E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa200 yıllık ABD tarihinde seçim sonrası borsaların seyri---

200 yıllık ABD tarihinde seçim sonrası borsaların seyri

200 yıllık ABD tarihinde seçim sonrası borsaların seyri
13 Ekim 2020 - 18:35 borsagundem.com

Wall Street yatırımcılarının tartışmalı geçecek ABD seçimlerine ilişkin beklentileri yükseliyor. Buna karşın ABD borsalarının her tartışmalı seçimde keskin düşüşler göstermesi yatırımcıları endişelendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar genellikle ABD seçimlerinden bir ay önce borsaya volatilite getirmesini bekliyorlar. Ancak bazı analistler, sonuç hemen netlik kazanmadığı takdirde, dalgalanmanın seçim gününden günler ve haftalar sonra da devam edebileceğini tahmin ediyorlar.

Business Insider’ın haberine göre, giderek artan sayıda yatırımcı şimdilerde bu olasılığı fiyatlandırıyor ve vadeli volatilite piyasaları da bu fiyatları yansıtıyor.

Deutsche Bank’ın Hisse Senetleri Analisti Henry Allen 7 Ekim tarihli araştırma notunda, “Finansal piyasalarda, tartışmalı bir seçim ihtimali üzerinde bu gerginlik halihazırda görülebilir, VIX vadelileri fiyatlandırma Kasım için 2021 yılında tekrar sübvanse edilmeden önce daha yüksek volatilite fiyatlandırıyor. Joe Biden’ın son günlerde anketlerdeki liderliğinde arayı açmasına rağmen bu sapkınlık hala görülüyor” ifadelerini kullandı.

İlk başkanlık tartışmasında, seçim bütünlüğü önemli bir odak noktasıydı. Tartışma sırasında ABD Başkanı Donald Trump, postayla gönderilen oyların %40'ının kaybedildiği ve yaygın oy kullanımları da dahil olmak üzere postayla gönderilen oy pusulaları hakkında bir dizi uygunsuz yorum yaptı.

Bu seçimlerde, önceki yıllara göre postayla gönderilen oy pusulaları sayısında önemli bir artış görülmesi bekleniyor. Postayla gönderilen oy pusulalarının sayısı nedeniyle sonuçların sayılmasının daha uzun süreceği ve bunun sonucunda kimin kazandığının belirlenmesinin birkaç gün veya potansiyel olarak haftalar sürmesinin belirsizliğe neden olacağı tahmin ediliyor.

Son birkaç ay içinde postalanan oy pusulaları ve dolandırıcılıkla ilgili yanlış beyanlar silsilesi süreci daha da yavaşlatabilir

Allen araştırma notunda, son 200 yıldaki bir dizi örneğe göz atarak, önceki çekişmeli seçimlerin finans piyasaları için ne anlama geldiğini açıklamaya çalışıyor.

George W. Bush ve Al Gore arasında gerçekleşen 2000 seçimleri

Bush ve Gore arasındaki 2000 seçimlerinin sonuçlanması bir ay sürdü. Her iki adayın da başkanlığı kazanması Florida eyaletinin sonucuna bağlanmıştı. Bush’un 537 oyla kazanmasına karşın, seçim sonuçları %0,5'in altında bir marja dayandığı için, eyaletteki oy makinelerinde tekrar sayım gündemi tetiklendi. Gore’un takımı ayrıca dört Florida vilayetinde tekrar sayım istedi.

26 Kasım'da Bush 537 oy farkla önde olduğu belgelendi. Ancak, Gore bazı kayıtlar tamamlanmadığı konusunda dava açtı. Dava, Gore'un tarafını yer alan Florida Yüksek Mahkemesi'ne gitti. Ancak ABD Yüksek Mahkemesi 9 Aralık tarihli kararında elle yeniden sayımın ABD Anayasası’nın 14. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Kararın ardından Gore seçimden 5 hafta sonra yenilgiyi kabul etti.

Piyasa reaksiyonu

Seçimlerden bir gün sonrasında S&P 500 endeksi %1,6 oranında düştü ve takip eden günlerde endeksteki düşüş devam etti. Allen konuyla alakalı, “Aslına bakılırsa Kasım 2000’de S&P 500 ay başından sonuna kadar kaydettiği %8’lik düşüşle yıl boyunca en kötü aylık performansı gösterdi” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar ABD Hazinesi yatırımlarına geçerek Gore’un yenilgiyi kabul ettiği güne kadar 10 yıllık tahvil verimlerini %5,86’dan %5,26’ya taşıdı.

Allen, bu tartışmalı seçimden çıkarılacak ana dersin "mahkeme sürecinin beklenenden çok daha uzun sürebileceği" ve bunun borsada bir darbe etkisi olduğunu söyledi.

Borsa uzmanı Nisan ayında yapılan bir Gallup anketi katılımcıların %31’inin postayla yapılan seçimlerde yolsuzluk yapılması ihtimalinin çok büyük olduğunu savunduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre Amerikalıların %30’u ise adil bir seçim yöntemi olduğunu düşünüyor. Oy pusulalarının gecikmesi ihtimali, oy pusulalarını çevreleyen dolandırıcılık korkularıyla birleştiğinde, itiraz edilmesi halinde bu durum 2000'den bile yavaş olabilecek bir süreç yaratabilir.

Samuel J. Tilden, Rutherford B. Hayes arasında gerçekleşen 1876 seçimleri

Seçim Ohio Valisi Rutherford B. Hayes ve New York Valisi Samuel J. Tilden arasında yapıldı. 1876 tarihinde başkanlığı kazanabilmek için 185 eyalet oyu gerekiyordu. Tilden 184 oy alırken, Hayes 164 oy aldı. Çeşitli eyaletlerden yaklaşık 20 oyun güvenilirliğine dair şüpheler oluştu.

Sonuçlar haftalarca tartışıldı ve ABD Kongresi daha sonra seçimleri karara bağlamak için 15 üyeli bir Seçim Komisyonu kurdu. Geride kalan 20 oyun Hayes’e verilesi başkanlık görevine başlamadan günler önce gerçekleşti.

Piyasa reaksiyonu

Hisse senedi piyasaları bu süreçte düşüş gerçekleştirdi. Ancak seçim, 1873'ten 1879'a kadar süren Büyük Buhran’ın ortasında gerçekleşti.

Allen döneme ilişkin “Büyük Buhran ‘1873 Paniği’ tarafından tetiklendi ve ABD ekonomisi konuyla ilgili kayıtlara göre 150 yılın en büyük işletme döngüsü daralmasını yaşadı” ifadelerine yer veriyor.

Deutsche Bank, birden fazla tartışmalı eyaletin az bir farkla karara varılması durumunda bu sürecin mevcut ortama 2000'den daha uygun olduğuna inanıyor. Ancak Deutsche Bank, şu anki seçimlerde düğümün çözülmesinin daha erken olmasını bekliyor. Zira 1876'da ABD Başkanı göreve Mart ayında başlarken 2020 yılında başkanın görevlendirmesi Ocak ayında yapılıyor.

1824 seçimleri

Allen ayrıca 1824 yılındaki seçimlerde adaylar arasında 4 eyalet oyu bulunması nedeniyle seçim çıkmazının meydana geldiğini kısaca vurguluyor.

Borsa araştırmacısı, “1824’te olduğu gibi iki adayın da seçimleri kazanacak eyalet oyuna ulaşması herhangi bir gerçekçi olasılığı karşılamıyor. Zira 269’a 269’luk oy için eşitlik gerekecektir” ifadelerine yer veriyor. ABD seçim sisteminde eşitliğin oluşması halinde başkana Temsilciler Meclisi karar veriyor.

Bu senaryonun gerçekleşme olasılığı düşük olsa da Allen, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, seçimin Temsilciler Meclis'inde karara bağlanması halinde, geçtiğimiz günlerde Demokratlar için eyalet delegasyonlarını kazanmanın önemini yazmasına dikkat çekiyor.

Şu an bankacılık sektörünün en büyük riski: Biden

 

ABD'de enflasyon yüzde 1.4 arttı

 

Bridgewater patronu Dalio'dan ABD ve dolar yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika14 Ekim 2020 08:19

    Kuşlu siteden her gün ipe sapa gelmez mesaj vererek dünyayı yönetmeye kalkan ABD başkanını piyasa istemez.