Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTroy’dan yatırımcıya altın öneri---

Troy’dan yatırımcıya altın öneri

1 / 8
Troy’dan yatırımcıya altın öneri
10 Haziran 2015 - 12:15 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM

10 yıldır Türkiye’nin ‘kıymetli madenler’ sektörünün önemli bir aktörü olarak tanıdığımız, bildiğimiz, izlediğimiz Troy, bugünlerde yaptığı son hamlesi ile gündemde. Türkiye'nin Borsa İstanbul'a entegre ilk online altın alım-satım platformu Gold Takas, artık yerli ve yabancı yatırımcıların radarında. 2005 yılında “Ne yapabiliriz?” diyen 3 arkadaşın düşünce ve sermaye ortaklığıyla doğan Troy Kıymetli Madenler, Türkiye’nin toplam ihracatı 100 milyar dolarken, 1 milyar dolar ihracat yapmakla gurur duyuyor. Hakkı da! Firmaların, bankaların Troy’un peşinden koştuğunu gördükçe övünüyor. Haklı da!

“Onun için kıymetli maden aracı kurumlarının bu tarafını iyi görmek lazım” diye konuşuyor Troy’un Genel Müdürü Çelik. Ekliyor: “Çok kritik zamanlarda, çok kritik büyüklükte katma değerimiz oluyor bizim ekonomiye….”

Aracılık faaliyetlerini gözler önüne sererken sistemin inceliğine, güvenilirliğine dikkat çekiyor,  banka gibi hesap açtıklarını vurguluyor, müşterinin piyasaları, nakit, altın ve gümüş tüm varlıklarını kontrol edebildiğini söylüyor.  Bu düzeni kurarken Troy’a ‘Donkişot’ diyenlere, kıskançlık (!)  gösterenlere gönderme yapıyor…

Peki, kim bu müşteriler? Bireysel mi, kurumsal mı?

Hüseyin Çelik, “Çoğunluğu kurumsal. Adlarını söyleyemem ama bildiğiniz bütün büyük firmaların bizde hesabı var” derken duyduğu keyif yüzüne yansıyor. Devam ediyor:  “Müşteri ağırlığımıza gelince, yüzde 70 yabancı, yüzde 30’u Türkler oluşturuyor.”

Gold Takas’ı masaya yatırıyoruz. Edirne'den Kars'a, Dubai’den Avustralya’ya, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında altın alım-satımı yapmak isteyen tüm oyuncuların ve yatırımcıların, doğrudan Borsa İstanbul’a erişimini sağlayan online platformda ‘havalar nasıl?’ merak ediyorum. Telefonun bir ucundan 15 milyon dolarlık altın alım satımı yapan usta bir isimden ‘yeni heyecanı’ dinlemek istiyorum.

İlginin yüksek olduğunu söylüyor ama söze temkinli giriyor Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Çelik. Hedeflenen kitlelere yeni yeni ulaşmaya başladıklarını anlatıyor. Uluslararası büyük oyuncuların bir işlemde 150 kg altın, 1 ton gümüş alıp sattıklarından bahsediyor. Sevinç ortada. Her cümlesiyle Gold Takas üzerinden Borsa İstanbul’a küresel boyutta ‘altın’ pencere açıldığını vurgulayan Çelik, online platformun riskleri ortadan kaldırışını bakın nasıl dile getiriyor:

“Almak da satmak da sorun değil. Sigorta riskiniz yok, fiyatlama riskiniz yok Oturduğunuz yerden işinizi hallediyorsunuz. Elinizde altınla dolaşıp en iyi fiyatı kim verecek diye panik yapmıyorsunuz. Hiçbir kayıp yaşamıyorsunuz…”

“Ciroda altın borsasında emtiaya göre bazen ilk beş, bazen ilk on üyeden birisiyiz” diyen, “Biz çok farklı alanlara konumlandık, fark yaratmanın peşindeyiz. Sektörümüzde rakipsiz olduğumuz birçok alan var” sözleriyle rekabete takılmadıklarını ifade eden Hüseyin Çelik’e her Türkün mutlaka yanıt beklediği o soruyu soruyorum: Ne olacak bu altın’ın hali? Şimdi  alma zamanı mı? Bombayı patlatıyor: “1150-1100 dolar/ons fiyatların altı bence alım zamanıdır. Ben bu seviyelerin kelepir fiyatlar olduğunu düşünüyorum, vatandaşlarımıza da bu fiyat seviyelerinde altına yatırım yapmalarını öneriyorum…”

Sektörün usta ismi Hüseyin Çelik, Troy’u ve Gold Takas’ı Borsagundem.com’a anlatıyor…

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)