E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa çöküşü neden yatırım fırsatı yaratıyor?---

Borsa çöküşü neden yatırım fırsatı yaratıyor?

Borsa çöküşü neden yatırım fırsatı yaratıyor?
19 Şubat 2021 - 10:28 borsagundem.com

Borsa çöküşü neden yatırım yapmak için doğru zaman? 3 finans yöneticisi açıkladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde potansiyel bir borsa çöküşüyle ilgili oldukça fazla tartışma oldu. Birçok yatırımcı bu çöküşün ne zaman ve hangi sebeple gerçekleşeceğini merak ediyor. Ancak yatırım stratejinize bağlı olarak, piyasaların aşağı yönlü hareketi tamamen kötü bir şey olmayabilir.

Business Insider borsalar düşerken yatırımcıların neden paniklememesi gerektiğini 3 finans yöneticisine sordu. Uzmanlar yatırımcılara piyasalardaki hareketlerden bağımsız olarak riskleri düşürmek ve karları artırmak için tavsiyeler verdi.

  1. 1. Borsalardaki düşüş aynı hisseleri daha ucuza almak için bir fırsat

Yatırımın en temel hedefi, düşük fiyattan alım yapıp, yüksek fiyattan satmaktır. Borsalara yeni giren yatırımcılar, Piece of Wealth Planning’den Jovan Johnson’a göre genellikle bunun tam tersini yapıyor. Borsalarda çöküş yaşandığında, yatırımcılar geriliyor ve özellikle yeni yatırımcılar ya hisselerini satıyor ya da tamamen borsadan çıkış yapıyor.

Ancak piyasaların zirvesini ve düşüşlerini de tecrübe etmiş olan uzun vadeli yatırımcılar genellikle aşağı yönlü hareketleri daha fazla hisse almak için bir fırsat olarak görüyor çünkü aynı hisseyi çok daha düşük fiyata alabiliyorlar.

Satın aldığı hisselerin kalitesine ve çeşitlendirilmiş bir portföye odaklanan yeni yatırımcılar, bu yaklaşımdan fayda sağlayabilir. Geniş kapsamlı menkul kıymetleri içinde bulunduran borsa yatırım fonları, Johson’a göre başlangıç için doğru yer.

Johnson, “ben genellikle borsa yatırım fonlarını tavsiye ediyorum, böylelikle otomatik olarak çeşitlilik sağlanıyor. Eğer fondaki bir ya da iki şirket düşüşe geçerse, yatırımınız üzerinde büyük bir etkisi olmuyor” dedi.

2. Her ay aynı miktarda yatırım yapmak, ‘düşük fiyattan’ daha fazla hisse almanızı sağlayabilir

Geçmişe bakıldığında birçok insanın ayı piyasalarında ya da piyasalarda %20’nin üzerinde satış olduğunda bazı kişilerin getirilerinin büyük bir kısmını elde ettiği görülüyor. Magnus Financial Group’tan Michael Schwartz, bu kişilerin diğer herkes hisselerini satarken alım yaptığını söylüyor. Bu hamle yalnızca deneyimli bir yatırımcının başarılı olabileceği bir manevra olarak görülse de, aslında oldukça basit.

Eğer her ay belirli bir miktarı yatırımlarınıza otomatik olarak ekliyorsanız, bu stratejiye borsalar düşüşe geçtiğinde de devam edersiniz. Eğer hisse fiyatları düşerse, verdiğiniz paraya karşılık daha fazla hisse alabilirsiniz. Hisse fiyatları yükseldiğinde ise getiri sağlarsınız.

Yatırım katkılarınızı otomatik bir sisteme bağlamak, piyasaların zamanlamasını tahmin etme konusundaki güçlüğü ortadan kaldırıyor. Dolar maliyeti ortalaması adı verilen bu yaklaşım, yanlış bir zamanda borsaya büyük miktarda para yatırmanın yaratacağı riskleri düşürüyor.

Schwartz, “yatırım yapmamak için her zaman bir neden olacaktır. Piyasalarda her daim bir problem ortaya çıkacak. Yatırım kararlarınızı duygularınızdan arındırıp, düşünceli ve disiplinli bir yaklaşıma odaklanarak bir varlık stratejisi yaratabilirsiniz” dedi

3. Bireysel emeklilik fonunuzun büyümesini hızlandırabilirsiniz

Eğer elinizde yatırım yapacak miktarda paranız yoksa, borsaların düşüşe geçtiği bir dönemde bireysel emeklilik sigortası primlerinizi arttırmak faydalı olabilir. Lunka Investment Group’tan Derek Lunka, borsalardaki düşüşün kısa vadeli olduğu dönemlerde bile bu yaklaşımın fayda sağlayacağını ve bunun borsa çöküşünün ardından düşük hisse fiyatlarıyla bir fırsat yaratacağını söylüyor.

Lunka, “bu oldukça kolay bir yol. Tamamen maaşınızdan geliyor. Bu stratejinin etki göstermesi için genellikle bir ya da iki hafta gerekiyor ancak yaptığınız katkılar piyasaların düşük olduğu dönemlerde etki gösterecektir” dedi.

4. Önceki getirilerinizi yeniden yatırımla değerlendirebilirsiniz

Deneyimli yatırımcıları örnek alın ve borsalar zirvedeyken, en iyi performans gösteren varlıklarınızın küçük bir bölümünü satın. Lunka’ya göre satışı yapılacak miktar %10 ila %15 aralığında olabilir.

Bu nakdi elinizde tutun ve piyasalar düşüşe geçtiğinde, elde ettiğiniz getirileri daha düşük fiyattan hisse almak için kullanın. Lunka, yeni yatırımcılar için bu stratejiyi bireysel hisseler üzerinde değil, endeks fonlarına yatırım yaparak gerçekleştirmeyi tavsiye ediyor.

 Aynı zamanda Lunka’ya göre yatırımcılar piyasalardaki kapsamlı satış dalgası nedeniyle düşüş gösteren kaliteli yatırımlara yönelmeli.

Borsa İstanbul'da ayrışma sürecek mi?

 

Merrill Lynch'in Ostim'deki payı yüzde 5'i geçti

 

Bitcoin koruması, borsalarda düşüşe karşı zayıf kalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali 20 Şubat 2021 07:55

    Düzeltme olunca bildiniz düzeltmeden farklı düzelecektir... 5#10#15# kat uzaya giden içi boş balon hisse lerde düzeltme değil balonun patlaması olurum der cesine... Resmen tepede alanı batırırcasına... Düzeltir... Kısa stoplu olmalı.. ZARAR kes uygulanmalı

  • Bika19 Şubat 2021 17:32

    Borsalarda her çöküş, kredili işlem yapıp da cin olmadan kısa vadede çarpma peşinde olan yatırımcıların sonunu getirir.

  • Musa19 Şubat 2021 15:15

    Düzeltme için 2 aydır nakitte bekliyorum, beklemeyede devam edeceğim