E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları2024 sert geçecek---

2024 sert geçecek

2024 sert geçecek
07 Eylül 2023 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Merakla beklenen ve ekonomi politikalarında 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) dün açıklandı. Açıklanan programa göre hükümetin önümüzdeki üç yıldaki dört temel hedefi “afet yaralarının sarılması; enflasyonun tek haneye düşürülmesi; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi; ve sosyal adalet ve refahının güçlendirilmesi” olarak sıralandı.

Diğer taraftan rakamlar bize hükümetin enflasyonla mücadele için sıkılaşma adımları atarken büyüme önceliğinden vazgeçmediğini de göstermekte ki zaten CB Erdoğan’da bunu net bir şekilde ifade etti ve de “ihracat odaklı büyüme politikasının önümüzdeki dönemde de merkeze alınacağını”  belirtti.

Yeni OVP’nin önceki OVP’lerden farkı ise öncelikli yapısal alanların belirlenmiş olmasıydı. Bunlar ; büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı olarak açıklandı. Ve takvime bağlandı.

Orta Vadeli Program’a göre 2023 büyüme hedefi deprem kaynaklı %5’ten %4,4’e çekilirken, 2024 büyüme hedefi de yarım puanlık düşüşle %4’e düşürülmüş ama 2025’de yeniden %4,5’e çıkarılmış.

Bu süreçte 2023 yılı enflasyon tahminleri Merkez Bankası tarafından açıklanan %58’den %65’e yükseltilirken diğer yıllar TCMB tahminleriyle aynı kaldı yani 2024’te % 33’e, 2025’de %15 ve 2026’da %8,5’e düşmesi beklenmiş.

Enflasyonda yıl sonu tahmini bizim %68 tahminlerimize yakın ve 2024’de enflasyonu düşürmek için (%33’e) büyümeden küçük bir miktar feragat edilmesi gerektiği de görülmekte. Bir miktar dememizin nedeni enflasyonun yarıya yakın düşmesi için ciddi bir dezenflasyon program uygulanması gerekmesi ki ülkemizde hem talep enflasyonu hem de beklentilere yerleşmiş enflasyon algısı var. Ve bu durumda enflasyonun %65’den 3 yıl sonra %8,5’e çekilmesi ve bunu potansiyelin altına bile inmeyecek bir büyüme ile gerçekleştirmek için ciddi kredibilite ve sermaye girişi olması gerekmektedir ki minimum kemer sıkma ile bu süreci atlatabilelim diyoruz ve OVP’ye yönelik en büyük soru işaretleri de bu noktada oluşmakta.

2023’te % 10.9 olması beklenen özel tüketim büyümesinin 2024’de %3,5’a gerilemesinin beklenmesi ise sert bir sıkılaşmanın habercisi ki bu da 2024’nün ikinci çeyreğinin sonlarında başlayacak gibi.

Beklenenden güçlü gelen hizmet sektörü verilerinin enflasyonun hala yapışkan olması nedeniyle faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı yönündeki endişeleri artırmasının ardından Nasdaq’ın %1’lik değer kaybı yaşadı. Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) Çarşamba günü imalat dışı Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin geçen ay 52,5’lik beklentilere karşın 54,5’e yükseldiğini, hizmet sektörü işletmelerinin girdiler için ödediği fiyat göstergesinin ise arttığını gösterirken, verilerin güçlü bir ekonomi ve enflasyonun “Fed’in öngörülebilir gelecekte herhangi bir zamanda faiz indirimine başlaması gerekeceği kadar hızlı” düşmeyeceğine de işaret etmekte. ABD’de büyüme hisseleri enflasyonun iyi sabitlendiği ve Fed’in faiz indirimine gideceği fikrini fiyatlıyor. Eğer bu fikir artık geçerli değilse savunmasız kalacaklar.

Bu sabah yayınlanan veriler, Çin’in ihracat ve ithalatının ağustos ayında düştüğünü gösterdi; zira yurt dışı talebin azalması ve zayıf tüketici harcamalarının çifte baskısı, dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki işletmeleri sıktı. Yetkililerin kötüleşen emlak çöküşü, zayıf tüketici harcamaları ve düşen kredi büyümesiyle boğuşması ve analistlerin yıl için tahminlerini düşürmesi nedeniyle ekonomi, Pekin’in yaklaşık yüzde 5’lik yıllık büyüme hedefini kaçırma riskiyle karşı karşıya. Çin’in ticari büyümesinin halihazırda dibe vurup vurmadığı çeşitli faktörlere bağlı olacak; bunlardan en önemlisi elbette iç talep. Pekin son aylarda büyümeyi desteklemek için bir dizi önlem açıklamıştı ; geçen hafta merkez bankası ve üst düzey mali düzenleyici kurum ev alıcılarına yardım etmek amacıyla bazı borçlanma kurallarını gevşetmişti. Biraz önce de Çin’in üç büyük devlet bankası ilk ev kredileri için mevcut ipotek faiz oranlarını düşürmeye başlayacaklarını söyledi.

Bugün gündem ne var? Alman sanayi üretim rakamları bugün açıklanacak ve euro bloğunun devi yeniden resesyona girme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak gibi. FED yetkilileri, kısa süre sonra karartma dönemine girmeden önce, Philly Fed’in ev sahipliği yaptığı bir fintech konferansında toplu olarak konuşacaklar. Hindistan’da başlayacak olan ve ekonomiye dair çay yapraklarını okumak için daha fazla fırsat sunacak olan G-20 toplantılarını da unutmayalım.

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 07/09/2023

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oktay07 Eylül 2023 14:06

    Anlaşıldı süslü kelimeler olmasa ayakta duramayız kısır döngü her ülke için aynı hep bir umut tutarsa bende diyom ihracat üç tirilyon ithalatta bir buçuk tirilyo enflasyonda tek hane beş buçuk verdim gazı gitti yiyen yiyene