Ana SayfaPiyasaTopaç: 2019’da en az 10 halka arz bekliyoruz---

Topaç: 2019’da en az 10 halka arz bekliyoruz

9 / 10
Topaç: 2019’da en az 10 halka arz bekliyoruz
22 Kasım 2018 - 07:30 www.borsagundem.com

“BİRLİĞİMİZ BÜNYESİNDE ÖSBA ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU”

-Bir konuşmanızda özel sektör tahvil ihraçlarının birkaçında temerrüt durumu oluştuğunu, bu noktada İcra İflas Kanunu'nu ilgilendiren bazı sorunların bulunduğunu, kanun değişikliği gerektiğini, taleplerinizi ilettiğinizi söylediniz? Bu konuyu biraz açar mısınız?

Erhan Topaç: 2018 yılında faizlerin yükselmesine rağmen 1056 özel sektör borçlanma aracı ihracı sayesinde toplam 129 milyar TL kaynak yaratıldı. Bununla beraber, yakın dönemde birtakım ihraççıların yükümlülüklerini yerine getiremeyerek temerrüde düştüğü, kamuyu aydınlatma faaliyetlerinde aksaklıklar yaşandığı ve Özel Sektör Borçlanma Araçları (ÖSBA) ikincil piyasasında likiditenin hayli sınırlı kaldığı gözlendi. 

Bu kapsamda, Birliğimiz bünyesinde ÖSBA’ların ihracı ile ikincil piyasada görülen aksaklığın tespit edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla bir çalışma grubu oluşturuldu. ÖSBA‘ların sağlıklı gelişimini odak alarak kıymetlerin ihraç süreci, kamuyu aydınlatma pratikleri, sınırlı likidite ile ihraççı riski takibine ilişkin önerileri içeren bir rapor çalışma grubu tarafından ilgili kamu kuruluşlarına iletildi. Çalışma grubunun ÖSBA’ların gelişimine yönelik önerileri aşağıda özetlenmiştir:

*İhraçlarda teminat kullanılmasının, ÖSBA’lara olan güveni, dolayısıyla bu araçlara olan talebi artıracağı düşünülüyor.

*Döviz cinsinden borçlanma aracı ihraçlarına da imkân tanınmasının piyasayı geliştireceği düşünülüyor.

*Mevcut durumda banka kredilerine verilen Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin borçlanma aracı ihraçları için de alınmasının piyasanın canlanmasında önemli katkısı olacağı düşünülüyor.

*Sermaye Piyasası Kanunu’na göre ihraç edilen özel sektör borçlanma araçlarında, temerrüt durumunda alacağın tahsilatı konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu konu ile ilgili olarak icra süresinin belirlenmesine ilişkin Sermaye Piyasası Kanunu’na değişiklik önerisinde bulunuyoruz. Böylece ÖST’nin hukuki gücünü belirleyip artırıyoruz.

*Birliğimiz yatırım fonlarının belirli alacakları için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Yatırım Fonlarının Ayıracakları Karşılıklara İlişkin Yönerge”sini duyurdu. Sektördeki uygulama farklarını gidermeyi amaçlayan bu yönerge ile yatırım fonlarının portföyünde bulunan özel sektör borçlanma araçları için kredi/ihraççı risklerine göre ayrılacak karşılıklara ilişkin standardizasyon getirildi.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rasim23 Kasım 2018 07:35

    Yeni halka arz bekleyeceğinize mevcut hisselerde derinliği artırmaya çalışın.20 senedir sermaye artırmayan şirketler var.

  • kerim22 Kasım 2018 18:29

    2019 da kaç şirket batacak haberi yapılmalı

  • şener yetiş22 Kasım 2018 17:13

    TABİİ CANIM BİZDE DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ TLMAN DAN MİLETTİ YAKDINIZ ÇOK BEKLERSİNİZ

  • Halka arz22 Kasım 2018 12:04

    Çok beklersiniz.

  • goldasmaduruyuz 22 Kasım 2018 07:52

    değerli abim sayın başkanım lütfen golds kuyumculuk madurlarına yardım ediniz yetkisi olmayan mahkeme iflas verdi dava ingiltereye taşındı ve golds davayı kazandı bu durumda ky neden madur ediliyor bizim suçumuz nedir bizler milli markamız dedik güvendik yatırım yaptık lütfen ya tahta açılsın yada hakkımız iade edilsin neden bizleri mahkeme köşelerine itiyorsunuz çıkmaz bir yola sokuyorsunuz zatenmadur edilmişiz paramız buhar olmuş