E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'100 kız çocuğu Taliban’dan gizli online eğitim alıyor'---

'100 kız çocuğu Taliban’dan gizli online eğitim alıyor'

'100 kız çocuğu Taliban’dan gizli online eğitim alıyor'
22 Ekim 2021 - 17:34 borsagundem.com

Learn Afganistan isimli sivil toplum kuruluşu, ülkede Taliban hükümeti tarafından okula gitmeleri yasaklanan 12 yaşından büyük kızlar için gizli bir online eğitim başlattı.

The Times gazetesinin haberine göre Learn Afganistan, bu ay bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konularında uzmanlaşmış 100 kız çocuğu için bir program kurdu.

Eğitmenler ve öğrencileri korumak için gizli devam eden proje kapsamında, haftada üç kez dijital okuryazarlık, kodlama, web sitesi oluşturma ve grafik tasarım dersleri veriliyor.

Öğretmenlerden biri olan Nazifa Rahmati (25), projeye bağlı olduğunu ancak tepkilerden korktuğunu söyleyerek, “Hepimiz özellikle kadınların eğitime erişimi konusunda çok endişeliyiz. Bu yüzden bu program önemli. Bilgisayar bilimi mezunuyum ve topluluğuma hizmet ettiğim için mutluyum” dedi.

Rahmati, kadınların eğitim aldıklarında bunu çocuklarına da aktardıklarını belirterek, kadınların yerel bölgelerin ihtiyaçlarını karşılamada kilit rol oynadığını ifade etti.

Taliban iktidarı ele geçirdiğinden beri, her yaştan erkek çocuğun okula dönmesine izin verildi, ancak kızlar evde kalmaya zorlandı.

Bununla birlikte, bazı bölgeler bağımsız olarak daha büyük kızları sınıfa kabul etmeye başladı, ancak Kabil yönetiminin resmi politikası değişmedi.

Pashtana Durrani (23), kırsal kesimdeki kızlara yardım etmek için 2018’de kuruluşu kurdu.

Durrani, “Ülkede kızlar hala okula gidemiyor. Afganistan’ın geleceği olacak 100 kız çocuğunu eğitiyoruz. Tabletler aracılığıyla toplu olarak çalışıyorlar ve hafta boyunca ödevler veriliyor. Bu alanlarda deneyimli öğretmenlerimiz var” diye konuştu.

Learn Afganistan, bu ay ayrıca hamile kadınlar ve yeni anne olanların ücretsiz sağlık hizmeti alacağı iki proje daha başlattı.

BM, Afganistan'a ekonomik yardım için güven fonu oluşturdu

 

Erdoğan'ın Afganistan önerisine, Avrupa ülkesinden destek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)