E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023 rallisini bilen borsa uzmanından 2024 için 10 kötü sürpriz---

2023 rallisini bilen borsa uzmanından 2024 için 10 kötü sürpriz

2023 rallisini bilen borsa uzmanından 2024 için 10 kötü sürpriz
19 Aralık 2023 - 15:30 borsagundem.com

Küresel borsalar 2023’de beklenmedik bir yükseliş yakaladı. 2022’deki kayıplarını unutan yatırımcılar 2024’e de iyimser bir havada giriyor. Ancak bu yılki sürpriz ralliyi tahmin eden kıdemli yatırımcı Doug Kass aynı görüşte değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi bu yıl yaklaşık %25 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi ise aynı dönemde yaklaşık %50 arttı. Hisse senetleri ekim ayı sonlarından bu yana yükselişte. Yıl başından bu yana elde edilen kazanımların büyük bir bölümü ise yılın ilk altı ayında geldi. Sürpriz yükseliş 2022’nin ayı piyasasından çıkan birçok yatırımcıyı şaşırttı.

Yılın başındaki sert yükselişler muhtemelen birçok yatırımcıyı ters ayakta yakaladı. Ancak The Street’in haberine göre ünlü fon yöneticisi Doug Kass bu yatırımcılardan biri değildi. Kariyeri 1970’lere kadar uznana ve Leon Cooperman’ın Omega Advisors firmasında uzun bir süredir görev yapan hedge fonu yöneticisi aralık ayında hisse senetlerinin hazirana kadar önemli bir yükseliş yakalayabileceğini söyleyen birkaç isimden biriydi.

S&P 500 Endeksi’ndeki yükselişler Kass’ın tam yıl beklentilerini dahi gölgede bıraktı. Güçlü yükselişler bundan sonraki sürece dair belirsizlikleri de artırdı. Kass kısa bir süre önce ‘2024 için 10 sürpriz’ başlığı altında yeni bir rapor yayınladı. Ünlü fon yöneticisinin başarılı tahminleri göz önünde bulundurulduğunda 2024 için düşüncelerine de kulak vermekte fayda var.

Borsalar 2023’te yükseldi ancak endişeler devam ediyor

ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonla olan savaşında ilerleme kaydediyor. Ancak bir zafer ilan etmek için henüz çok erken olabilir. Mal ve hizmet maliyetleri hâlâ geçen yıla göre daha fazla. Fiyatlar tüketicilerin cüzdanlarını yakıyor ve ABD ekonomisine zarar veriyor.

Mart 2022’den bu yana FED faiz oranı %0’dan %5,25’e yükseltildi. Dolayısıyla hane halkları ve şirketler için borçlanma maliyetleri yükseldi. Şimdilik ekonomik aktivitede önemli bir düşüşten veya işsizlikteki önemli bir artıştan kaçınmak mümkün oldu. Ancak ekonomide uyarı işaretleri yanıp sönmeye devam ediyor.

ABD Merkez Bankası aralık ayında gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) 2024’te şu anki %2,6 seviyesinden %1,4’e düşeceğini öngörüyor. ISM Satın Alma Yöneticileri Endeksi'ne göre, imalat alanında bu yılki daralma göz önüne alındığında, sektörün faaliyeti kötümser olmaya devam ettiği görülüyor. Ayrıca hizmet sektörü PMI verilerinin de 2021'in sonlarından bu yana ilk kez düşüş eğilimi gösterdiği anlaşılıyor.

ABD istihdamı sağlıklı bir seyirde kalmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomisinde işsizlik oranı sadece %3,7. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun aylık İş İlanları ve İşgücü Devir Özeti'ne göre, ekim ayında bir yıl önceki 8,7 milyonla karşılaştırıldığında 10,5 milyon açık, doldurulmamış istihdam görülüyor.

Borçlarını ödeyemeyen tüketiciler ve temerrütler de bu yıl artış gösterdi. Örneğin, Capital One'ın verilerine göre, kredi kartı borcu ödeyememe ve temerrüt oranları, Kasım 2019'da sırasıyla %3,91 ve %4,43 seviyesindeydi. Bu oran ekim ayında ise %4,55 ve %5,19 oldu. Capital One bu konuda yalnız değil. Temerrütler çoğu kredi kartı şirketi için yükseldi. Geciken yüksek faizli otomobil kredileri 30 yılın en yüksek seviyelerine yaklaştı.

Kurumsal bilançolar da çok iyi durumda değil. S&P 500 şirketlerinin bilançoları üçüncü çeyrekte %4,7 arttı. Bununla birlikte, dördüncü çeyrek bilançoları için büyüme beklentileri eylül sonundaki %8,1 seviyesinden %2,4'e düştü.

2023’te hisse senetleri tartışmasız bir şekilde üzerlerine dönük endişenin üstesinden geldi. Ancak yatırımcılar bu ters rüzgarları daha fazla görmezden gelmeyebilir.

2023’te S&P 500 yükselmeye devam edecek mi?

Doug Kass, yaklaşık 50 yıllık deneyime sahip birkaç Wall Street yatırımcısından biri. Ünlü hedge fonu yöneticisinin düşüncelerini hala düzenli olarak önemli yatırımcılar arasında paylaşılıyor.

Kass kısa bir süre önce 2024 için “10 sürpriz” listesini açıkladı ve birçok piyasa katılımcısının yeterince imkan vermediği olasılıklar hakkında fikirlerini sundu.

Ünlü yatırımcının dikkat çektiği sürprizler beklendiği üzere geleneksel yatırımcı bilgeliğiyle çelişme eğilimi gösteriyor. Kass sürüyü takip etmek yerine muhalif bir yatırımcı görüşünü tercih ediyor. Dolayısıyla S&P 500 Endeksi’ndeki mevcut önemli yükselişler göz önüne alındığında 2024 için karamsar öngörüler paylaşması pek de şaşırtıcı değil.

Kıdemli borsa uzmanı, “Tüm makroekonomik, jeopolitik ve siyasi dramaya rağmen, 2024'ün çoğu için ticaret aralığı son yılların en dar seviyesinde kalacak. S&P Endeksi yılı yaklaşık %5-%10'luk bir düşüşle kapatabilir. Apple'ın hisselerindeki düşüşün öncülüğünde Nasdaq, yılı %10 ile %20 arasında bir düşüşle bitirebilir. Piyasalar daha fazla genişleyemiyor ve Russell Endeksi, bünyesindeki birçok bileşenin finansal (borç çevirme) ve işletme alanında ters rüzgarlarla karşı karşıya kalması nedeniyle kayıp bir yıl sergileyebilir” dedi.

Kass'ın hisse senetlerinin 2024'te hayal kırıklığına uğratabileceğine dair öngörüsü, enflasyon ve faiz oranlarında neler olabileceğine dair beklentileri de dahil olmak üzere "10 Sürpriz" listesindeki diğer maddeler tarafından da yönlendiriliyor.

Borsa uzmanı “ne bir yumuşak iniş ne de sert iniş, sadece ABD ekonomisinde çok yavaş bir reel büyüme” bekliyor.

FED’in 2024 boyunca faiz oranlarını düşüreceğine dair son iyimserliğe rağmen, Kass faiz oranlarının yıl boyunca yalnızca iki kez düşüreceğine inanıyor. Kıdemli borsa uzmanına göre yılın başında yapılacak erken faiz artışları enflasyonun yeniden tutunmasına imkan sağlayacak ve FED’i faiz indirimlerini duraklatmaya itecek.

Kass açıklamasında, “Yılın son altı ayında gayrisafi büyüme yavaşlamaya başlasa ve işsizlik yükselse de yılın geri kalanında başka bir faiz indirimi gerçekleşmez” dedi. 

Ünlü yatırımcı, “Bugün %3,91 seviyesinde olan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilinin getirisi hiçbir zaman %3,75'in altına düşmüyor ve yılın büyük bölümünde %3,75 ile %4,75 arasında dalgalanıyor. Yılın sonlarında yaklaşmakta olan bir ABD resesyonu, bütçe açığını GSYİH'nın yüzdesi olarak %10 veya daha fazlasına getirecektir. Hazine’nin tahvil arzı ezilecek, 10 yıllık getiriler %5'in üzerine yeniden çıkacaktır” ifadelerine yer verdi.

Bankalar borç verme oranlarını belirlemek için 10 yıllık ABD Hazinesi getirisini kullandığından, daha yüksek oranlar 2024'ün ikinci yarısında GSYİH'yi aşağı çekecek. 10 yıllık tahviller aynı zamanda hisse senedi değerleme modellerinde ‘risksiz oran’ olarak kullanıldığı için hisse senedi fiyatlarını da sınırlandırılabilir. Tüm bunlara ABD Başkanlık Seçimleri’nden kaynaklanan belirsizlik dozu eklendiğinde Kass’ın yatırımcılar tarafından dikkate alınmadığı belirtilen ‘zayıflık’ reçetesi de ortaya çıkıyor.

Olası faiz indirimleri borsada hangi sektörleri nasıl etkileyecek?

 

Goldman Sachs’dan yatırımcılara ‘Büyük Dezenflasyon’ müjdesi

 

SEC’i bile şaşırtan dolandırıcılık açığa satışla ortaya çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)