E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023 yılı ayı ve boğa piyasası senaryoları---

2023 yılı ayı ve boğa piyasası senaryoları

2023 yılı ayı ve boğa piyasası senaryoları
28 Aralık 2022 - 12:43 borsagundem.com

Borsalar 2008 yılından bu yana en kötü yıllık performansa doğru ilerliyor. Piyasa gözlemcileri, bu felaketin ortasında gelecek yıla dair iyimserlik sinyalleri arıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları kötü bir yılı geride bırakmak üzere. Yatırımcılar ise gelecek yıla dair öngörülerinde iyimser olabilmek için nedenler arıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi, 2018 yılından bu yana ilk yıllık düşüşüne ve 2008 yılından bu yanaki en kötü yıllık performansına doğru hızla ilerliyor. Bu durum piyasaların gelecek yıl nasıl bir seyir izleyeceğine dair belirsizliği artırıyor. The New York Times’tan Bernhard Warner, 2023 yılına dair iki olası senaryoya da yakından bakıyor.

Kasvetin ortasında iyimserlik arayışı

Piyasa gözlemcileri borsalardaki kasvetin ortasında iyimserlik arıyor. Teknoloji hisse senetleri, Hazine bonoları, kripto para birimleri, emlak piyasası… 2022 yılının dev piyasa satışı gelişigüzel gerçekleşti ve hem riskli hem de riskli olmayan varlıkların borsa kapitalizasyonundan trilyonların silinmesine neden oldu. Bu düşüş, ortalama yatırımcıların emeklilik planlarından da büyük bir ısırık almayı ihmal etmedi.

Yaşanan katliama rağmen, birçok yatırımcı yeni yıla girerken kötü durumdaki hisse senedi portföylerine bağlı kalmayı sürdürüyor. Morgan Stanley Wealth Management Baş Yatırım Yetkilisi Lisa Shalett, DealBook'a verdiği demeçte, “Düşüşlere rağmen, ‘çok kötü’ diyen pek fazla insan yok gibi görünüyor. Ve bunun nedeni, her şey bir arada düşünüldüğünde, borsaların pandeminin başlangıcından bu yana hala yüzde 50 oranında artmış olması” diyor.

Shalett, endeksin yakın zamanda bir toparlanma dönemine gireceğine dair pek bir kanıt görmüyor, ancak 2023'e dair öngörüde bulunurken de elini sıkı tutuyor. Morgan Stanley, S&P 500 için 2023 fiyat hedefini 3.900 puan olarak belirliyor ve gösterge endeksin önümüzdeki 12 ay boyunca sabit kalmasını bekliyor.

Ortalama tahminler, S&P 500'ün 2023 yılını 4.009 puanda kapatmasını bekliyor.

Wall Street o kadar da bölünmüş değil

Yine de bir bütün olarak Wall Street, gelecek yıla dair beklentiler noktasında, küresel mali krizden bu yana ABD para politikasının şirket kârları üzerinde yarattığı derin belirsizlik ve dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğine dair daha geniş boyutlu tartışma da dahil olmak üzere, o kadar da bölünmüş sayılmaz.

Bloomberg'e göre ortalama tahminler, S&P 500'ün 2023 yılını 4.009 puanda bitirmesini bekliyor. Bu 1999 yılından bu yana en düşük görünüme karşılık geliyor. Ancak Shalett’in de işaret ettiği gibi tahminler, 2009 yılından bu yana görülen en geniş dağılımı temsil eden 3.400 - 4.500 puanlık geniş bir aralığa kadar uzanıyor. Shalett, “Tahminlerde her zaman belirsizlik vardır. Ama Fed politikasında nerede olduğunuz, kar döngüsünde nerede olduğunuz ve değerleme açısından nerede olduğunuz konusunda çoğu zaman iyi bir ölçünüz olur. 2023 yılına girerken ise tüm bunların değişmekte olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Boğa senaryosu

Tahminlerin olumlu tarafında, S&P 500'ün 2023'ün bugünkü seviyesinden yüzde 17 daha yüksek kapatacağını öngören Deutsche Bank ABD hisse senedi ve küresel stratejisti Bankim Chadha bulunuyor.

Bununla birlikte, 4.500 puan fiyat hedefine ulaşmak dalgalı bir yolculuk olacağa benziyor. Chadha, piyasanın ilk çeyrek boyunca toparlanacağını, ardından yıl ortasında büyük bir düşüşün olacağını, ancak hisse senetlerinin yeniden toparlanacağını ve Aralık ayı sonuna kadar 2023 yılındaki yüksek seviyelerine döneceğini tahmin ediyor.

Bu tam anlamıyla cesur bir öngörü sayılmaz çünkü Deutsche Bank, gelecek yılın üçüncü çeyreğine kadar hafif bir durgunluk bekliyor. Gerileme, çoğu tüketiciyi, ev satıcılarını ve nihayetinde şirket kârlarını etkileyecek, ancak bir miktar büyüme gerçekleşene kadar bu durgunluk yalnızca birkaç çeyrek sürecek.

Gözler Fed'de olacak

Gelecek yıl piyasaları yükseltebilecek şey ise Fed'in para politikasında yaşanacak bir kayma. ABD Merkez Bankası 2023'te faiz artışlarını frenlemeye başlarsa, hisse senetleri yükselebilir.

Nomura ekonomistleri Rob Dent ve Aichi Amemiya ise, 2023'te Fed politikasını etkileyen başka bir faktör daha görüyor: Politika. Biden Yönetimi, Fed’in borç verme oranını bir yıl önceki sıfır seviyesinden yüzde 4,25 ila 4,5'lik bir hedef aralığına yükseltmesi sonrası 2022 yılı boyunca büyük ölçüde sessiz kalmayı tercih etti. Bu sessizlik, özellikle agresif para politikası işverenleri işten çıkarmaya zorlarsa, aniden sona erebilme olasılığı taşıyor.

Ekonomistler yakın tarihli bir yatırımcı notunda, “Kongre'den gelen eleştiriler, istihdam kayıpları başladıkça muhtemelen gelecek yıl yoğunlaşacak. Fed Başkanı Powell'ın şimdiye kadarki şahin yorumlarını, tarihsel olarak düşük işsizlik oranlarına sahip bir ortamda sürdürmek kolaydı, ancak iş gücü piyasası kötüleştiğinde bu muhtemelen daha zor hale gelecek” deniliyor.

Çelişkili sinyaller

Bardağın dolu tarafı senaryosu: Hala hisse senedi satın alan birkaç balina bulunuyor. Goldman Sachs'a göre şirketler bu yıl 1 trilyon dolarlık rekor hisse geri alımı gerçekleştirmiş gözüküyor.

Bardağın boş görünümü: Goldman Sachs, şirketlerin gelecek yıl bu hıza ayak uyduramayacaklarını sözlerine ekliyor.

Morgan Stanley'den Shalett da hisse senetleri için bu yılın boş geçeceğini öngörüyor. Ancak Shalett, meslektaşlarının çoğundan farklı olarak, dirençli tüketiciler harcamaya devam ettikçe ve şirketler ekonominin büyümesini ancak bir yavaşlamayı önleyecek kadar sürdürmek için yeniden yatırım yaptıkça ABD'nin durgunluktan kaçındığını öngörüyor. Shalett, “Bunun anlamı, enflasyonun daha uzun süre daha yüksek olması” diye ekliyor ve bu, şirket kârları yüzde 10 ila 15 oranında düşerken hisse senetlerinin neden baskı altında olacağını açıklıyor.

Ancak iyimserlik için de nedenler bulunuyor. Shalett, yatırımcılara Hazine bonolarını ve yüksek temettü getiren hisse senetlerini değerlendirmelerini tavsiye ediyor. Ayrıca, Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin, 2023 yılında daha zayıf bir dolar ve kademeli olarak azalan enerji ve gıda fiyatlarının yardımıyla daha iyi performans göstermesini bekliyor.

Wall Street'in geleceği görme yeteneği

Peki Wall Street'in 2022 yılı tahminleri nasıl çıktı? Çetrefilli. Yılın başında analistler ortalama olarak S&P 500'ün 4.950 puana çıktığını öngörüyorlardı. Buradan, tahminlerinde fena ıskaladıkları anlaşılıyor.

Ancak elbette neredeyse hiç kimse enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkacağını öngöremezdi ve Fed’in borçlanma maliyetlerini 2007'den bu yana en yüksek seviyelerine çıkarmak için art arda rekor faiz artırımlarıyla bu duruma yanıt vereceğini de.

Wall Street, aslında kurumsal kazançları tahmin etmede daha iyi bir iş çıkardı. Analistler, bir bütün olarak S&P 500 için hisse başına kazancın yıl sonunda 221 dolar olduğunu öngördüler ve görünüşe göre bu tahminlerinde yüzde 1 ila 2 sapma payıyla başarılı olacaklar.

Ama bu bile hikayenin tamamını anlatmıyor. RBC Capital Markets ABD Baş Ekonomisti Tom Porcelli, yakın tarihli bir yatırımcı notunda, şirketlerin bu yıl fiyatları yükseltmek zorunda kaldığını ve bu yüzden birçoğunun kar hedefine ulaştığını veya yaklaştığını söylüyor. Oysa, enflasyonu hesaba katan gerçek bir getiri temelinde, şirket karları daha az etkileyici görünüyor. Porcelli, “Büyümenin geri dönmesi için gerçek bir katalizör görmüyoruz” diyor.

İnfo Yatırım'dan 2022 değerlendirmesi, 2023 beklentileri

 

2023’te yatırımcılar en iyisini ummalı, en kötüsüne hazırlıklı olmalı

 

Tarihsel veriler 2023’te borsalar lehine

 

2023'te küresel ekonomi nasıl olacak?

 

2023’te piyasalar bu iki senaryoya göre şekillenecek

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Suat28 Aralık 2022 13:22

    Sn.Erdoğanla resim çektiren İhlas gurubu sahibine on yıldır SPK sen niye insanları madur ediyorsun diye soru sormaz anlaşılır gibi değil.