Ana SayfaPiyasaYellen piyasayı nasıl etkiler?---

Yellen piyasayı nasıl etkiler?

4 / 4
Yellen piyasayı nasıl etkiler?
22 Ağustos 2014 - 14:48 www.borsagundem.com

5 maddede Jackson Hole konuşması neden önemli?

1- SİYASİ RİSK İLE BİRLİKTE EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ ABD: ABD faiz artırımı tartışması 2015 Türkiye genel seçimlerine kadar siyasi risk algısını değiştirecek yurtiçi gelişmelere eşlik edecek. Jackson Hole toplantısında Yellen'in bu konudaki mesajları faiz artırımının zamanlaması ve yurtiçi piyasalar için önemli olacak.

2- PİYASALARDAKİ ALIM SATIM TRENDİNİ BELİRLEYEBİLİR: Son açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi tutanakları faiz artırımının zamanlaması ile ilgili net tartışmaların yaşandığını gösterdi. Birçok Fed üyesi işsizlik gibi göstergelerin iyi gittiğini belirterek erken faiz artırımını gündeme getirdi. Yellen'in bu görüşe paralel ya da zıt yorumları piyasalardaki alım-satım trendini belirleyecek. 

3-MESAJLAR ORTA VADEDE TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ETKİLEYEBİLİR: ABD enflasyon ve istihdam göstergelerinin beklenenden iyiye gitmesi dolar endeksini 11 ayın zirvesine taşırken dolar euro karşısında da değer kazandı. Euro/dolar paritesi kritik seviye olan 1,33'ün altına düştü. 
Bu durum özellikle ihracatını Euro bölgesine yapan ancak ithalatını dolar üzerinden yapan Türkiye için olumsuz.
Yellen'in faiz artırımını erken yapılabileceğini teyit etmesi bu trendi hızlandırabilir. Bu da sadece piyasaların dalgalanması değil Türkiye'nin makroekonomik dengelerinde de değişikliğe yol açabilir. 

4- TÜRKİYE'DEKİ FAİZ: Jackson Hole'da verilecek mesajlar 27 Ağustos'ta TC merkez bankası'nın Para Politikası Kurulu faiz kararını da etkileyebilir. ABD'de erken faiz artırımı yönünde Yellen'den gelecek mesajlar faiz indirimi sürecini sekteye uğratabilir. 

5- GEÇMİŞTE ÖNEMLİ MESAJLAR ÇIKMIŞTI: Dünya çapında merkez bankacılığı ile ilgili üst düzey isimlerin katıldığı Jackson Hole toplantıları ABD Merkez Bankası başkanları için önemli bir "sözlü müdahale" platformu. Dünyaya sıcak para akmasını sağlayan üçüncü parasal genişlemenin en güçlü işaretini Ağustos 2012'de eski Fed Başkanı Ben Bernanke, Jackson Hole kapanış konuşmasında vermişti. Yellen'in konuşması da Bernanke'ninki kadar tarihi olabilir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ass22 Ağustos 2014 17:12

    millet yellen yatıp fed kalkıyor faiz artırsalarda şu borsada düşecekse düşse yerin dibine artık gına geldi

  • HASAN PATRİOT22 Ağustos 2014 16:55

    ÇIKMAYAN BORSA DÜŞER.

  • bilal22 Ağustos 2014 16:37

    Acil faiz artmalı

  • ekim sonrası olasılıkları22 Ağustos 2014 15:26

    yeni tasarıyla bankaların 26 kalemden artık geliri kalmayacağından karları önemli ölçüde düşeceğinden dolayı bankalardan kaçılmasıyla borsada önemli düşüşler yaşanabilir,zaten abd faiz yükselme beklentisi,doların yükselmesi,dış olumsuz olayları da eklersek büyük düşüşe hazırlanmalı kanımca borsada.