Ana SayfaPiyasa"Reel sektör döviz hareketlerine karşı korumasız"---

"Reel sektör döviz hareketlerine karşı korumasız"

2 / 2
Reel sektör döviz hareketlerine karşı korumasız
10 Ocak 2017 - 12:10 www.borsagundem.com

EURO 4 TL’Yİ, DOLAR 3.77’Yİ GÖRDÜ

Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Dolar, Euro ve altındaki son fiyat hareketlerini değerlendirdi. Durumun TL varlıkları açısından değerlendirildiğinde jeopolitik riskler, Moody’s’in Türk bankacılık sektörü ile ilgili değerlendirmeleri, Fitch’ in ay sonunda kredi notunu düşüreceği beklentisi ve iç gelişmelerin TL’yi benzerlerine oranla daha kırılgan yaptığını belirten Çekçen, “Euro’da 3.95-3.90 destek bölgesi olarak takip edilebilir. Rekor kıran gram altın güçlü seyrini koruyor. Dolar için ise 20 Ocak’ı takip edeceğiz.” dedi.

Yeni haftaya rekorla başlayan Dolar/TL tarafında tansiyon düşmüyor ve yeni işlem gününde TL bacaklı bir çok paritede yeni zirvelerin test edildiğini görüyoruz. Yılbaşından bu yana baktığımızda piyasaların odağında her ne kadar Dolar hareketi olsa da, Euro ve Altın’ın daha fazla değer kazandığını belirtelim. Yılbaşından bu yana Sterlin/TL yaklaşık rakamlarla %5, Dolar/TL %6, Euro/TL %7 yükselirken, Gram/TL ise %10’a yakın kazanç sağladı. Genel olarak bakıldığında Altın ve Euro’nun diğerlerine oranla getiri olarak daha çok ön plana çıktığını görüyoruz.

Yılbaşından bu yana PMI rakamları ve enflasyon gibi kritik Euro verilerinin beklentileri karşılaması Avrupa Merkez Bankasının hedefine ulaşabileceği yönünde beklentiyi artırdı. Verilerin olumlu seyri Euro varlıklarını yükseltirken, Euro’nun Dolar’a oranla daha fazla kazandırdığını söyleyebiliriz. Altın tarafına baktığımızda küresel talep endişelerinin devam etmesi ve jeopolitik risklerin artması güvenli varlıklara yönelimi artırıyor. FED’ in faiz artırım beklentisine rağmen Ons altın yönünü tekrardan yukarı çevirdi ve 1185 seviyelerine kadar ulaştı. Altının güçlü seyri ve içeride Dolar/TL’nin rekor yürüyüşü Gram Altın’ı ön plana çıkarttı. TL taraflı ürünlerde bu sebeple Gram/TL’nin daha fazla değer kazandığını ve 143.00 seviyelerine ulaştığını görüyoruz.

Fitch, Moodys, Jeopolitik Riskler ve İç Gelişmeler Etkili Oluyor

TL varlıkların açısından değerlendirmemiz gerekirse, anayasa değişikliği teklifinin mecliste görüşülmesi ve referandum süreciyle ilgili beklentiler, jeopolitik riskler, Moody’s’in Türk bankacılık sektörü ile ilgili değerlendirmelerinin yanında diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch’ in de ay sonunda yapacağı değerlendirmede kredi notunu düşüreceği beklentisi, TL’yi benzerlerine oranla daha kırılgan yaptı. İşin dolar bacağından bakarsak ise FED’ in faiz artırımını 2017 yılında daha agresif yapacağı ihtimalinin artması, FED bölgesel başkanlarının şahin tonda açıklamaları ve olumlu gelmeye devam eden ABD verileri gelişen ülke para birimlerinde baskı yarattı. Dolayısıyla bir taraftan dolar yükselirken, diğer taraftan TL varlıkları gelişmelere bağlı olarak zayıflıyor.

Dolar İçin Trump’ın Göreve Geleceği 20 Ocak Önemli

Dolar/TL’nin son yükselişte kısa vadeli 3.70 üzerinde kalma çabalarını takip ediyoruz. Doların 10 günde 3.53 seviyesinden 3.75 seviyelerin ulaşması, 4.00 seviyesine de kısa sürede gelebileceği beklentisini artırdı. Fakat Ocak ayının sonunda Trump’ın resmi olarak başkanlık koltuğuna oturacağı günü (20 Ocak) ve söylemlerini görmek gerekebilir. Mali teşviklerin yaygınlaşacağı yönünde yapacakları piyasalarda olumlu karşılanırsa Dolar varlıklarında yükselişler devam edebilir. Kısa sürede ABD’nin enflasyon hedefine ulaşacağı beklentisi FED’i daha agresif yapabilir ve Dolar yükselişine 20 Ocaktan sonra da devam edebilir. Bu sebeple Dolar/TL’de 4.00 gibi bir beklenti için erken olabilir. Ocak ayında kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye değerlendirmesi, TCMB’nin aynı hafta yapacağı kritik faiz kararı ve Trump’ın göreve başlayacağı gün gibi önemli kırılımlar bizi bekliyor olacak. Dolara 20 Ocak ve sonrasında eğer 3.70-3.65 bant aralığının altına sarkmaz ise gelişmelere bağlı olarak 4.00 seviyesi gündeme gelebilir.

Rekor Tazeleyen Gram Altın Güçlü Seyrini Koruyor

Euro/TL tarafında ise 3.95-3.90 destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviyelerin üzerinde kaldığı sürece 4.00 seviyesini aşma isteği sertleşebilir. 4.00 direnci aşılırsa 4.02-4.05 seviyeleri gündeme gelebilir. Ons ve Dolar/TL hareketiyle birlikte Gram/TL an itibariyle 143 seviyelerinden fiyatlanıyor. Dün rekor tazeleyen gram altında 140.00-142.50 destek bölgesi olarak izlenebilir. Yeni zirvede 144.00-145.00 seviyeleri gündeme gelebilir.

Adnan Çekçen/Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ismail Midiliç10 Ocak 2017 12:34

    SÖZ YARIN İNDIRCEM MERAK ETMEYIN SİZ BOZDURN DOLARLARINI BİZE GÜVERNİ 4 TL YAPACAK SÖZ NERDE KALMISDIK İSTİKLRADA

  • mali10 Ocak 2017 12:23

    Bu ne ya, freni patlamış araba gibi döviz yükseldikçe yükseliyor.Bu ekonominin patronu, sahibi yok mu.