Ana SayfaPiyasaTopaç: 2019’da en az 10 halka arz bekliyoruz---

Topaç: 2019’da en az 10 halka arz bekliyoruz

6 / 10
Topaç: 2019’da en az 10 halka arz bekliyoruz
22 Kasım 2018 - 07:30 www.borsagundem.com

“YENİ TEKNOLOJİLERE UYUM SAĞLAMAK VE DÖNÜŞMEK ZORUNDAYIZ”

-Borsada robot devri başladı... Bu aracı kurumlar arasındaki rekabeti nasıl etkiler? Sistemin sermaye piyasaları üzerinde nasıl bir etkisi olacaktır?

Erhan Topaç: Teknolojik dönüşüm tarihsel olarak insan hayatını, iş modellerini hep etkiliyor, değiştiriyor, dönüştürüyor. Örneğin, borsamızda kullanılan tahta sistemini aramızda kaç kişi biliyor. Bu arada, tahtaların bazıları Borsa İstanbul İstinye binasında hatıra olarak duruyor, tavsiye ediyorum görmenizi. Bir başka örnek borsadaki brokerlarımız. Eskiden 1200 broker vardı borsa binasında.

Dolayısıyla, sadece bu kongrede konuştuğumuz yapay zeka, algoritmik işlem, robo danışmanlık gibi kavramların sadece hayatımızı değiştirdiği, değiştireceği gibi bir yanılgıya kapılmayalım. Teknoloji hep iş modellerimizi değiştirdi ve biz de hep yeni modele kendimizi uyarladık. Belki de insanın var olma başarısı da bu yetkinliğinden kaynaklanıyor.

Yeni teknolojiler iş modellerimizi değiştirmemiz gerektiğini gösteriyor bize ve buna uyum sağlayamayanlar ortadan kalkacak ve yeni iş modelleri ortaya çıkacak. Kongrede ana konuşmacımız Gerd Leonhard konuşmasında müzik sektöründen örnek vererek müzik kaseti, CD sektöründen, bulut teknolojisine (spotify’a) geçişi örnek vermişti.

Sermaye piyasaları olarak biz de yeni teknolojilere uyum sağlamak ve dönüşmek zorundayız. Bunu yapmayanlar sistem dışında kalacaklar.

Son yıllarda Borsa İstanbul dünya standartlarında bir takım altyapı geliştirme faaliyetlerinde bulundu. Bu girişimler sayesinde Borsa İstanbul’da algoritmik işlemlerin ağırlığının arttığını görüyoruz. Henüz yaygınlaşmaya başlayan bu işlemlerin piyasalar açısından likidite yaratmak gibi önemli faydaları bulunuyor. Algoritmalar sayesinde işlemler bir insanın yapabileceğinden çok daha hızlı ve etkin gerçekleştiriliyor. Ayrıca, algoritma tarafından verilen emirlerdeki hata ihtimali insana göre çok daha düşük. Son olarak, daha az personel istihdam edildiği için işlem maliyetleri de buna paralel olarak azalıyor.

Ne var ki, başta algoritmik işlemler olmak üzere yenilikçi Fintek faaliyetleri geleneksel aracı kurum yapı ve işleyişini tehdit ediyor. Sektörün devamlılığının sürdürülmesi açısından bu tehditlerin bir fırsatı çevrilmesini önemli buluyorum. Burada, aracı kurum sektörünün faaliyetlerinin kurumsal finansman, proje finansmanı gibi hizmetlerle çeşitlendirilmesinin önemi ortaya çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda sermaye piyasalarının ciddi bir başkalaşım geçirmesini bekliyorum. Bu konuda, gelişime ayak uydurmanın kalıcı olmak için belirleyici etmen olduğunu düşünüyorum.

Zaten bu yüzden bu seneki Kongre’nin etkinliğini “Gelecek” olarak belirledik ve bu farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rasim23 Kasım 2018 07:35

    Yeni halka arz bekleyeceğinize mevcut hisselerde derinliği artırmaya çalışın.20 senedir sermaye artırmayan şirketler var.

  • kerim22 Kasım 2018 18:29

    2019 da kaç şirket batacak haberi yapılmalı

  • şener yetiş22 Kasım 2018 17:13

    TABİİ CANIM BİZDE DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ TLMAN DAN MİLETTİ YAKDINIZ ÇOK BEKLERSİNİZ

  • Halka arz22 Kasım 2018 12:04

    Çok beklersiniz.

  • goldasmaduruyuz 22 Kasım 2018 07:52

    değerli abim sayın başkanım lütfen golds kuyumculuk madurlarına yardım ediniz yetkisi olmayan mahkeme iflas verdi dava ingiltereye taşındı ve golds davayı kazandı bu durumda ky neden madur ediliyor bizim suçumuz nedir bizler milli markamız dedik güvendik yatırım yaptık lütfen ya tahta açılsın yada hakkımız iade edilsin neden bizleri mahkeme köşelerine itiyorsunuz çıkmaz bir yola sokuyorsunuz zatenmadur edilmişiz paramız buhar olmuş