E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa14 trilyon dolarlık fon mu geliyor?---

14 trilyon dolarlık fon mu geliyor?

14 trilyon dolarlık fon mu geliyor?
19 Mart 2014 - 07:25 borsagundem.com

ABD'li Nasdaq ile ortak olan BİST'in Başkanı Turhan, "14 trilyon dolarlık iki yeni kurumsal fonla görüşme yapıyoruz" dedi

ABD'li endeks işletmecisi Nasdaq OMX ile stratejik ortaklık yapan Borsa İstanbul (BİST) gözünü kurumsal ortaklık fonlarına dikti. Sabah'ın haberine göre, BİST Başkanı İbrahim Turhan, kurumsal yönetim konusunda toplamı 14 trilyon doları bulan 2 fonla ortaklık görüşmesi yaptıklarını açıkladı. Turhan, henüz görüşmeler tamamlanmadığı için isim vermedi. 

KAYNAK KODLARIYLA ALDIK

Nasdaq ile yapılan anlaşmayla BİST'in 15 senelik eski teknik altyapısını bıraktığını anlatan Turhan, "Nasdaq'la yüzde 5 ortaklık yapınca borsayı gavurlara sattı dediler. Oysa İstanbul'u küresel finans merkezi yapmak için dünyanın en ileri borsa yazılımını kaynak kodlarıyla aldık. 5 yıl sonra da tamamen yerli yazılımımız olacak. Bu yazılımın bölgedeki 25 ülkede münhasır tek satıcısı olacağız" dedi. Turhan Nasdaq ile Azerbaycan borsasını yenilemek için başvurduklarını belirterek, Erbil için de sinyal verdi. 

AÇILIŞ 28 MART'TA

2015'in ortasında BİST'i halka arz edeceklerini de anlatan Turhan, 28 Mart'ta teknoloji veri merkezini açacaklarını da kaydetti. Gezi olayları sırasında borsada manipülasyon olup olmadığına ilişkin iddialarla ilgili olarak da Turhan, şunları kaydetti: "İyi bir gözetim sistemimiz var. Kuşkulu işlemlerin bizden kaçması mümkün değil. Bu oran yüzde 3'ün de altına indi. Öyle bir durumu SPK'ya bildiririz. Gezi, 29 Mayıs'ta başladı. 3 Haziran'da borsanın çökmesi normal. 27 Mayıs'ta bir şey olduysa o anormaldir." 17 Aralık'ta Halkbank tahtasının neden kapatılmadığına yönelik de Turhan, "Kapatsaydık o zaman olağanüstü bir durum gibi algılanırdı" dedi. Manipülasyonu önlemek için borsanın derinleşmesi gerektiğini söyleyen Turhan, şu anda 1.8 milyar dolarlık işlem hacmiyle 6'ncı sırada olunduğunu belirtti. 

TEKNOPARK VE GİRİŞİMCİLİK ÜSSÜ KURULACAK

Boğaziçi Üniversitesi ile ortak teknopark kuracaklarını belirten Turhan, "Berkley Üniversitesi ile bölgesel girişimcilik üssü oluşturacağız. İslami finans araştırma merkezi ve private equity (özel sermaye fonları) için de özel bir yer kuracağız. İdealim, BİST'in yüzde 50'sini kurumsal fonlar, 30'unu hedge fonlar ve varlık yönetim şirketleri, 10'u ise bireysel yatırımcı yapısına ulaştırmak. Bu derinlik sorununu ortadan kaldırır" dedi.

NASREDDİN HOCA FIKRALI BENZETME

Bireysel yatırımcıların borsada Veliefendi psikolojisiyle hareket ettiğini söyleyen Turhan, "Kurumsal yatırımcı, varlık yönetim veya bireysel emeklilik şirketleri ile gelen bireysel yatırımcı kazanır. Nasreddin Hoca'nın tencere- kazan hikâyesi gibi bazen kazan doğurur, bazen de ölür" dedi.

1 YILDA YÜZDE 20 ARTIŞ VAR

2012'nin Euro Bölgesi'ndeki sorunlar nedeniyle facia yılı olduğunu, ekonominin yüzde 3 büyüdüğünü anlatan Turhan, 2013'te de Gezi olaylarının yaşandığını ve Fed kararlarının alındığını hatırlattı. Turhan, "2012'nin başında borsa 52 bindi, şu anda 64 bine çıktı. Her şeye rağmen artış yüzde 20" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • radyo da kalmadı19 Mart 2014 17:46

    eskiden masal dinlerdik radyoda.

  • Murat19 Mart 2014 11:48

    RTE'nin İsviçre bankasındaki paralar gelsin. böyle ortaklık falan yapmaya gerek kalmaz. (bu sefer de yayınlamayacaksa ne olduğun daha iyi anlaşılır editör)

  • atış serbest19 Mart 2014 11:26

    nasıl olsa size manipülasyon cezası yok.

  • mali19 Mart 2014 09:39

    Goldaş, ihlas gibi hisseleri almak için geliyorlar. Ne güzel!

  • Klgyozede19 Mart 2014 09:01

    Lütfen fonun adını açıklayın. klgyo nun bilançolarını göndereyim bi incelesinler.biz yandık bari onlar yanmasınlar.

  • yeterr19 Mart 2014 08:27

    gelmez. gelmez..senin piyasanda bilançolar çalınıyor. kamu kurumları yetersiz. patronların her türlü illegal işine karşı kamu otoriteleri gözlerini yumuyor. gelse bile kaçar. durmaz. boşuna bu işlerle övünme. kamu GÖREVİNİ yap.