E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa12 aylık borsa verilerinde rekor yükseliş---

12 aylık borsa verilerinde rekor yükseliş

12 aylık borsa verilerinde rekor yükseliş
19 Şubat 2021 - 13:45 borsagundem.com

Mart ayı sonu itibariyle tarihin en hızlı ayı piyasasının işaretleri 12 aylık verilerin dışında kalacak. Borsalarda 12 aylık verilerdeki rekor artış ileriki süreç için aynı pozitif mesajları taşımıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs borsalarda yol açtığı şokun üzerinden bir yıl geçmeye yaklaşıyor. Ancak bu durum borsa istatistikleri için de oldukça önemli bir anlam ifade edecek. MarketWatch yazarı Mark Hulbert’iin ifadelerine göre S&P 500 Endeksi’nin Mart ayı sonundaki 12 aylık getirileri bir anda 60 yüzdelik puan artış gösterecek.

12 aylık verilerdeki bu olağanüstü artış küresel hisse senetleri endekslerinin gerçekleştireceği mükemmel performansından kaynaklanmıyor. Bunun yerine borsaların söz konusu yükselişi yakalaması için yapması gereken şey şu anki seviye ile Mart ayı sonları arasındaki seviyeyi korumak.

Şubat ve Mart 2020 arasındaki süreçte borsalar tarihin en hızlı ayı piyasasına maruz kalmış ve bunun ardından S&P 500 endeksi %78’lik bir yükseliş gerçekleştirmişti. Hulbert’in 12 aylık verilerin şu an %18’lik bir yükselişi gösterdiğine ancak Mart sonunda bu oranın %78’e ulaşacağına dikkat çekiyor.

Hulbert’in ifadelerine göre söz konusu istatistiklere bakılmasının sebebi 12 aylık istatistiklerdeki açıklanamaz yükselişin altını çizmek ya da bu aniden aşırı derecede artan yıl sonu getirisini içerik danışmanlarının pazarlama materyalleri arasına sokmak değil.

Söz konusu yükselişe odaklanmanın nedeni %78’lik 12 aylık getirinin ABD borsa tarihindeki en yüksek getirilerinden birisi olması ve bu noktadan geri dönüşün neredeyse kesin görünmesi. %78’lik 12 aylık kazanç S&P 500 istatistiklerine göre endeksteki kazançların %99,5’inden daha fazla.

Bu olağanüstü kazanımların yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasının en önemli sebeplerinden birisi Hulbert’e göre şirketlerin bilançolarının borsadaki büyümeyi destekleyecek kadar büyümeyi destekleyememesi.

Borsa araştırmaları şirketi Ned Davis Research verilerine göre S&P 500 12 aylık bölümlerde %10 getiri ila %20 düşüş arasındaki performans gösterdiğinde hisse başı kazanç oranları yüzde 7’nin üzerinde yükseliş eğilimi gösterirken %20’nin üzerindeki yükselişlerde ise bu oran sadece %2,6 olarak gözüküyor.

Hisse senetlerinin bu tip yüksek performansları olumlu karşılamamasının sebebini Hulbert iskonto mekanizmasıyla açıklıyor. Borsa çift haneli büyüme rakamlarına gerçekten ulaştığında daha önceki çeyreklerde hisse senetleri halihazırda yükselmiş bilançolara ulaşmış oluyor. Olağanüstü bilanço artışları nihayet geldiğindeyse borsalar çoktan odak noktasını daha sonraki çeyreklerin neler getireceğine kaydırmış hale geliyor.

Borsadan para kazandıracak 3 strateji

 

Borsa çöküşü neden yatırım fırsatı yaratıyor?

 

Morgan Stanley'den dolar hedefi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)