşük olduğunu belirterek, "Fiyat artışları şeklinde tüketicilere iletilebilecek fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı olacağını düşünüyoruz - bunun geçici olacağını düşünüyoruz" dedi. Ve geçen hafta ABD'li işverenlerin geçen ay yaklaşık bir milyon iş eklediklerini gösteren bir hükümet raporuna rağmen, Amerikan ekonomisinde pandemiden öncekinden yaklaşık 9 milyon daha az çalışan insan var.

Powell, azınlıklar, kadınlar ve hizmet sektörlerindeki işçilerin diğerlerinden çok daha kötü olduğu toparlanmadaki eşitsizliğin de ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

FED politika yapıcıları bu yıl büyüme, enflasyon ve istihdam tahminlerini artırdı, ancak Powell bunun herhangi bir politika değişikliğini beslemeyeceğini belirtti.

Powell, varlık alımlarını azaltmanın zamanının gelip gelmediğine karar vermek için, “Bu amaç için tahminlere gerçekten bakmıyoruz, enflasyon ve istihdam konusunda gerçek ilerlemeye bakıyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Salih09 Nisan 2021 12:36

    Pandemiden öncede risk vardı. Tuz biber oldu. Halkbank hissesi ne olacak bilgisi olan yok mu? 6 yıl maliyete gelmeyen hisseyi nasıl değerlendirmek gerekiyor. Borsa istanbul bugün marjlarla ilgili bir karar yayınladı. 14 Nisandan itibaren marjlar ne olacak yorumlarmısınız? Bir insan kendi borsasında nasıl mağdur edilir öğrenmiş oldum. Ev alabilirdim. Yıllardır kendime kızıyorum. Faiz haram dedik açık ayet var dedik.